Philadelphia Journal (3)

piše: Branko Dujović

Ponedeljak, 23. oktobar, 2017. godine

Celticsi stižu u Philadelphiju, još uvijek pod utiskom Haywardove povrede. Bilo mi je zanimljivo kako će sada da izgledaju, da li će i dalje ulivati sigurnost da su među dvije najbolje ekipe Istoka, ili su sada prilično tanji sa rosterom. I onda izlaze sa visočijom petorkom, na visokim pozicijama su Horford i Baynes, a tu su još Irving, Brown i Tatum. Sixersi startuju standardno, dok god Embiid može da igra, okružen Simmonsom, Redickom, Baylessom i Covingtonom.

Na samom startu, poprilično tečan napad Celticsa, ne pogađaju sve, ali igra izgleda organizovano i disciplinovano. Embiid pokazuje dva lica u odbrani i napadu, dok je u zaštiti koša na nivou Goberta i Whitesidea, u napadu igra kao Speights i izigrava beka šutera u tijelu centra sa nekakvim dugim dvojkama (0-4 u prvih 3 minuta). Covington rano pravi dva faula, tako da se otvara prostor za Šarića, a ulazi i Fultz. Šarić ima par dobrih poteza, a Fultz i dalje ne mijenja moje mišljenje o njemu – ekspozivnost je tu, ali djeluje poprilično neartikulisano. McConnell i Luwawu ne djeluju baš najbolje, prvi je izgubio dosta da radi ono što najbolje zna, a za drugog je i pitanje da li je dorastao ozbiljnoj NBA košarci (koliko god bio eksplozivan igrač, postoji brdo određenih limita).

Sveukupno, nedefinisana i dosadnjikava košarka, a Kelti imaju +3 na kraju prve četvrtine.

Stevens nakon toga u igru ubacuje drugu petorku – Rozier, Larkin, Brown i Yabusele prave razliku za +8, iako je na drugoj strani praktično prva petorka i u napadu indisponirani Joel. Treba pomenuti činjenicu da je Phila krenula sa šutem 7-14, a nakon toga je naišao period gdje su šutirali 2-13. I onda imamo apsurdnu situaciju, kao što su Celticsi sa drugom petorkom došli do prednosti, tako je prva petorka istopila tu prednost i to protiv rezervista Sixersa, koji su serijom 8-0 (Šarić par koševa) i dolazimo do egala. Fultz je ubacio 2 od 2 bacanja, i dalje ekstremno ružna, a Speights je i dalje bio zaposjeo Joelovo tijelo, tako da je poluvrijeme završeno sa njegovih 0-6 iz igre i +4 za Sixerse.

Ni na odmoru Embiid nije uspio da istjera duhove. U poprilično ružnoj trećoj četvrtini, gdje su Celticsi imali suše i po skoro 5 minuta bez koša iz igre, Embiid je dao svoj prvi koš iz devetog pokušaja, čim je odlučio da ode direktno na obruč. Fultz je i dalje igrao svoju igru, Šarić je forsirao (jer stvatrno gubi prostor zbog Simmonsa, i onda te minute iskorišćava na neracionalna probijanja i duge dvojke preko ruke), napravio zaredom dva faula u napadu, Redick je ubacao ponešto (i dalje mi je interesantno koliko više mora da se pomuči za šut u Sixersima). S druge strane, trebalo bi pomenuti Roziera koji se stvarno pretvara u jednu kvalitetnu backup opciju.

Dobili smo informaciju da je Holmes počeo da trenira, što stvarno jeste dobra vijest za Sixerse. A gdje je Okafor? Možda malo kasnije o tome.

Treća četvrtina je završena sa +3 za Sixerse, i sve do 6 minuta pred kraj je bila rezultatska klackalica i egal u borbi mješovitih petorki. Tada ulazi Irving kao vođa rezervista, sa dva šuta i asistencijom za Larkina (pogodio trojku) vodi Boston na +7, pridružuju se starteri i Sixersi više nisu mogli da se približe. Embiid je i dalje potpuno frustriran i svoju nemoć pokazuje prepiranjem sa sudijama, a na kraju je šutirao 4-16 iz igre, a Celticsi dobili 102-92.

Što se tiče Celticsa, poprilično su interesantni, i mislim da će se za Wizardsima boriti za drugo mjesto na Istoku (eto, baš ta dva tima su bili prvi protivnici Sixersa, a sledeći meč je u Torontu, koji će se boriti za četvrtu poziciju). Osjeća se nedostatak Haywarda i evidentno je da je ekipa odjednom mnogo tanja. Svakako, imaće prostora i mogućnosti za razvoj mladih igrača, što uz moju teoriju da se Kelti spremaju ekipu za sezonu 2019-20, može biti pravi put.

Sixersi gube dvije utakmice, od dvije realno bolje ekipe i nisu sporni porazi koliko djeluju nepovezano na terenu, a slijedi back to back meč u Kanadi bez Embiida. No, početak je sezone tek, itekako ima vremena da se popravi utisak i poslože stvari. Simmons u neki djelovima stvarno djeluje odlično. Embiid je još uvijek u fazi toplo-hladno. A Fultz… još uvijek nemam dovoljno materijala za ozbiljniji osvrt. Posmatram…

O meču sa Raptorsima se nema puno reći. Toronto je od starta djelovao kao ekipa koja zna šta želi i u igri koja meni lično nije previše lijepa za oko, u kombinaciji iso akcija, polutranzicije i šibanja trojki (Ibaka i Lowry) i dugih dvojki (pretežno DeRozan) na kraju prve četvrtine su bili već na +17. Svoje minute je dobio je i čuveni Okafor, koji je u samo nekoliko minuta uspio da pokaže zašto je na dnu klupe u Sixersima, zašto je jedan Holmes već mnogo bolji igrač od njega i zašto Phila pokušava bezuspješno da ga trejduje. Neko se i sjeti tog čuvenog drafta, kad je Porzingis čak bio iznenađujuće već četvrti, a Okafor upoređivan sa Townsom. Zamislite da je sada Porzingis u ovakvoj ekipi. No, da se vratim na Jahlila, čovjek i zna ponešto u napadu, ali njegovo neshvatanje odbrane je posebna priča. Uz sve to, napravio je tri brza faula na finte koje vam trener u kadetskim kategorijama govori da ne treba da skačete.

Šarić se i dalje muči sa šutem (kao na početku prošle sezone), ubacio je jednu isforsiranu trojku i jednu dugu dvojku, a sve ostalo su bile cigle. Fultz je sa par ulaza pokazao neke nagovještaje klase i zašto je bio prvi pik.

Uglavnom, razlika se do poluvremena vrtjela između 10 i 15 razlike, a da su Raptorsi pospremili bar pola otvorenih šuteva koje su imali, već tada bi utakmica bila riješena.

Svakako, reakcija nije puno kasnila i drugo poluvrijeme i konačnih 128-94, odnosno 34 razlike ne treba ni komentarisati puno.

Užasna sezona po pitanju povreda, otišao je Jonasov zglob, nadam se da nije previše ozbiljno (stigla je sinoć i info da je Šreder out na nekoliko utakmica).

Raprtorsi i dalje igraju svoju igru, ne previše lijepu za gledanje, ali su bar uhodani. Bayless nije neki odbrambeni igrač, ali je DeRozan u par momenata pokazao kako ga je teško čuvati na skok šutu sa 4-5 metara. Plejof se ne dovodi u pitanje, mislim da će se sa Bucksima boriti sa četvrto mjesto.

A mi nastavljamo sa praćenjem 76ersa. Slijede Pistonsi, da li i prva pobjeda?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Philadelphia Journal (2)
Next post Philadelphia Journal (4)