Us and them – January (West)

Izabrani su All star sastavi, sve bliži trade deadline, pa da i mi bacimo pogled na trenutno stanje ekipa i moguću aktivnost na pijaci. Radi lakšeg pregleda ekipe su razvrstane po kategorijama kojima na neki način pripadaju. Prvo Zapad.

Rušenje rekorda Bullsa

Golden State Warriors – Par dana nakon prošlog pregleda pregazili su i Cavse i Spurse koji slove kao glavni izazivači, tako da do kraja sezone ostaje samo da vidimo da li će uspjeti da do kraja izgube manje od 6 utakmica i postanu novi rekorderi po broju pobjeda u sezoni. I igrači sa dna klupe koji bi mogli imati veću ulogu neđe drugo se osjećaju kao punopravni članovi ovog kolektiva koji može ići u istoriju, tak oda je mala vjerovatnoća da će se išta mijenjati u sastavu.

12654454_10153660989731773_9040477603484881357_n

Sve osim velikog finala neuspjeh

San Antonio Spurs – Pobjeda i poraz u dvoboju sa Cavsima, pregaženi od Warriorsa pa vjerovatno i nisu previše oduševljeni. Timmy jeste propustio oba poraza, ali ako je igrač pred penzijom baš toliko nezamjenjiv onda…. Za oba dvoboja najveći problem je upravo bio drugi visoki koji bi treba da pokriva perimetar jer je Diaw daleko od forme kad je dominirao u finalu protiv Heata, dok kad Leonard igra četvorku niko ne može preuzeti njegovu ulogu u branjenju protivničkih spoljnh igrača – Simmons je pokazao određeni kvalitet u odbrani, ali je daleko od toga da može biti faktor u doigravanju. Manuova operacija bruha zbog koje će pauzirati bar mjesec dana vjerovatno i nije previše problematična jer do maja i neće biti prevelike potrebe za njegovim herojstvima, a Green, Mills, Anderson, Simmons mogu iskoristiti minute da dignu formu. Trejdovi? Teško, previše se vjeruje sistemu da bi u mjesec dana ubacivali neki novi dio.

Sigurni playoff učesnici

Oklahoma City Thunder – Durant se potpuno vratio u grupu top 5 igrača lige, Westbrook čak i bolji nego prošle godine kad je bio kandidat za MVPa jer je sve racionalniji, Ibaka na momente podsjeti na sebe iz najboljih dana, dok svi ostali mogu biti predmet neke razmjene koja bi uspjela da podigne plafon ekipi. Prošle godine je u februaru odrađen dobar posao, ajde da vidimo što će smisliti ove godine jer ne mogu 2 igrača (ajde nekako i trećeg da dodamo) sami do titule.

Los Angeles Clippers – Nekako sam i prije sezone u komentaru predosjećao da im nije suđeno da ikad išta naprave. Povreda Griffina (lom šake pri udaranju nekog od osoblja) poslije koje možda uslijedi i suspenzija sigurno nije baš neka dobra vijest iako je i bez njega ekipa u dobrih rezultata najviše na krilima Paulovog dirigovanja i Redickovih šuterskih rapsodija. Jedva živi Pierce, nekonstantni Johnson i u napadu beskorisni Mbah Mbute predstavljaju rotaciju na trojci pa sigurno da postoji potreba za pojačanjem. Međutim –  osim za klupu zakovanog Stephensona i nemaju nekih opcija za ponuditi ako ne žele da se odreknu Griffina ili sl, tako da će biti zanimljivo da li će probati da riješe problem ili da samo čekaju ko će ih srediti u doigravanju.

griffin_blake-1040x572

Houston Rockets – Vratili su Josh Smitha koji je odmah dobio veliku ulogu – odmah je jasno da su i dalje daleko od forme ili sistema kad im ovako nekonstantan igrač predstavlja pojačanje. Harden je vjerovatno jedini igrač koji je siguran da neće biti trejdovan, a znajući na šta je sve Morey spreman nakon ovako loše sezone nikakva vijest nas ne bi trebala začuditi kad su ostali u pitanju. Sve češće se priča o Dwightovom odlasku, iako daleko od forme iz Orlanda i dalje je faktor u defanzivi i interesantan mnogim ekipama.

Memphis Grizzlies – Ništa se nije promijenilo u odnosu na prošli mjesec – Mario Chalmers, Matt Barnes i Jeff Green su im konstantno među boljima što dovoljno govori o trenutnom satnju. Pominjani su u nekim kombinacijama za Kevin Martina, tako da će lov na šutera biti i dalje glavni cilj.

Dallas Mavericks – Ajde da i njih unaprijedim u ovu kategoriju – i pored povreda Zaze i Derona drže se stabilno iznad 50%. Osnovu ekipe koju uz pomenuti tandem čine još Matthews, Parsons i  Nowitzki vjerovatno neće dirati, a čisto sumnjam da je iko zainteresovan za ostale tako da osim možda nekih sitnih promjena ne treba očekivati mnogo od prelaznog roka. Prošle godine su mijenjanjem Crowdera i Wrighta za Ronda uništili sezonu, bolje i da ništa ne diraju da ne naprave neki sličan kiks

Borba za Playoff

Utah Jazz – Favors se oporavio i ekipa automatski izgleda kao glavni favorit za posljednji vagon za playoff. Šanse bi još porasle ako uspiju da zamijene Neta koji je sigurno u najgora 3 startna pleja u ligi nekom korisnijim igračem u startnoj petorci – Burke sigurno na raspolaganju kao materijal za razmjenu, zavisi od mete koga će još morati žrtvovati. Pominje se Teague, ali će za njega sigurno biti dosta interesovanja, pa je pitanje da li Jazzeri mogu sastaviti dovoljno dobar paket ako ne žele da diraju startni kvartet.

Portland Trail Blazzers – Otišli su za 2 klase naprijed u odnosu na prošli pregled – iskoristili su dobar raspored na pravi način i na momenat bili preuzeli osmu poziciju. Pred početak sezone sam ih očekivao na samom začelju i za sad su rezulatski najprijatnije iznenađenje sezone. Lillard je nakon neizbora u listu kandidata ia Rio preskočen i kod izbora za All star meč što je nepravda gledajući kako vuče svoju ekipu – uništavanje Thundera u završnici je obavezno za pogledati ko već nije.

Obzirom da su u rebuildingu, svi ostali su vjerovatno raspoloživi za odlazak u slučaju odgovarajuće ponude, uključujući čak i McColluma koji je jedno od najprjatnih iznenađenja sezone, ali pitanje da li je i dugoročno pravi izbor obzirom na identičan stil igre kao Damian – revolveraš u napadu i beskorisan u odbrani.

Sacramento Kings – I oni su na kratko bili preuzeli osmu poziciju, ali im i dalje ne vjerujem da mogu prekinuti seriju boravka u zoni lutrije zbog poznate nekonstantnosti. I kod njih su moguće razne opcije tokom prelaznog roka, teško da će izdržati da bar nešto ne promijene u sastavu.

X faktori

New Orleans Pelicans – Svako malo pomislimo da će konačno da krenu naprijed, ali onda naprave neko sranje tipa poraza od Lakersa kući i samo se otvore priče ko će iz ekipe da leti sad, a ko na ljeto jer osim Davisa i vlasnika, (možda i trenera Gentrya koji sigurno zaslužuje šasu da se oproba sa zdravom i konkurentno ekipom naredne sezone) nema nikog u klubu ko je siguran da će i poslije ljeta biti u kolijevci džeza.

Denver Nuggets – Iako nemaju šansi za playoff igraju dobro, pa je red da ih odvojim od dna bar malo u ovu kategoriju. Svako malo po nekog iznenade pa ih treba odvojiti od ostatka. Mladi su vjerovatno sigurni, a u slučaju dobrih ponuda Galinari i Faried bi mogli biti pretvoreni u talenta ili pik.

worldteammudiayjokicheader

Skupljači kuglica

Minesotta Timberwolves – Igrači su većinom premladi, pa bi navijači trebalo da pokrenu peticiju za smjenu trenera jer bi se igrači i sami sigurnio bolje organizovali od ovog što on radi. Martin je na izlaznim vratima, a ostalo su uglavnom ili mladi igrači koje treba dalje razvijati ili oni kao Peković koji nikako da se oporavi da bi neko bio zainteresovan za njegove usluge.

Phoenix Suns – razvoj mladog Bookera je vjerovatno jedina pozitivna stvar u dosadašnjem dijelu  sezone. Chandler, Markief su sigurno na listi onih koji bi mogli promijeniti sredinu, tako da izgledaju kao jedan od sigurnih aktera u rezmjenama igrača

Los Angeles Lakers – njih ne želim ni da komentarišem, valjda od ljeta prestanu da budu cirkus i posvete se opet košarci (aj dobro, Randle i Russell su uglavnom dobri u posljednje vrijeme).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Young Americans – East
Next post Us and them – January (East)