This Is Us – Southwest

piše: Draško Milić

Godinama najjača divizija Lige neće ni ove razočarati – Rocketsi obećavaju još bolju sezonu nego prošlu, Pelicansi će probati da se opet nađu među najboljima, a Mavsi i Grizzliesi će iskoristiti svaki pad neke od trenutno kvalitetnijih ekipa da opet uđu u najboljih 8. Spursi su teško i dalje kandidat za titulu, ali vjeruje li iko da ih Pop neće dovesti do 60ak pobjeda u sezoni.

Houston Rockets

Uspjeli su da i onako vrhunski napad dodatno ojačaju i omoguće D’Antoniju da na svojoj ključnoj poziciji organizatora igre rotira prošle godine najboljeg asistenta Lige Hardena i najboljeg playa posljednjih 10 godina – Chris Paula. Morey je zaista fenomenalno izveo ovaj manevar i pojačao se i pored jako nezgodne situacije sa capom ne odrekavši se ni jednog ključnog igrača (sigurno ga je i dojučerašnji vlasnik častio za novo dizanje vrijednosti franchise koja je na kraju otišla za 2,2 milijarde zelembaća). Doduše, nedostajaće nekad i prljava Beverlyeva odbrana koji je konstantno davio prtivničke bekove, ali sigirno da dugogodišnji član najboljih odbrambenih petorki CP3 može nadomjestiti i taj dio, pogotovo u gustim završnicama.

Umjesto Lou Williamsa, koje uzgred budi rečeno i nije baš pokazao nepohodnim, Dekkera i Harrella sada su tu PJ Tucker, Mbah a Mute i Troy Williams tako da odbrana može biti i na većem nivou od prošlogodišnje, a za napad stvarno ne mora brinuti – kad se na terenu nađe ultra ofanzivna petorka Paul, Harden, Gordon, Ariza i Anderson serijom trojki mogu za kratko zaključati gotovo svaku utakmicu. Cappela bi trebao da procvjeta uz Paula, imao je cijelo ljeto da popravi slobodna bacanja da ga ne bi selili na klupu poslije serije promašaja. Njihov napad sa ovakvom dvojicom kreatora koji mogu igrati i bez lopte bi mogao biti nerješiva enigma za skoro sve ekipe u Ligi tako da između njih i Thundera treba tražiti finalistu Zapada. Na žalost, za Dubse i dalje neće imati nikakvo rješenje jer je u odbrani ogromna razlika jer ne možeš sakriti istovremeno i Hardena i Gordona i Ryana na tom dijelu terena.

San Antonio Spurs

Poslije dugo vremena ih ne bih stavio u top 3 konferencije, a da Jazzeri i Clippersi nisu osakaćeni u odnosu na prošlu sezonu ili da Wolvesi ulivaju malo više povjerenja njih bi stavio ispred Spursa koji su me ove godine po prvi put u zadnjih 20 razočarali. Jeste lijepo pratiti svoje legende u penziju, ali je ipak trebalo imati obzira i prema Leonardu koji će izgleda potrošiti najbolje godine karijere gledajući oproštajne turneje Parkera, koji je i prije teške povrede bio svoja sijenka, i Ginobilia (mogao fino sa Tonyem u Asvel da napadne opet Euroleague). Da ne bi Kawai pomislio da će dogodine biti bolje, poklonjen je i nenormalno visok ugovor (48m) usporenom Gasolu na 3 godine, tako da će mu još LMA, poznat i kao šut iz okreta preko igrača, Danny Green (nekad 3&D, sad samo D specijalista) uz promjenjivog Millsa biti glavni saborci ako neko od mlađih ne eksplodira u stilu Simmonsa u playoffu. Hoće li u nekom trenutku vidjeti da su pretjerali pa uz par razmjena osvježiti ekipu ne znam, ali bi u ovakvom sastavu mogli da završe takmičenje već u prvoj rundi doigravanja poslije dugo vremena ako nalete na Wolwese jer zaista niko osim Leonarda ne uliva povjerenje. Ili je možda Pop ipak mađioničar pa će izvući nešto iz rukava i od ovakvog sastava izvući 60 pobjeda. A možda je sve to zagrijavanje za sljedeće ljeto u kome će pokušati dovesti LeBrona, Georgea ili sl opet imati ekipu za sam vrh.

New Orleans Pelicans

Iako po učinku iz posljednjih sezona baš i ne ulivaju povjerenje, dao bi bih im prednost u odnosu na ostatak ekipa iz Divizije, a i većine ostalih koje se bore za plasman među 8. Jednostavno, ova sezona je prekretnica i za ekipu i za 2 od 5 najboljih centara na svijetu – još jedna loša sezona bi opet otvorila priču o seljenju u Seatle, Davis bi, umoran od pokušavanja mogao zatražiti trade kao nekad CP, a Cousins lagano odšetati po isteku ugovora. Ali, prije toga obojica moraju pokazati koliko vrijede i to je ono na što računam – ako su ovakva 2 igrača svjesna važnosti trenutka i odigraju kako mogu, zašto da ne zavše konačno sezonu sa 45 pobjeda što bi na pakleno ujednačenom Zapadu vjerovatno bilo dovoljno za doigravanje. Holiday je dobio bahati petogodišnji ugovor ali i mogao odraditi posao na dvojci, Rondo bi mogao startati uz njega (ima i pozitivno iskustvo sa Boggiem), a prijatno iznenađenje bi mogao bio Ian Clark koji je stigao iz redova šampiona sa samo jednom ulogom – da pogodi otvoreni šut čega će sigurno biti u ovakvom okruženju. Da nisu punili Cap lošim ugovorima (Asik, Ajinca, S.Hill…) ili da igrači kao Pondexter (koga su se konačno odrekli) nisu bili stalno povrijeđeni vjerovatno bi imali više razloga za optimizam jer ne bi postojao krater u rotaciji na krilu ili bi nešto imali i na klupi pa se i igrači kao Moore ili Cunningham čine veoma bitnim. Ovako će ipak biti udaljeni jednu povredu Davisa ili seriju loših rezultata od raspada sistema, ali bi ipak red bio da Obrva ostane u komadu i odigra makar 70 utakmica, a Boggie da pokaže svijetu da mu nervni sistem ne funkcioniše samo povremeno.

Memphis Grizzlies

Na žalost, grit &grind tim je gotov na umoru što zbod odlazaka Allena i Randolpha, što zbog činjenice da su Gasol i Conley prečesto povrijeđeni, ili što imaju gomilu mladih koji se tek razvijaju. Zack ih je napustio da uzme nešto laganih para u Kingsima, tako da ako Parsons odjednom ne postane igrač od prije 3 sezone (u pauzi od twitter ludorija), McLemore pokaže da je u Kingsima bio žrtva lošeg konteksta ili bar dvojica od gomile mladih koje imaju odmah postanu stabilni igrači ne vidim kako mogu nastaviti niz učešća u doigravanju. Ako je već Conley ogromnim ugovorom zakucan da bude i narednih godina prvo ime ekipe, možda ne bi lose bilo da probaju dok se još nije potpuno polomio, negdje razmijeniti Gasola i okrenuti stranicu. Ipak, dok god su njih dvojica tu i u komadu možda opet u gustim završnicama izvuku više od realne snage i iznenade kao prošle sezone.

Dallas Mavericks

Dok čekaju da Dirk kao najveće ime u istoriji frančize odigra svoju 20. sezonu i vjerovatno se oprosti, pripreme za stvaranje novog kostura su odavno u toku. Njegova 2 gotovo sigurna elementa će biti play Smith kao jedan od ozbiljnih kandidata za novajliju godine i Barnes koji je prošle sezone uspio pokazati efikasnost u mnogo većoj roli od one u Dubsima. Treći bi mogao biti Noel koji se kao defanizno orjentisni i izuzetno pokretljiv centar može uklopiti u moderne trendove. Carlisle će svakako i iz ovog tima izvući maksimum, ali i da daju 20% više od mogućnosti opet je to vjerovatno dovoljno tek da se dokotrljaju na ivicu doigravanja – mlađi Curry, Ferell i ekipa mogu da iznenade, ali ne baš i da svako veče imaju konstatntan doprinos kao važni djelovi rotacije jakog tima kad su već i iza Matthewsa, Harrisa, JJ Bareae ili McRobertsa davno ostale najbolje sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post This Is Us – Pacific
Next post This Is Us – Northwest