Hall of Very Good NBA Power Forwards (Part One)

Piše: Andrej Šepelj

Preko 3500 košarkaša su makar jednom u karijeri odigrali utakmicu NBA lige. 3% od navedenog broja su igrači koji su uspjeli da imaju zapaženu karijeru koja ih je odvela do NBA Kuće slavnih u Springfieldu u američkoj državi Massachusetts.

Kada bismo se i dalje igrali brojkama od 1930 godine pa do danas istoriju čovječanstva je upriličilo nekih 11,9 milijardi ljudi, što nam govori da novorodjenče ima 0.0000015% šanse da košarkašku kuću slavnih nazove svojim domom. S obzirom da taj postotak šanse dodatno opada sa mjestom rodjenja, visinom i fizičkim predispozicijama,  pa i polom djeteta, zaključujemo da je ovaj podvig jedan od najteže zasluzenih priznanja u svijetu sporta, ali i profesionalnih priznanja uopšte.

Iz tog razloga odlučio sam da ovim serijalom tekstova otrgnem od potencijalnog zaborava košarkaše koji u toku svoje karijere nisu uspijeli da dostignu polubožanski vječiti status košarkaške slave, ali i dalje su u odredjenim momentima karijere pokazivali vrhunske rezultate ili bili idealni saigrači uz koje su Jordani i Shaq-ovi dostizali svoje visine. Pritom treba naglasiti da jedan broj ovih igrača je ostao da živi u komšiluku Kuće Slavnih baš iz razloga što su tokom karijere imali čast ali i nesreću da se u največim košarkaškim momentima suprotstave najvećim zvjezdama poput Kobe Bryanta ili Tim Duncana.

Kuću vrlodobrih košarkaša ćemo graditi na temeljima košarkaških uspjeha igrača koji su nastupali u NBA ligi nakon 1990 godine. Redosljed igrača će ići hronološki po godinama u kojima su draftovani.

Hall of Very Good Power Forwards

Prije nego krenemo sa listom igraca želim naglasiti da po mom mišljenju dosadašnju listu Hall of famer-a treba dopuniti sa dva Chris-a, Webber-om i Bosh-em. Pored toga tu su i jos uvijek aktivni košarkaši koji će dograbiti taj status po završetku karijere: Pau Gasol, LaMarcus Aldridge, Draymond Green i Kevin Love. Svrstavanje Kevin Love-a u buduće hall of famere može biti blago kontroverzno ali ipak vjerujem da NBA šampion sa 5 All Star nastupa, nagradom Most Improved player of the year i najboljeg skakača lige, plus olimpijski i svjetski šampion će pronaći svoje mjesto. Analitičari i fanovi prečesto odlučuju da Love-a apsolutno otpišu iako jos uvijek nije napunio ni 32 godine, a promjena sredine bi mu potencijalno mogla donijeti još nagrada.

Shawn Kemp

Draft: 1989 – 17. pick

Prosjek Karijere: 14.6 ppg / 8.4 rpg / 1.6 apg / 1.1 spg / 1.2 bpg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi: 1995/96 – 19.6 ppg / 11,4 rpg / 2,2 apg / 1,2 spg / 1,6 bpg

Priznanja u karijeri: 6 x NBA All Star, 3x All NBA Second team, FIBA World Champion

Udarne godine Shawn Reign Man Kemp-a sredinom devedesetih godina izgledale su kao neminovan jednosmjeran put ka Hall of Fame-u. Ali njegova nedovoljna briga za fizičku spremu i losi modeli prehrane su jednu od najatletskih NBA figura svih vremena pretvorili praktično u mekšeg sumo rvača.  U samo godinu dana je sa prosjeka od preko 17 poena i 8,8 skokova po utakmici prešao na 6,5 poena i 3,3 skoka po utakmici. Do kraja karijere nije našao načine da opet bude ona zvijer koja je igrala iznad obruča, te je nedostajalo vise kontinuiteta da bi ga se moglo primiti u Hall of Fame, ali ga uspjesi vjerovatno čine najboljim kandidatom za kucu vrlodobrih.

Ostaće upamćen kao jedan od najboljih power dunkera u istoriji lige, i iako se svi najčešće sjećamo njegovih i Paytonovih lobova iz kontri, Kemp je bio znatno vise od toga. 6 godina je biljezio double-double učinak, a karijeru je završio sa prosjekom blokada i ukradenih lopti preko 1.

Derrick Coleman

Draft: 1990. 1 pick

Prosjek Karijere: 16,5 ppg / 9,3 rpg / 2,5 apg / 1,3 bpg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi:  1992/93 : 20,7 ppg / 11,2 rpg / 3,6 apg / 1,2 spg / 1,7 bpg

Priznanja u karijeri: 1x All Star, 2 x All NBA Third team, NBA Rookie of the Year, FIBA Gold Medal

Coleman je odigrao 15 godina u NBA ligi, i bio je vrlo efikasan u 10 sezona. Biran je prvi na draftu 1990 godine ispred Gary Paytona, ali rijetko ko može Nets-ima da zamjeri ovaj izbor u tom trenutku. Uzeti talentovanog mladog frontcourt igrača bio je ritual praktično svakog draft-a prošlog vijeka te je Coleman tu prošao kao očekivano prvi izbor. Iako za Derrick-a se ne vezuje moderna stretch floor igra bio je više nego potentan sa mid range pozicija. Samim tim nije imao ni problema sa slobodnim bacanjima, mana koja se obično pojavljuje i kod najboljih Power Forwarda. No ipak njegova efikasna low post igra mu je obilježila karijeru. U čak 5 sezona je imao double double učinak. (4 sezone za Netse i 1 sezonu za 76erse).. Pritom uz Hakeema Olajuwona i Tim Duncana Colemen je jedini igrač koji je ostvario five by five, a da je postigao 20 poena i 10 skokova. (five by five je statistički učinak igrača koji u svih 5 glavnih košarkaških kategorija ostvari minimum statistiku 5)

Njegovu karijeru jesu obilježile povrede ali i nesrecna pogibija Drazena Petrovica u momentu kada je New Jersey izgledao kao prava franšiza u usponu.  Ipak za uspijeh u karijeri ostaće mu i sjećanje da je jedini zakucao preko Shaquille-a O’Neal-a, a da je Shaq pristao da to javno prizna. O’Neal tvrdi da postoji dunk on i dunk by razlika u zakucavanju, te da je Coleman jedini tokom njegove karijer uspio da ga „ponizi“ dunk on verzijom.

Larry Johnson

Draft: 1991 – 1 pick

Prosjek Karijere: 16.2 ppg / 7.5 rpg / 3,3 apg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi: 1992/93- 22.1 ppg / 10.5 rpg / 4.3 apg

Priznanja u karijeri: 2x NBA All Star / 1x All NBA Second Team / NBA Rookie of the Year / NCAA Champion

Godinu dana nakon Colemena Hornetsi kao prvog pick-a na draftu uzimaju ispod prosječno visokog Larry Grandmama Johnsona. Johnson je postao zvijezda momentalno nakon izlaska na NBA parkete, ali njegove najbolje godine nažalost nisu trajale dugo i bio je izvan lige već nakon 10 godina zbog ustaljenih povreda.

Njegove prve dvije sezone su bile sa double double učinkom, a imao je 4 sezone sa preko 18 poena po utakmici. Igrao je sa puno energije i skočnosti za svoju relativno malu visinu . (201 cm). Iako će najviće ostati upamćen po svojim najboljim godinama u Šarlotu, ipak njegov video za kojim treba posegnuti je trojka uz dodatno slobodno bacanje 1999 godine koja je odvela Knicks-e u NBA finale.

Rasheed Wallace

Draft: 1995 – 4. pick

Prosjek Karijere: 14.4 ppg / 6.7 rpg / 1.8 apg / 1,0 spg / 1,3 bpg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi: 2000/01 19,2 ppg / 8,2 rpg / 2,8 apg / 1,2 spg / 1,8 bpg

Priznanja u karijeri: 1x NBA Champion, 4x NBA All Star

16 godina „širenja parketa“ svojim saigračima je konektovano uz Sheed-a. (35% za 3 poena tokom karijere)  Igrao je 3 NBA finala i osvojio jedno. Biće upamćen po svom temperamentu gdje drži rekord sa 41 tehničkom greškom u 80 utakmica. Ali uz temperament na teren je donosio žilavost i odličnu odbranu. Za 16 sezona u ligi njegovi timovi su igrali playoff čak 14 puta.

Interesantno je da u godini u kojoj je osvojio sampionski prsten igrao je za 3 ekipe. Od toga u Hawks-ima samo 1 meč. Nakon 20 poena 6 skokova, 5 blokada i 2 asistencije Atlanta je odlučila ipak da ga proslijedi dalje u Detroit a za uzvrat su dobili reklo bi se malo Bob Suru, Chris Mills-a i Željka Rebraču.

Antoine Walker

Draft: 1996 – 6. pick

Prosjek Karijere:  17.5 ppg / 7.7 rpg/ 3.5 apg / 1,2 spg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi: 2000/01 – 23,4 ppg / 8,9 rpg / 5,5 apg / 1,7 spg

Priznanja u karijeri:  NBA Champion / 3x NBA All Star / NCAA Champion

Teško da je moguće naći bolji prototip modernog stretch big igrača od Antoine Walkera. Multipozicioni kosarkas u tijelu „četvorke“ koji je imao sposobnosti kreatora i šutera iz driblinga. Šutirao je 33% za 3 poena tokom karijere. Iako je titulu uzeo već na zalasku karijere 2006 godine sa Miami-jem bio je i više nego koristan u njihovom playoff nizu. Startovao je svih 23 utakmice u doigravanju i postavio sljedeće statistike:  13.3 ppg/ 5,6 rpg / 2,4 apg / 1 spg. Bio je pravi dopunski košgeter uz Dwayne Wade-a i Shaquille-a O’Neal-a. Ipak ostaće najviše upamćen kao vrlodobar igrač u nekim solidnim Boston timovima sa početka ovog milenijuma. Tokom karijere imao je 6 sezona sa preko 20 poena po utakmici.

Antawn Jamison

Draft: 1998- 4. pick

Prosjek Karijere: 18.5 ppg / 7.5 rpg / 1.6 apg / 1.0 spg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi 2001/02: 24.9 ppg / 8,7 rpg / 2,0 apg / 1,4 spg

Priznanja u karijeri: 2x NBA All Star / NBA Sixth Man Of the Year

Ukoliko gledate listu 50 najboljih strijelaca istorije NBA lige obično dodje do šoka kada na 46om mjestu naiđete na Antawn-a, uz Tom Chambersa jedinog košarkaša koji je postigao preko 20 000 poena, a da neće dobiti svoju sobu u Kući slavnih.

Njegova profesionalna karijera krenula je trejdom tokom same draft večeri. Da stvari budu zanimljivije Jamison je zamijenio klub sa svojim najboljim prijateljem i bivšim saigračem na Univerzitetu Sjeverna Karolina Vince-om Carter-om, te je Jamison završio u Warriorsima dok je Carter pojačao kanadske Raptorse.

Antawn-ova igra je bila negdje izmedju trojke i četvorke, što mu je dozvolio njegov solidan šut za 3 poena (preko 35%). Odigrao je čak 11 sezona sa preko 18 poena po utakmici. Interesantno je da je bio starter u 79,7% utakmica svoje karijere ali je i dalje uspio da osvoji nagradu Sixth man of the Year igrajući za Dalas 2004 godine.

Takodje kada radite google pretragu Jamisona najučestalije pitanje je kako se izgovara njegovo ime. Na krštenici je napravljena greška te je upisan kao Antawn umjesto Antwan, ali bez obzora pravilan izgovor njegovog imena je „Antoine“.

Elton Brand

Draft: 1999 – 1 pick

Prosjek Karijere:  15,9 ppg / 8,5 rpg / 2,1 apg / 1,7 bpg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi: 2005/06 – 24,7 ppg / 10,0 rpg / 2,6 apg / 1,0 spg and 2,5 bpg

Priznanja u karijeri:  2x NBA All Star, All NBA Second Team, Rookie of the year, College Player of the year

Jos jedan prvi pik na našoj listi. Brand je bio predodredjen da bude zvijezda, i nalazio se na pravom putu dok ga povrede nisu usporile. Ipak petnaestogodisnja karijere sa 6 double double sezona, i 6 sezona sa preko 20 ppg i 6 sezona sa preko 2 blokade po utakmici niposto nije za zaborav, a često se Elton zaboravi kada analiziramo posljednjih 20 godina. Brand je bio izuzetno eksplozivan za igrača njegovih dimenzija (130 kg na vrhuncu karijere), te je bio vrlo vješt u korištenju raspona svojih ruku i blokiranju protivnika. Sa druge strane blago prekomjernu kilazu je koristio u nadmudrivanju svojih low post protivnika

Prava je šteta da je Brand igrao za veliki broj loših ekipa te je igrao u samo 5 doigravanja. U svojoj najboljoj sezoni 2006 godine bio je i na listi kandidata za MVP nagradu. Iste godine je predvodio Clipperse do njihovog prvog učešća u drugoj rundi doigravanja gdje su ih porazili Suns-i u sedmoj utakmici.

Brand je danas generalni manager Philadephia 76ers-a.

Kenyon Martin

Draft: 2000 – 1. pick

Prosjek Karijere: 12.3 ppg/ 6.8 rpg / 1.2 spg / 1,1 bpg

Statistika najbolje sezone u NBA ligi: 16.7 ppg / 9.5 rpg / 2,5 apg / 1.5 spg / 1,3 bpg

Priznanja u karijeri: 1 x NBA All Star

Još jedan prvi pik na draftu, koji je kroz karijeru prikazao da je dokazani pobjednik. Martin je igrao u 13 sezona i u 11 nastupa u playoffu. Na terenu je igrao sa puno energije, i pokazivao se kao vokalni vodja tima čak iako nikada nije bio prva zvijezda ekipe.

U čak 9 sezona imao je makar 1 blokadu i 1 ukradenu loptu. Uspješna karijera ga je odvela i do 2 NBA finala dok je nastupa za New Jersey Nets-e u kombinaciji sa Jason Kidd-om i mladim Richardom Jeffersonom. Prečesto zaboravimo da ta ekipa nikada nije izgledala kao jedan od favorita ali su ipak gurali do dva uzastopna finala. A u finalima su ih dočekale dvije potencijalno najbolje ekipe te decenije Shaq+Kobe Lakersi i Tim Duncan+ Admiral Robinson Spurs-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post New hope – part two – Robert Franks
Next post House of the rising Suns