Kings Of The Party

piše: Luka Novaković

Iako će uskoro biti najava sezone po divizijama, slijedi poseban osvrt na Sacramento Kingse, zbog kojih se pola Jugoslavije budilo u sred noći, radi legendarnih plejof mečeva. Od vremena Webbera, Divca, Stojakovica, Jacksona, Christija i ostalih Kingsi su prošli kroz razne faze, imali Cousinsa, ali još nisu bili u plejofu. Kakva im je perspektiva, šta se može očekivati u budućnosti, pročitajte u nastavku teksta.

Došli:  
George Hill (slobodni agent), Vince Carter (slobodni agent), Zach Randolph (slobodni agent), De’Aaron Fox (Draft), Frank Mason (Draft), Harry Giles (Draft), Justin Jackson (Draft), Bogdan Bogdanović

Pošli:
Rudy Gay, Arron Afflalo, Tyreke Evans, Ben McLemore, Langston Galloway, Darren Collison, Ty Lawson

Poslije nekoliko bezidejnih godina bez ikakve šanse da uđu u playoff, Sacramento Kingsi ulaze u sezonu prilično raspoloženi zbog uspostavljenih osnova u prethodne dvije sezone. Kao i poslednjih 11 godina i u sledećih par sezona ih očekuje veći broj poraza nego pobjeda s obzirom da imaju čak 10 igrača sa 25 ili manje godine na koje ozbiljno računaju u budućnosti.
Kao što je poznato, Kingsi su počeli sa rebuildingom nakon trejda u kojem su poslali Cousinsa u New Orleans, a nazad dobili Hielda (nadali su mu se i na draftu, ali je New Orleans bio u boljoj situaciji), ovogodišnji pik prve i pik druge runde kao i Evansa i Gallowaya, kojima je istekao ugovor i napustili su klub.

Mnogi će reći da je vrijednost koju su dobili mnogo manja od vrijednosti Cousinsa i da su mogli mnogo više da da dobiju od neke druge ekipe. Složio bih se, ali ipak treba imati u vidu da Cousinsova narav itekako smanjuje vrijednost, a i činjenica da mu nakon ove sezone ističe ugovor. Po riječima Divca, Sacramento je par dana prije trejda imao bolju ponudu koju je tim koji je bio zainteresovan za Cousinsa povukao. Po riječima ljudi koji su bliski Kingsima radi se o tome da je Cousinsov agent prijetio kako će igrač “učiniti sve da pokvari atmosferu u novom timu”, jer sebe tamo ne vidi.

Napisao bih još par riječi o trejdu jer su prilično važne za ovu sezonu. Divac je 10. pika prve runde kojeg je dobio u ovom trejdu poslao u Portland i za njega dobio 15. i 20. pika i uzeo Justin Jacksona I Harry Gilesa. Pik druge runde su iskoristili na plejmejkera Frank Masona III. Kada se pogleda trejd iz ovog ugla, utisak je da su Kingsi dobili mnogo više za budućnost sa ova četiri igrača u odnosu na Cousinsa, kojem bi morali ove godine da daju maksimalan ugovor i koji bi zauzeo mnogo vise salary capa, nego svi mladi igrači koji su potpisani u poslednje dvije sezone. Dodajmo tome još činjenicu da su mladi igrači bukvalno procvjetali nakon njegovog odlaska i dolazim do toga da je ovo bio pravi potez Divca.

Pored mladih igrača potpisani su i veterani Zach Randolph, Vince Carter i George Hill. I Randolph i Carter su potpisani na mnogo veće ugovore nego što vrijede, ali razlog tome je donja granica salary capa do koje su Kingsi morali doći. Takođe, teško je privoljeti veterane i dokazane igrače da potpišu za franšizu koja je više poznata po haosu nego li košarci pa je preplaćivanje jedina preostala opcija.

Razvijanje mladih igrača I uloga veterana

Dvije trećine rostera čine izuzetno mladi igrači:

  • 5 rukija (De’Aaron Fox, Justin Jackson, Harry Giles, Frank Mason III, Bogdan Bogdanovic)
  • 4 igrača druge godine (Buddy Hield, Georgios Papagiannis, Malachi Richardson, Skal Labissiere)
  • Willie Cauley-Stein kojem je ovo 3. Sezona ali tek prva u kojoj će dobiti dovoljno minuta da pokaže da li vrijedi.

Igrači poput Gilesa, Papagiannisa, Richardsona će najvjerovatnije veći dio sezone provesti u G League u timu “Reno Bighorns”, gdje će imati minutažu i gdje će moći da se dalje razvijaju.

Prisutnost veterana će biti od velike važnosti iduće sezone. Nakon drafta nije se očekivalo da Kingsi dovedu Hilla, ali mišljenja sam da je to odličan potez po franšizu iz dva razloga. Njegov ugovor je odličan za trejd i vrlo je moguće da ukoliko neko ponudi pika prve runde Kingsi “trčeći” prihvate trejd. Naravno, morali bi Fox i Mason da se pokažu kao plejmejkeri koji su spremni za NBA košarku. Drugi razlog je upravo mentorstvo. Kako ući u NBA sezonu sa dva rukija na poziciji pleja? Ukoliko nisu spremni za NBA nivo neće samo rezultati trpjeti već i igra i razvijanje ostatka ekipe.

Randolph, Carter i Temple će biti tu da “šefuju” u svlačionici i svojim kvalitetom donesu koju pobjedu ekipi. Minutaža svoj trojici bi trebala da se mijenja tokom sezone tako što će u početku imati veću minutažu, a kasnije gubiti minitu se uigravanjem mlađih.

Na papiru, Bogdan Bogdanović je ruki, ali kada se uzme u obzir da je od svoje 18. godine u profesionalnoj košarci i da je osvojio sve što se može osvojiti u Evropi, sa naglaskom da je ima iskustvo tri Final Four-a, mišljenja sam da će mnogo ranije doprinijeti igri nego ostali rukiji. Kako je i sam naglasio, najveći problem pri adaptaciji će mu biti brzina igre i odbrana jedan na jedan.

Trener Joerger je najavio da će u pojedinim trenucima na terenu biti Hill i Fox zajedno, što znači da će Bogdan najvjerovatnije vidjeti minute i kao organizator igre. Kako su na pozicijama 1 i 2 prilično popunjeni, očekuje se da u smallball petorci neko od bekova igra poziciju niskog krila gdje je tim Sacramenta najtanji.

Očekivanja

Kako ekipa Sacramento Kingsa nema pika prve runde ove godine, cilj za ovu sezonu je prilično jasan – uigravanje. Nisu mogli ući u rebuilding kakav je napravila ekipa Philadelphie zbog činjenice da im je Philadelphia uzela boljeg pika sa ovog drafta (Ispostavilo se da je to pik broj 3, dok je Sacramento završio sa 5. pikom) kao i mnogo bolnija gorepomenuta činjenica da nemaju pika prve runde na sledećem draftu. Dakle, klasično “tankovanje” im ne donosi nikakvu prednost u odnosu na protivnike. Divac je mimo toga uspio da od 2 pika u prethodne dvije sezone trejdovima dovede čak 4 pika i prava na Bogdana i time ipak napravi mladu osnovu.
Iako većina navijača Sacramenta očekuje uzbudljivu sezonu, u kojoj broj pobjeda nije bitan, uprava Sacramenta se nada da će grači koje su draftovali i koje su doveli putem trejda pokazati potencijal. Najgori scenario za ovu ekipu je da igrači ne pokažu NBA potencijal ili ‘pak Fox, Justin Jackson, Bogdanović i Skal Labissiere pokažu da će biti samo takozvani “role playeri” I neće moći da vode ekipu do Play offa u nekoj od narednih godina.

Kladionice su postavile granicu od 27 pobjeda za Kingse i izuzetno je teško predvidjeti broj pobjeda, kada se uzme u obzir broj nepoznanica za sledeću sezonu. Jedno od pitanja je da li će Hilla trejdovati za neki “loš ugovor” i pika kao i činjenice da je Hill zbog povreda u poslednje 3 sezone propustio čitavu jednu sezonu po broju utakmica, Randolph nije izgledao kao timski igrač u nijednoj ekipi prije Memphisa, Carter i Temple očekuju minutažu pored svih mladih igrača, Hield mora da dokaže da je vrijedjelo trejdovati za njega, dok Bogdanović se nada da će biti novi Peđa Stojaković Sacramento Kingsa, kao i da Labissiere I WCS “dokažu” da Ih je Cousins samo “gušio”.

Sigurno je jedino da će Joergerov tim igrati bržu košarku sa visokim igračima koji mogu da šire igru i na papiru veoma šuterski nastrojenim bekovima i da će biti zanimljiviji za gledanje od svih “tank” ekipa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Not Dark Yet
Next post This Is Us – Pacific