New hope – part two – Robert Franks

Robert Franks – Greensboro Swarm/Stockton Kings: 17.3 poena, 6,5 skokova, 1.7 asistencije

Robert Franks je započeo svoju koledž karijeru na Washington State bez puno uspjeha. U prve dvije sezone ulazio je sa klupe na 8, odnosno 16 minuta po meču. Bilježio je skromne brojke i njegovo najjače oružije, šut za tri poena, u tom periodu nije bio poznat kao danas. Nakon njegove druge sezone (sophmore) Clifford i Hawkinson, startni krilni centar i centar koji nisu nastavili da se bave košarkom ako se ne varam, završavaju koledž i ostavljaju prostora Franksu da u naredne dvije sezone predvodi univerzitet sa sjevero-zapada Amerike. Već u juniorskoj sezoni bilježi 17,4 poena, 6,6 skokova i skoro 2 asistencije na 40% šuta za 3 poena. U poslednjoj sezoni na koledžu brojke su još impresivnije – 21,6 poena, 7,2 skoka, 2,6 asistencija i 40% šut za 3 poena na čak 7 šuteva po utakmici. 13. januara 2018. godine protiv California-e iz 13 pokušaja pogađa 10 šuteva za 3 poena i time postaje rekorder Washington State-a po broju ubačenih trojki na jednom meču. Kada se uzme u obzir da je ovaj koledž pohađao i Klay Thompson onda ovaj rekord dobija malo više na značaju. Međutim, ove brojke nisu bile dovoljne da Robert bude izabran na draftu 2019. godine.

Svoju G League karijeru počinje u Greensboro Swarm-sima, filijali Charlotte Hornets-a, gdje potpisuje two way contract. U februaru ove godine Franks je trejdovan u Stockton Kings-e gdje postiže malo manje poena ali na terenu djeluje daleko bolje.

Nisam ljubitelj upoređivanja igrača ali me Franks dosta podsjeća na Danila Nikolića. Iste su visine, nisu isto građeni ali obojici je glavno oružije spot up šut i pick & pop. Franks ima brži ali niži izbačaj. Sa njihovom visinom (Franks ima raspon ruku 7’2”- otprilike 218cm) i odličnom formom šuta „nemogući“ su za braniti u tom segmentu. U prevodu, obojica imaju snajper u rukama.

U velićini slučajeva Franks se odlučuje na pop varijantu nakon postavljenog bloka. Roll igra ima dosta prostora za napredak ali ima dobar osjećaj pod košem i vjerujem da će taj segment samo ići ka boljem.

Franks ne napada obruč često ali kada to radi veoma je efikasni. Veliki nedostatak u Franksovoj igri je nemogućnost da pogodi iz driblinga. Kada se uzme u obzir da mu nedostaje atleticizma, dolazimo do zaključka zašto još uvijek nije u NBA ligi. Kako bi Amerikanci rekli, klasični je „tweener“. (Tweener je igrač koji može pokrivati 2 pozicije ali ni jedna ni druga pozicija mu ne odgovaraju u potpunosti.) Vjerujem da je on idealna streč opcija za evropske klubove gdje u određenim minutima može igrati i centra u niskoj petorci.

Segment u kojem je odličan a koji ne koristi dovoljno je post igra. Pretežno se za post igru odlučuje nakon switch-a a vrlo rijetno u situacijama kada je na njemu njegov defanzivac. Ima dobar osjećaj pod košem i može da završi i lijevom i desnom rukom. Zanimljivo je da sa distance šutira desnom rukom dok pod košem u većini slučajeva koristi lijevu ruku kako bi poentirao.

Rani napad i tranzicija mu odgovaraju, odlično trči, ima mogućnost da završava na obruču i šutem za tri, a nerijetko ide i coast to coast.

Ima dobar osjećaj u prostoru, zna da se kreće i voli da cut-uje kad god je u mogućnosti.

Nije elitni skakač ali je uvijek aktivan i u defanzivnom i u ofanzivnom skoku. Kada su „prljavi poslovi“ u pitanju, kada bi bio fokusiran svo vrijeme koje provede na parketu učinak bi bio daleko bolji.

Prema pojedinim medijskim člancima Charlotte-ova razvojna ekipa ga je proslijedila u Sacramento-vu najviše zbog ne zalaganja u odbrani. U Stockton Kingsima je pristup bio dosta bolji ali je evidentno da u postu prelako dozvoljava protivnicima da dođu do poena.

Robert Franks bi bio dobra opcija za veliki broj evropskih ekipa. Ranije je bilo glasina da je Fortitudo zainteresovan za Franksa ali su potpisali Ethana Happa na poziciji 4-5. Vjerujem da bi duo Franks-Happ bio uživanje za gledanje i u Lega A i u Fibinoj Ligi Šampiona. Dva visoka igrača sa dobrim pregledom igre koji su i streč opcije. Vjerujem da bi obojica sledećeg ljeta pošla na nivo, ako ne i dva više (EL).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vince Carter Previous post Let’s go home, it’s all over
Next post Hall of Very Good NBA Power Forwards (Part One)