This Is Us – Pacific

piše: Draško Milić

Najavu sezone otvaramo vjerovatno i najneinteresantnojom divizijom Lige gdje se plasman 4 ekipe zna već sad – Warriorsi na vrhu, Lakersi, Kingsi i Sunsi na dnu tabele (srećom, imaju jedni druge da malo pojačaju skor tokom sezone), a neizvjesnost postoji samo kad su u pitanju Clippersi, koji će biti jedan od kandidata za donje pozicije u prvoj rundi doigravanja na Zapadu.

Golden State Warriorsi

Golden State Warriorsi iz godine u godinu nastavljaju da dijele lekcije – prvo su pokazali kako se draftuje, pa kako se razvijaju igrači i ekipa, modifikuje tradicionalno shvatanje igre, kako se dolazi do titule, onda i kako se može i ekipa koja završi sezonu sa 73-9 pojačati, i konačno, poslije ovogodišnje titule i kako zadržati i pojačati tim koji doigravanje završi sa učinkom 16-1. Stanje unutar ekipe je posebna priča – ne samo da je kod dugogodišnjih igrača altruizam i posvećenost kolektivu na izuzetno visokom nivou, već i jedan Nick Young, godinama poznat kao Crna rupa iz koje lopta ide samo u pravcu obruča, ističe da jedva čeka da se uklopi u sistem da bude važan dio tima. Sad ostaje da vidimo koliko će imati motivacije tokom sezone i ostanu svježi za da u doigravanju još jednom pregaze rivale. Kako se Steph već godinama žrtvovao sa visinom plate pa prošle sezone nije bio ni u prvih 50 igrača Lige po primanjima, ove godine je red došao da i KD pokaže širinu pa se odrekao nekih 20 miliona u korist Iggya, Livingstona, a dovedeni su i pomenuti Nick Young i Casspi koji bi trebalo da se ukope u uloge pogađanja otvorenih šuteva, odnosno pokrivanja više pozicija. Na ljetnjoj ligi je i rookie Bell pokazao da može postati light verzija Draymonda, dok je centarski trio Zaza, McGee I West spreman da još jednom odradi posao na petici. Izgledaju toliko jako da samo povreda neko od vodećeg kvarteta može unijeti malo neizvjesnosti, jer, uz dužno poštovanje pojačanim rivalima, niko nije nema ni blizu postavu koja bi mogla parirati šampionima na oba kraja terena.

Los Angeles Clippers

Papirnati Contender se konačno raspao i sad će plasman među 8 biti uspjeh. Odlaskom kompletne bekovske linije – startnog tandema koji je godinama bio top 5 u Ligi CP3 i Redicka (ne samo vrhunski šuter, već i sjajan sistemski igrač u odbrani), kao i snajpera s klupe Crawforda koji je održavao ekipu u životu dok starteri odmaraju, biće konačno posla da Rivers pokaže trenerski talenat pošto se kao GM baš i nije dokazao pa je konačno razriješen te dužnosti. Po najavama, defanzivno jači duo Beverly – Rivers će počinjati utakmice, dok će Teodosić i Lou Williams ulaziti s klupe i mijenjati ritam na svoj način – Teo će pokriti dobar dio ofanzivnog repertoara Paula, pogotovo u PnR igri i tranziciji (uz porciju lobova za DeAndrea), a Lou Williams naslijedititi Crawforda u trošenju lopti dok najbolji predahnu.  Kako će na krilnim pozicijama uz novog vođu ekipe Griffina, koji će često imati priliku da napada triple-double učinke, i novopridošlog Gallinaria biti gotovo nemoguće sataviti prostojnu odbranu jer Jordan ipak nije superman da može zakrpiti sve rupe, od toga koliko će dobar biti napad zavisi da li će uspjeti da se domognu doigravanja ili ne. Važnu ulogu će imati i broj utakmica koje će Griffin, Gallo, Beverly propustiti jer bi bilo pravo čudo da uspiju da ostanu u komadu cijele sezone po prvi put u karijeri (ako hoćemo baš da budemo precizni – izuzimajući Blakeovu prvu sezonu kad je na raspolaganju bio za sve utakmice).

Sacramento Kings

Trejdom Cousinsa su konačno okrenuli stranicu, na draftu odradili solidan posao, ali su onda opet donijeli neke čudne odluke sa slobodnim igračima. Ako se angažovanje Randolpha i može opravdati jer valja imati jednog prekaljenog igrača da mentoriše gomilu visokih koje imaju (mada pitanje u kojoj će Zack biti sad fazi nakon ludovanja u Blazersima i sjajnih izdanja u Grizzliesima), ajde nekako i Carter (biće da je Vivek uživao u njegovim zakucavanjima prije 15 godina), ali kako objasniti 3 godine po 25 miliona za George Hilla koji je tako samo smanjiti mogućnost da se dođe do top 3 pika na jakom draftu dogodine. Uz to, 2019. godine nemaju pika prve runde pa naredni draft dobija još više na značaju. Istovremeno, kad Hill bude zdrav, što i nije uvijek slučaj, oduzeće 30 min u rotaciji bekova koja je i onako prepuna mladih igrača pa bolje da su rookie Fox, sophomore Hield i Bogdanović dobili punu slobodu da se pokažu. Koliko god Bogdan imao visoku platu i dobar status zbog Divca, mnogo bi bolje bilo da je kao igrač sa 8 seniorskih sezona otišao odmah u ekipu koja ima sistem igre i trenera koji odmah može maksimizovati njegove potencijale umjesto što je došao u ekipu koja tek traži sebe i razvija igrače. Na visokim pozicijama je gužva, ali bi Cauley-Stein i Labbisiere trebali da nastave đe su stali u zadnja 2 mjeseca prošle sezone i nametnu se kao dio budućnosti (ako pri sljedećoj marihuana sesiji ne zaglave po sudovima sa mentorom). Uglavnom, uz 3 veterana tu je gomila igrača na rookie ugovorima tako da ne samo da ove sezone neću blizu pozitivnog učinka već će imati godinama jako trnovit put da se vrate na staze slave sa početka milenijuma.

Los Angeles Lakers

Nakon godinu dana patnje zbog nedostatka medijske zvijezde stigao je Lonzo Ball. Iako nije igrač koji može automatski podići ekipu jer ima dosta nedostataka među kojima je naročito upadljiv šut koji izgleda malo bolje nego nekad Matrixa, ipak kao igrač koji može stalno vući tranziciju i držati ritam igre zaslužuje šansu da se pokaže.

Čim je stigao, dojučerašnja glavna nada Russell je ispraćena uz Mozgova u Netse, a stigao Lopez koji će ako nastavi trojkašku formu iz prošle sezone biti zadužen za izvlačenje protivničkog centra iz reketa što bio u mnogome otvorilo proctor za spoljne igrače. Caldwell Pope će biti veliko unapređenje u odnosu na prošlogodišnje dvojke jer bar može uvijek dati doprinos u odbrani. Clarkson će imati više šanse jer nema više Lou “pucam okle oćeš” Williamsa i još luđeg Younga pa će moći da bude glavni kreator s klupe. Odlazak pomenutog tandema će sigurno dati više prostora Ingramu da se iskaže jer prošle godine i nije ostavio utisak da može biti nosilac igre već da se prije može razviti u zahvalnog timskog igrača što i ne bi bilo sjajno za nekog ko je biran kao 2. pik na draftu. Kako će se na sve ovo navići Rundle sa svojim jako specifičnim setom vještina koji nije idealan ni za 4 ni za 5 – brz, ali bez šuta, treba mu lopta da bi bio koristan, a nije ni neki odbrambeni igrač. Zubac će vjerovatno iskoristiti minute koje dobije sa klupe I kad je Brook povrijeđen i to će za njega još uvijek biti dovoljno. Za razliku od ostalih ekipa sličnog kvaliteta, oni će uvijek biti mamac za slobodne igrače, tako da sve što su ove godine počeli da rade ne znači ništa ako Lebron, George ili neko sličan odluči da dogodine postane dio Holywoodskog glamura. Do tada, ostaje da vidimo kako će Walton maksimizovati potencijal ove ekipe i poslije 4 najgore sezone u istoriji slavne frančize u kojima su se kretali u rasponu između 17 i 27 pobjeda konačno krenuti naprijed.

Phoenix Suns

Ulaze u posljednju godinu rebuildinga. Booker je krajem prošle godine pokazao da može biti prva opcija ozbiljnog napada jer je nevjerovatan šuter iz svih pozicija-  zamislite samo da ima par akcija gdje će se oslobađati iz bloka, drugi mu olakšavati teret, a ne da sa 20 godina mora da izvodi Kobeovske vratolomije sa šutevime iz okreta preko šume ruku (link sa 70p). Ovogidišnji rookie Jackson bi trebao biti budućnost na trojci, Chriss i Bender na četvorci, tako da naredne dođe još 1 dobar igrač sa drafta i ekipa je složena. Ajde dobro što su vratili Dudleya, ali šta na ovom rosteru traže Bledsoe i Chandler malo je kome jasno jer prvi može biti startni play koristan mnogim ekipama (npr Nuggetsi), dok je drugi kad je zdrav sposoban za rolu u odbrani koja Sunsima baš ništa ne treba u ovoj fazi. Warren je već prepoznat kao dobar igrač da ulazi s klupe pa je dobio 50 miliona za naredne 4 godine, a ko će još od sadašnjih igrača postati dio slagalice za budućnost saznaćemo vjerovatno tokom sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Kings Of The Party
Next post This Is Us – Southwest