Satisfaction

pišu: Branko Dujović i Stevan Stanišić


Završena je NBA sezona, a sada slijedi ono najzanimljivije! Podijelili smo posao, Dujo je komentarisao Warriorse protiv Rocketsa, Clipperse protiv Blazersa, Cavse protiv Pistonsa i Hawkse protiv Celticsa, dok je Frga predviđao mečeve između Spursa i Grizzliesa, Thundera i Mavsa, zatim Raptorsa i Pacersa, i na kraju Heata i Hornetsa.

Slijedi najava prve runde, a u komentarima ostavljajte vaša predviđanja za plejof. Onom ko bude najbolji u predviđanjima poklanjamo besplatnu jednogodišnju pretplatu na blog i pivo sa urednicima 🙂 I urednici će ostaviti svoja kompletna predviđanja u komentarima.

Cf-uEqEXIAEmLev

West

Warriors vs Rockets 

Ova sezona za Warriorse je bila prosto nerealna. Oborili su brdo timskih rekorda (sigurno ću nešto zaboraviti da pomenem) – najvažniji rekord je to što su ostvarili 73 pobjede u regularnom dijelu sezone, zatim su ostvarili najbolji skor u gostima u istoriji, jedina ekipa u istoriji koja u sezoni nije izgubila dvije uzastopne utakmice, ekipa koja je ubacila najviše trojki u sezoni ikad (1088)… Osim toga, Curry je odigrao 50-40-90 sezonu (osmi igrač u istoriji), drugi put u istoriji vidimo 50-45-90 sezonu (nakon Nasha), a ubačene 402 trojke su samo višnja na šlagu od torte – 402 komada nakon prošlogodišnjih 286, a samo sezonu prije Curry je oborio Allenov rekord od 269 trojki kada je ubacio 272. Iz ove perspektive, čini mi se ludim da se ovoj brojci od 400+ neko može primaći (pa ni sam Curry), ali kad je ova ekipa u pitanju, ništa nije nemoguće. Ne smijemo preskočiti ni radilicu i all round mašinu – Draymonda Greena, koji je postao prvi igrač u istoriji koji je postigao 1000 poena, 500 skokova, 500 asistencija, 100 ukradenih lopti i 100 blokada.

grizzlies-warriors-basketball

Warriorsi se ne zavšavaju tu, Thompson je opet bio šuter ubica, a poprilično zaslužni za ovu istorijsku sezonu su bili i Bogut, Barnes, Iguodala, Livingston… Mogli bi ovako dosta pisati, ali je bolje da se fokusiramo i na meč prve runde protiv Rocketsa.

Pitanje je da li Rocketsi mogu izvući jednu u ovoj seriji. Tačno je da u Hardenu imaju igrača koji vam uvijek može ubaciti 50 poena, ali očekivati da se to desi nekoliko puta se graniči sa nerealnim. Hemija u Houstonu odavno nije dobra, a Hardenova penisobolja u odbrani je stvarno zabrinjavajuća (što je najbolje, Harden uopšte nije loš 1-na-1 defanzivac, ali primorati njega da bude disciplinovan sve vrijeme dok je na parketu je iste težine kao i primorati fana McDonalds burgera da pojede brokoli). Niko u ligi nema rješenja za Dubse, a kriti Hardena u odbrani na nekom igraču je vrlo težak zadatak. Očekivati da Beverley, Ariza, Terry i Brewer mogu napraviti neko čudo, kako u odbrani, tako i u napadu, ili se oslanjati na čudne tipove poput Beasleyja ili Smitha ne obećava dobar rezultat. Howard u ovom duelu i run&gunu ne može puno donijeti, naprotiv, ako Dubsi krenu sa small ballom i Greenom na petici, onda će njegova uloga tek biti smanjena. Rocketsi mogu uzeti jednu, ali ću biti do kraja subjektivan i navijački ću prognozirati metlu. Dakle, 4-0.

Stephen Curry, James Harden

Spurs vs Grizzlies

Na početku da se osvrnemo na sezonu Spursa koji su u sijenci vanzemaljske sezone Warriorsa, tiho i na njima svojstven i dosadan način i sami rušili neke rekorde. Ali svi znamo da Popa boli alatka za regularnu sezonu jer tek sad počinje pravo takmičenje, odnosno počinje nakon Memphisa.  Serijom od 11 poraza u 12 poslednjih utakmica, Mede su poklonile Popu ono šta najviše voli – protivnike dostojne dodatnog vremena za odmor svoje gerijatrije. Pored čuvanja 113 godina starog tria, ne mislim da će Pop puno trošiti ni Leonarda ni Aldridgea protiv jedne, blago je reći,čudne petorke Memphisa koju čine Farmar(?), Allen, Barnes, Z-Bo i Birdman. Kako bi poštedio svoje vedete očekujem da će Pop pružiti više minuta Bobinatoru, Simmonsu i Andersonu. Podrazumjeva se da će u FedEx Forumu ova jailhouse rock petorka dostojno reprezentovati grit&grind kulturu i vjerovatno fizički namučiti Spurse ali sa ovolikim manjkom talenta teško da mogu izbjeći metlu. Isto 4-0.

1024x1024

Thunder vs Mavericks

Nakon Oskarovske sezone Westbrooka i vraćanje KD-a staroj dobroj formi, Donovan će pokušati još jednom da ukalupi ekstra individualni talenat i bilo kakvu smisaonu formu igre i eventualno pomrsi račune Warriorsima. Međutim dokle god je tipova poput Waitersa i njemu sličnih, Thunderi ne mogu važiti za favorite ni protiv Spursa a kamoli protiv Dubsa. Što se tiče matchupa sa Mavsima, kolko god Carlisle bio genijalac, zvuči bajkovito da Tunižanin i Gruzijac izbace Russa i KD-a u prvoj rundi. Nije isključeno da Dalas, na račun nevjerovatne sposobnosti prilagođavanja taktike protivniku, i ukrade jednu pobjedu ali ništa više od toga. Čini mi se da će Adams vrlo lako isključiti faktor Zaza koji je ove sezone bio često ključan za pobjede Mavsa dok će Ibaka pritiskati Dirka po cijelom terenu. A šta će Dalas raditi u odbrani, to je velika enigma s obzirom da je jedini iole dobar defanzivac Matthews na 50 % svoje forme iz dana Blazersa. Sve su prilike da će ovo biti lagano zagrijavanje Thundera protiv Spursa. Rezultat, 4-1 za Thunder.

dirk-durant

Clippers vs Blazers

Najprijatnije iznenađenje ove sezone, Blazersi, ulaze u plejof sa pete pozicije. Za razliku od većine ekipa kojima rebuilding traje po par godina (ili kao u slučaju Sixersa – u nedogled), Blazersi su ovaj posao odradili ekspresno. Da budem iskren, predviđanja za ovu sezonu sam žestoko promašio, mislio sam da će biti na dnu Zapada, ali sam bio siguran da rade pravu stvar (citiram sebe iz najave): “Raspustili su skoro sve igrače nakon što je Aldridge odlučio da ode, doveli su brdo talenta (prije svega mislim na Davisa i Vonleha) i stvorili vrlo dobru osnovu za budućnost. Za par godina, plejof će opet biti aktuelan u Portlandu.”

S druge strane imamo Clipperse, koji su imali poprilično šarenu sezonu – Paul je manje-više bio na svom nivou, Griffin je imao bizarne periode (udarac ekonoma i lom ruke) i povratak prije par sedmica u kom su Clippersi nanizali nekoliko pobjeda, Jordan je takođe bio standardan, kao i Redick.

U ovom duelu, Blazersi su dobili vrlo nezgodnog protivnika, a najveći razlog tome je dosta dobra odbrana pikenrola od strane Clippersa, čime značajno neutrališu najjače oružje Portlanda. U prilog tome ide i činjenica da Lillard protiv njih ima samo oko 32% šut iz igre. McCollum igra odlično i sigurno je da će nam dati bar jednu 30+ partiju. Koliko može Griffin, nepoznanica je, iako je odmah u ovih nekoliko utakmica bilo vidljivo da je hemija između njega i Paula bila odlična. Paul će biti ključni igrač u seriji, što zbog već pomenute odbrane pikenrola, što zbog toga što će u napadu imati malo više prostora u napadu pored Lillarda. Clippersi ih ne mogu počistiti, a malo navijački ću prognozirati 4-2.

20141108_gav_sv5_015.jpg.0

East

Cavaliers vs Pistons

Ne sumnjam da ćemo Cavse gledati u velikom finalu, ali na koga god da nalete (Warriorse ili Spurse), mislim da će teško do titule. No, da ne trčimo pred rudu, do finala se mora doći, a prva prepreka na tom putu će biti neugodni Pistonsi.

Istina je da su Cavsi najjači na Istoku i da mogu svakoga dobiti u best-of-seven, ali dešavanja u ovoj godini ne ulivaju potpunu sigurnost. Javna je tajna da Irving i James ne funkcionišu najbolje zajedno. James je igrač koji mora imati ekipu za sebe i ulogu u timu gdje je on glavni koji carini loptu. Zato je sve u Miamiju funkcionisalo mnogo bolje nego u Ohaju – James je na jedinici imao Chalmersa i Colea, te je najčešće on prevodio loptu i postavljao napad, Wade je imao svoju ulogu, kao i Bosh. U Cavsima, dolazi do sudaranja i miješanja odgovornosti – James i Kyrie su pravi primjer tima gdje fali dodatna lopta, ne za forsiranje šuta kao što radi Kobe ili neki ball hog, već u samoj postavci napada. Zvuči čudno na prvi pogled, ali kombinacija Lebron-Melo ima više smisla nego Lebron-Irving, iako svi znamo koliko Melo voli da šutne. Lebron, jednostavno, nema problem da vam doda loptu (fantastičan pregled i košarkaški IQ), ali je on taj koji odlučuje kad ćeš je dobiti. Love je u svemu tome žrtveno jagnje.

NBA: Cleveland Cavaliers at Detroit Pistons

Uprkos svemu, Cavsi će preći preko Pistonsa, iako, recimo, igrača koji može stati na crtu Drummondu, trenutno nemaju. Prošlogodišnji Mozgov bi imao nekog smisla, a ovogodišnji nema nikakvog. Caldwell-Pope je lik koji može odigrati odličnu odbranu na Irvingu i dobro ga namučiti. Van Gundy gura dobru priču (poput one u Orlandu gdje centra okruži četvoricom šutera), ali će teško ove godine preko Cavsa. Svi znamo kako James zna ubaciti u dodatnu brzinu čim počne doigravanje. Prognoziram 4-1, ali će iduće sezone to biti potpuno druga priča, siguran sam.

kcp_150430_000

Raptors vs Pacers

Još jedan neizvjestan duel Istoka gdje su sve opcije otvorene. Toronto nakon trogodisnje dominacije u diviziji i ostvarenog rekorda franšize u broju pobjeda će nastojati konačno da preskoči prvu rundu playoffa. Sa svojim all-star dinamičnim dvojcem Lowry&DeRozan čini se da imaju prevagu u kvalitetu nad Georgeom i kompanijom. Sa povratkom Carolla imaju swingmana koji bi mogao da uspori Georgea a i klupa Raptors se čini potentnija. Jedan od ljepsih narativa ove sezone jeste povratak Georgea u staru vrhunsku formu. Taktička glupost Vogela da ga gura na četvorku kako bi konformistički pratio smallball trendove srećom je kratko trajao i vraćanje na petorke sa dva visoka se u potpunosti isplatila. Posebno treba istaći sjajne sezone Mahinmia i rukija Turnera koji su natjerali navijače da brzo zaborave na Westa i Hiberta. U ovom duelu će nijanse odlučivati ali ipak duža klupa Raptorsa može biti tas na vagi u korist ponosa Kanade – 4-2.

usa-today-9135561.0

Heat vs Hornets

Duel ekipa sa identičnim skorom u regularnoj sezoni logično da će biti neizvjestan. Hornetsi su i pored brojnih povreda igrali iznad očekivanja te se Klifordu mora skinuti kapa. Kemba ustoličen kao lider, okruzen specijalcima te Big Al kao predvodnik solidne klupe napravili su sjajan rezultat i dobili protivnika po mjeri. Ovo nije vise Miami iz 2014. kada su sa Kingom omeli Hornetse u prvoj rundi. Sada nema ni Bosha a Wade nije više na tom nivou da opravda trenutnu potrošnju. Dovođenjem Joe Johnsona dobili su pouzdanu tricašku opciju ali i dodatnu rupu u odbrani. U sustini bez najboljeg blokera lige u petorci, kojeg Spoelstra previse drzi na klupi, Miami bi bio lak plijen za Hornetse. Ukoliko povreda Batuma na bude ozbiljnije prirode, mišljenja sam da će Stršljeni ukrasti ovaj matchup u 7.

020516_fsf_nba_heat_hassan_whiteside_PI.vresize.1200.675.high.62

Hawks vs Celtics

Hawksi su u poslednjem meču sezone izgubili od otpisanih Wizardsa i time odabrali četvrtu poziciju, seriju protiv Celticsa i vjerovatni sudar u drugoj rundi protiv Cavsa (ako uopšte prođu Celticse).

Po mom mišljenju, ovo je uz duel Pacersa i Raptorsa, nejneizvjesniji meč. Celticsi i maestralno vođenje Brada Stevensa više nisu iznenađenje (dugo su bili i na trećoj poziciji), te su svoju sezonu odradili vrhunski. Ekipa koja u svom sastavu nema frančiznog igrača, već hrpu specijalaca je za svako poštovanje. Ako ovdje doleti jedan Durant ili Horford, biće to zaista dobra priča. Podržavam navijače Bostona koji se bune protiv dovođenja Cousinsa, jer ovakvu hemiju i sistemski napravljenu ekipu ne treba da ruši neko od kog ne znaš šta možeš da očekuješ.

butler-brad-stevens-head-coach-boston-celtics

S druge strane, imamo Hawkse koji su prošle godine ostvarili najbolji skor na Istoku, a onda pali sa formom u plejofu. Ove godine, čini mi se da su malo bolje tempirali formu, tako da me ne bi čudilo i da nas prijatno iznenade. Mada, situacija je malo drugačija nego lani, u prelaznom roku se dosta pisalo o igračima Hawksa (Horford u Bostonu, Teague u Knicksima), što je ranije bilo nezamislivo.

Ako koja utakmica ode u 7, to će biti ova. Biće ovo vrhunski taktički duel između Stevensa i Budenholzera, a Hawksima ipak dajem malu prednost iz prostog razloga što pod košem imaju Millsapa i Horforda protiv mladih i nedokazanih visokih Celticsa. Dakle, 4-3  za Hawkse.

allstar6

12 thoughts on “Satisfaction

  1. GSW HOU 4 2
    LAC POR 4 1
    OKC DAL 4 1
    SAS MEM 4 0

    CLE DET 4 1
    ATL BOS 4 3
    MIA CHA 3 4
    TOR IND 4 2

    GSW LAC 4 2
    OKS SAS 4 3

    CLE ATL 4 2
    TOR CHA 4 2

    GSW OKC 4 3
    CLE TOR 4 2

    GSW CLE 4 3

  2. GSW HOU 4 0
    LAC POR 4 1
    OKC DAL 4 1
    SAS MEM 4 0

    CLE DET 4 2
    ATL BOS 4 3
    MIA CHA 4 3
    TOR IND 4 3

    GSW LAC 4 1
    SAS OKC 4 3

    CLE ATL 4 2
    MIA TOR 4 3

    GSW SAS 4 2
    CLE MIA 4 2

    GSW CLE 4 1

  3. GSW HOU 4 1
    LAC POR 4 2
    OKC DAL 4 2
    SAS MEM 4 0
    CLE DET 4 2
    ATL BOS 4 1
    MIA CHA 4 2
    TOR IND 2 4

    GSW LAC 4 3
    SAS OKC 4 2
    CLE ATL 4 2
    MIA IND 4 2

    GSW SAS 4 3
    CLE MIA 4 3

    GSW CLE 2-4

  4. GSW HOU 4:0
    LAC POR 4:1
    OKC DAL 4:1
    SAS MEM 4:0
    CLE DET 4:0
    ATL BOS 3:4
    MIA CHA 4:2
    TOR IND 4:2

    GSW LAC 4:2
    SAS OKC 4:2
    CLE BOS 4:2
    MIA TOR 4:2

    GSW SAS 2:4
    CLE MIA 4:3

    SAS:CLE 4:2

  5. GSW HOU 4-0
    LAC POR 4-2
    OKC DAL 4-1
    SAS MEM 4-0
    CLE DET 4-1
    ATL BOS 4-3
    MIA CHA 4-2
    TOR IND 4-2

    GSW LAC 4-1
    SAS OKC 4-2
    CLE ATL 4-2
    MIA TOR 4 2

    GSW SAS 4-1
    CLE MIA 4-1

    GSW CLE 4-1

  6. GSW HOU 4:0
    LAC POR 4:1
    OKC DAL 4:1
    SAS MEM 4:0
    CLE DET 4:1
    ATL BOS 3:4
    MIA CHA 4:2
    TOR IND 4:2

    GSW LAC 4:2
    SAS OKC 4:2
    CLE BOS 4:1
    MIA TOR 4:3

    GSW SAS 4:2
    CLE MIA 4:2

    GSW:CLE 4:2

  7. GSW HOU 4-0
    LAC POR 4-2
    OKC DAL 4-1
    SAS MEM 4-0
    CLE DET 4-1
    ATL BOS 3-4
    MIA CHA 4-2
    TOR IND 4-2

    GSW LAC 4-1
    SAS OKC 4-2
    CLE BOS 4-2
    MIA TOR 4 2

    GSW SAS 4-2
    CLE MIA 4-1

    GSW CLE 4-2

  8. GSW HOU 4-2
    LAC POR 4-2
    OKC DAL 4-1
    SAS MEM 4-0

    CLE DET 4-1
    ATL-BOS 3-4
    MIA CHA 3-4
    IND TOR 2-4

    GSW LAC 4-2
    SAS OKC 4-2

    CLE BOS 4-2
    TOR CHA 4-3

    GSW SAS 4-2

    CLE TOR 4-2

    GSW CLE 4-3

  9. GSW HOU 4-0
    LAC POR 4-2
    OKC DAL 4-0
    SAS MEM 4-0
    CLE DET 4-0
    ATL BOS 4-2
    MIA CHA 4-3
    TOR IND 4-3

    GSW LAC 4-0
    SAS OKC 4-2
    CLE ATL 4-1
    MIA TOR 4-2

    GSW SAS 3-4
    CLE MIA 4-2

    SAS CLE 2-4

  10. GSW HOU 4:0
    LAC POR 4:2
    OKC DAL 4:1
    SAS MEM 4:0
    CLE DET 4:1
    ATL BOS 3:4
    MIA CHA 4:2
    TOR IND 4:2

    GSW LAC 4 1
    SAS OKC 4 2
    CLE BOS 4 2
    MIA TOR 3 4

    GSW SAS 4 1
    CLE TOR 4 2

    GSW CLE 4 2

  11. GSW-HOU 4-1
    LAC POR 4-2
    OKC DAL 4-1
    SAS MEM 4-0
    CLE DET 4-1
    ATL BOS 3-4
    MIA CHA 4-2
    TOR IND 3-4

    GSW LAC 4-1
    OKC SAS 2-4
    CLE BOS 4-2
    MIA IND 4-2

    GSW SAS 4-2
    CLE-MIA 4-1

    GSW-CLE 4-1

  12. GSW HOU 4 0
    LAC POR 4 2
    OKC DAL 4 1
    SAS MEM 4 0

    CLE DET 4 2
    ATL BOS 4 3
    MIA CHA 4 2
    TOR IND 4 3

    GSW LAC 4 2
    SAS OKC 4 1

    CLE ATL 4 3
    MIA TOR 4 3

    GSW SAS 3 4
    CLE MIA 4 2

    SAS CLE 4 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Twist and shout – part 2
Next post Overtime 1