Philadelphia Journal (2)

piše: Branko Dujović

Četvrtak, 19. oktobar, 2017. godine

I evo i prve utakmice – Sixersi su sinoć igrali protiv Wizardsa. Prvo poluvrijeme sam odgledao uživo, drugu polovinu jutros. Zadovoljan sam otvaranjem sezone i prvim utiscima. Pratićemo Sixerse u lovu na plejof, a 50% učinka (41-41) a možda čak i manje bi trebalo da bude dovoljno.

Prije svega, Brown je na početku uradio ono što se i najavljivalo prije početka sezone, Fultz nije dio prve petorke, Šarić je takođe vani, tako da se kreće sa Baylessom i Redickom kao bekovima, na krilima su Simmons i Covington, i na centru, naravno – Embiid. Odmah nas je dočekao njegov novi imidž, kao i najava da se očekuje 20 minuta od njega u ovoj utakmici (na kraju je ipak izašao na 27-28). Simmons, iako zvanično forward, je glavni plejmejker ove ekipe. Wizardsi standarno počinju sa Wallom, Bealom, Porterom i Gortatom. Nebitni Smith je u petorci umjesto povrijeđenog Morrisa.

I odmah zabava, Embiid ulazi totalno napaljen, izbacuje pump fakeom Gortata i kreće na silovito zakucavanje (zaustavljen faulom). Na drugom kraju parketa, već vidimo neke slabosti u odbrani Sixersa, Wall pravi skoro identične 4 asistencije u prvoj četvrtini za Portera koji šutira 4 od 5 iz catch and shoot situacija. Joel je izašao posle nekoliko minuta, a za to vrijeme se moglo vidjeti kakav napadački i odbrambeni potencijal taj čovjek ima – igra leđima, šut sa distance, osjećaj za kretanje u odbrani, krakatost… Ako ostane zdrav, nema nikakve dileme da je all star igrač.

Što se ostalih tiče, Covington je izrastao u vrhunskog specijalca. Kvalitet 3&D opcije koju on posjeduje je sigurno među top3 u ligi – sinoć je ubacio 7 trojki, a imao sam osjećaj da gledam Artestove ruke u odbrani. Bayless je crna rupa, poprilično jednodimenzionalan igrač (sinoć je ubacio tu neku svoju kvotu, ali će biti i noći sa šutem 2-11).

Redick je sada u poprilično drugačijoj ulozi, evidentno je da mora mnogo više da radi da bi dobio dobru poziciju za šut, prošla su vremena kada su Jordan i Blake pravili blokove, a Paul servirao loptu na šut.

I onda ulazi Fultz, na koga posebno obraćam pažnju. Ne znam što da mislim, čovjek je strašno eksplozivan, ima vrhunsku promjenu pravca, dobar u tranziciji, definitivno odličan potencijal. Iako je u neku ruku atleta što se tiče brzine i eksplozivnosti, očigledno je da mu fali snage i možda malo staloženosti. Nekoliko puta su mu bukvalno iščačkali loptu, a da nije stigao ni da priđe košu. Ne smijem ni pod razno da zanemarim njegovu mehaniku prilikom šuta sa slobodnih. Znao sam da je na koledžu bio na tih famoznih 65%, ali ovo sinoć je bilo kriminalno. Da li imamo novog Robersona i još jednog beka nad kojim je validna taktika hack-a-player? Neozbiljno, ako mene pitate.

Sveukupan utisak mi je da je Fultz baš dobar potencijal, ali ima toliko toga da se izbrusi. Tatum je, recimo, u prve dvije utakmice Celticsa izgledao mnogo ozbiljnije i spremnije za košarku, ali je još sve to rano i nazahvalno prognozirati.

Da se vratim na samu utakmicu, Wall je agresivan, ali i neučinkovit u ovom dijelu, Oubre je imao par dobrih dionica, Meeks par šuteva i Wizardsi su na +9.

I onda počinju problemi. Brooks i dalje pegla svoju, i dalje ima minute u kojima su vani i Wall i Beal i Porter, a tada se generalno loše piše napadu Washingtona. Većinom su to pokušaji jedan na pet i upadanje u crne rupe, pa je tako Philadephia okrenula rezultat i na poluvremenu imala +4. Koliko bi ova ekipa bila ozbiljnija da imaju bar nešto na klupi, mimo specijalaca. Oubre se razvija u ozbiljnog igrača, ali mu više leži kada je na parketu sekundarna opcija nego kad je on kreator i vođa druge petorke. Likovi poput Meeksa i Scotta su većinom specijalci i spot up šuteri.

U nekom drugom osvrtu ću se baviti Simmonsom, da ne dužim sad. Dovoljno je da kažem – Simmons je trenutno Lebron ili Giannis za siromašne. Razradiću vremenom ovu teoriju – zašto Lebron ili Giannis, a zašto za siromašne, i zašto trenutno (može ići i dalje).

U trećoj četvrtini opet imamo sličnu priču sa početka, prva petorka Wizardsa je preozbiljna, Wall ubacuje u veću brzinu i pravi nekoliko ozbiljnih ulaza, Beal takođe podiže agresivnost i opet imaju prednost od +7 (da Covington nije ubacio par šuteva, razlika bi bila i veća). Embiid počinje malo da srlja, Šarić polako tone u nebitnost, jer mu u napadu ostavljaju vrlo malo prostora i onda pokušava neke duge dvojke preko ruke i eto Wizardsima dvocifrene razlike.

I onda opet isto, ponavlja se druga četvrtina kada Wall i Beal moraju sjesti na klupu, a Covington počinje opet ubacivati. Priključuje se Bayless i Sixersi opet prelaze u vođstvo. Kako se već da zaključiti, ulaskom Walla kao vođe druge petorke, a nakon par minuta i Beala, dolazi do nove promjene rezultata. Bila je čak i neizvjesna završnica, Sixersi su na -2 imali dva napada u kojima nisu uspjeli ni da upute šut, jednom je loptu ukrao Porter, drugi put Beal.

Konačnih 120-115 za Wizardse.

Embiid je, mimo nekih crnih minuta, bio odličan, Simmons je all round zvijer (rekoh da ću ga posebno secirati), Fultz će biti na posebnom skeneru, a Šarić u ovakvoj raspodjeli uloga nema puno prostora i bojim se da je to nešto što će biti često u ovoj sezoni. Očekujem da se slično desi i McConnellu, a glavni problem je što je Simmons glavni kreator i čovjek koji ima loptu u rukama, a čak su se i Fultz i Embiid pretvorili u sekundarne opcije.

Wizardsi strašno simpatični, preveliki je disbalans u prvoj petorci i klupi da bi se nešto ozbiljnije napravilo, ali mislim da su glavni pretendenti na poziciju broj 3, a sada možda i 2, na Istoku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Philadelphia Journal (1)
Next post Philadelphia Journal (3)