Us and them – January (East)

Od 3. do 12. pozicije je 10 pobjeda razlike, pa neće biti dosadno do samog kraja.

Sve osim velikog finala neuspjeh

Clevelan Cavaliers – Porazi od Warriorsa i Spursa su doveli do promjene trenera, pa je LeBron kao  GM iz sijenke na Blattovo mjesto postavio dotadašnjeg pomoćnika Tyron Loua. Porazi su razotkrili nedostatke pa se sve više priča o prekvalifikovanosti Irvinga ili Lovea za treću opciju jer su obojica igrači koji su najbolji sa što više lopte u rukama kojima baš i ne prija da gledaju hoće li im Kralj udijeliti koji napad jer ni nakon godinu ipo zajedničke igre nema ni traga od sistema. Osim toga, kad su u pitanju potrebe po pozicijama, mogu razvrsatti na startnu peticu ako se Mozgov ne vrati u prošlogodišnju formu i trojku (to ni u kom slučaju nije Jefferson, tj. ostaci od nekad jednog od najeksplozivnijih igrača lige) koja će imati bitnu ulogu u playoff-u kad LBJ bude bio na četvorci. Materijala ima, da vidimo šte će smisliti.

ty-lue

Sigurni playoff učesnici

Toronto Raptors –  I dalje guraju dobro, gotovo sigurno će biti drugi nakon regularnog dijela sezone. Sve je o njima rečeno i ranije, pa jedino još valja pomenuti moguće dovođenje neke iskusne trojke jer je pitanje kakav će Carroll biti i kad se vrati, a James Johnson i Ross ne idu u istu rečenicu sa pojmom konzistentnost što je ključno u doigravanju da im se ne bi dogodila opet brzi odlazak na odmor kao prošle 2 sezone.

Chicago Bulls –  O njima je sve rečeno u prethodnom tekstu, pa nema potrebe za ponavljanjem. U međuvremenu su se Gasol i Butler povrijedili tako da u posljednje vrijeme i nema previše razloga za zadovoljstvo u gradu vjetrova obzorom da su mnogo bliži devetom nego drugom mjestu.

Miami Heat – Hassan je opet imao triple-double:

http://www.youtube.com/watch?v=28v-YpjDKww

Od prošlog ostvrta dobili su sva 4 duela sa rivalima sa Istoka pa su učvrstili svoju poziciju. Odluka uprave šta raditi sa Hassanom je ključna u ovom periodu, a ako ne dođe do trejda mogu se očekivati samo kozmetičke promjene. Wade je imao par fenomenalnih rola u završnicama, podsjetio na sebe od prije 10 godina.

Atlanta Hawks – Umjesto jastrebovi ove sezone im mnogo više odgovara ime Nepredvidivi jer je gotovo nemoguće predvidjeti kad će odličnom igrom pobijediti bolju ekipu, a kad izgiubiti od lošije. Zbog toga se u medijima u posljednje vrijeme pominju trejdovi Horforda (i onako u posljednjm mjesecima ugovora) i Teaguea (ugovor do ljeta 2017). Obojica, pogotovo prvi, mogu biti sjajna pojačanja mnogim ekipama tako da nisu male šanse da budu akteri najzvučnijeg trejda ovog februara.

Boston Celtics –  Serijom 9-1  vjerovatno su zaključili sve dileme da li pripadaju “gornjem domu” Istoka. Kako se primiče trade deadline samo se povećava broj centara koji se povezuju sa njima – Cousins je vjerovatno i dalje prvi na listi želja, a i Lopez, Howard, Horford bi predstavljali pojačanja s kojima bi još digli svoj plafon i ušli u konkurenciju za finale konferencije.

Isaiah Thomas

Borba za Playoff:

Indiana Pacers – Predvode i dalje ovu grupu. Najprijatnije iznenađenje u posljednje vrijeme je rookie Turner koji uz dobar šut sa početka sezone ima odlične blokerske role (u posljednjih 6 utakmica bilježi prosječno 2,3 izblokirana šuta). Niko ih ne pominje kao faktora u razmjeni igrača, ako neće da diraju petorku i ne ostaje previše opcija koje bi bile zanimljive ostalima.

Detroit Pistons – Povratak Jenningsa i par odličnih partija Stanley Johnsona su jedine pozitivne stvar u posljednje vrijeme pa je odmor došao u pravo vrijeme da se starteri oporave od povreda  (Caldwell Pope) ili jednostavno od iscrpljenosti zbog ogromnog broja do sad odigranih minuta za sve ostale. Izgleda da će Meeks tek u martu početi da igra, tako da Jennings ili budući pikovi mogu biti zamijenjeni za šutera na bilo kojoj poziciji od 2-4 koji bio donio još jednu opciju u napad koji sve teže nosi teret povratka u playoff što je rezultat koji su zaslužili ovogodišnjim izdanjima. Kad smo već kod njih komesar Silver najavljuje promjenu hack-a-Shaq pravila jer publika sve više negoduje gledajući satima kako Andre, De Andre, Dwight i ekipa pokušavaju da pogode slobodno bacanje, iako je mnogo zagovornika teze da ako već uzimaju osmocifrene iznose godišnje mogu naučiti da pogode bar svako drugo.

New York Knicks – Par minuta prije objavljena je vijest da će Rambis privremeno zamijeniti Fishera na klupi, a kao trajnije rješenje najviše se pominje Tibodeau. Odluka i nije baš najjasnija jer iako je došla poslije serije poraza (najviše zbog povreda 2 ključna igrača Anthonya i Porzingisa) ne može se zanemariti činjenicu da je prije toga ekipa bila na granici učinka od 50% što je veliki iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Brzo ćemo znati da li će uslijediti i izmjene u igračkom kadru.

Washington Wizzards – Rollercoaster sezona se nastavlja, pa učinkom 3-7 u zadnjih 10 sigurno ne nadoknađuju zaostatak za konkurencijom. Njihovom GMu sigurno nije lako sastaviti materijal za trejd jer se i slabije partije igrača kao Porter ili Dudley odmah osjete, da i ne idemo ka igračima sa manjom minutažom. Vjerovatno neće biti mnogo aktivni u narednih 10ak dana, produžetak ugovora sa Bealom i nada u dolazak Duranta ostaju glavne teme za razmišljanje dok pokušavaju da se nekako ipak dovuku do 8 mjesta – 7 i novi dvoboj sa omiljenim žrtvama Raptorsima djeluju kao nemoguća misija.

Charlotte Hornets – Kidd-Gilchrist se vratio i iako daleko od prave odmah ušao u startnu petorku – dovoljno govori o dubini ovog sastava koji već odavno prevazilazi svoje realne granice. Slijedi serijal borbi sa rivalima iz konferencije tako da ćemo brzo znati hoće li i dalje imati motiva za borbu ili će se prebaciti u pripreme za sljedeću sezonu. I oni se pominju u raznim trejd varijantama, a ova ideja mi je još i najluđa od svega do sad viđenog.

Capture

X- faktori

Orlando Magic – Sve već nabrojane ekipe djeluju trenutno kao ozbiljniji kandidati za osmo mjesto. Čak i kad odu na turneju po zapadu u mečevima sa ekipama daleko većeg kvaliteta budu tvrd orah (Thunderi ih dobili trojkom Duranta sa sirenom), ali kako imaju tek 25. napad lige uglavnom gube od konkurencije. Njihovi problemi sa šutem Paytona i Oladipa su već odavno opjevani, tako da trejd nekog od njih ne bi bio iznenađenje, a i među igračima sa klupe ima opcija za malo razmrdati postojeće stanje. Do tada, Nikola potvrđuje da je prvo ime frančize pa je protiv Atlante donio pobjedu jednim od najtežih šuteva u dosadašnjoj karijeri – u lice Al Horfordu.

http://www.youtube.com/watch?v=ug1_6FNpBkY

Milwaukee Bucks –  Možemo ih slobodno prebaciti u sljedeću kategoriju po pitanju šansi za ulazak među 8, ali  ipak imaju previše dobrih igrača da bi ih stavili u isti koš sa ekipama koje imaju zajedno isto pobjeda kao Bucksi. Prošle godine su iznenadili, ove razočarali, sad je Uprava na pravom ispitu da sagleda nedosatke i da se u narednih 5 mjeseci spremi za sljedeću.

Skupljači kuglica

Brooklin Nets – Osim priče o  trejdoima Lopeza i Younga i nema nekih zanimljivosti kad su oni u pitanju.

Philadelphia 76ers – Kod njih baš ništa zanimljivo za istaći – trude se, bore pa pobijede ekipe u svom rangu (Sunsi i Netsi), ali nema previše razloga za zadovoljsto kad je budućnost u pitanju jer još nisu ni na tragu lica koje bi moglo postati lider ekipe za naredni period.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Us and them – January (West)
Next post Starmen