Uroš Bajović: About Today

Kako je napokon došlo vrijeme koje smo svi mi fanovi evropske košarke čekali, sa početkom najboljih evropskih takmičenja i uz nekoliko prepreka i regionalne ABA lige, počinje i evropska košarkaška sezona. Sa nestrpljenjem smo čekali početak nove sezone nakon što je prethodna prekinuta usled globalne pandemije koja i dalje traje. U međuvremenu smo imali završne turnire u par liga koji su pružili iznenađujuće pristojan nivo košarke obzirom na okolnosti ali ono pravo je pred nama.

U cilju što bolje prezentacije stanja u evropskoj i regionalnoj košarci kao sagovornika smo pozvali Uroša Bajovića, dugogodišnjeg skauta koji je imao priliku da sarađuje sa brojnim evropskim ekipama na više različitih  nivoa evropske košarke.

Kako ti se čini posao koji je Budućnost odradila preko ljeta i kratak presjek dometa ove ekipe?

Budućnost je i prošle sezone imala vrlo jak i popunjen tim, a deluje da su Podgoričani ove sezone još snažniji. Mislim da su svi potezi Budućnosti bili rezonski, a kao poseban uspeh bih izdvojio zadržavanje dvojca Kobs i Ivanović, kao i angažovanje objektivno velikih imena poput Rida i Edžima. Mogu reći i da me je poslednji najviše iznenadio na pripremama i u prvim mečevima sezone. Kao da mu je trener Mijović konačno pronašao ulogu koja mu najviše odgovara. U tim je stigao i tzv „volume scorer“ Von, pa ćemo videti kako će on svoj stil igre preneti na parket „Morače“. Deluje da je trener Mijović, uprkos mladosti, vrlo precizan u radu i da zna šta želi od svoje ekipe.

Mornar je zadržao kostur ekipe od prethodne sezone i dodatno se pojačao sa par igrača ispod koša, sigurno je da imaju velike ambicije u svim takmičenjima ali kako bi ocjenio ovo ljeto Barana?

Mornar je vrlo ambiciozno ušao u ovu sezonu, što je, posle svih peripetija, potvrđeno i od strane Evrokupa. Zadržani su najbolji iz prošle, vrlo uspešne, sezone, a tim je dodatno ojačan angažovanjem iskusnog Gebrijela, borbenog i energičnog Smita i fizički interesantnog Aleksandra Lazića. U tim je stigao još jedan profilisani šuter – Marko Jeremić. Ipak, pored svih pojačanja rekao bih da su ključevi sezone za Barane u rukama dvojca Pulen – Nidam. Takav kvalitet igrača je, uprkos dobroj aktivnosti na tržištu, teško ponovo pronaći i bez obzira na neke dobre partije Vajtheda, suviše bi veliki rizik bio da se sudbina celog tima stavi u ruke takvog profila igrača. Dodatno bih istakao da se Nidam značajno unapredio od dolaska u Bar u segmentu postizanja poena, dok je Pulen postao mnogo bolji asistent nego što je bio u ranijem periodu karijere. Siguran sam da će i braća Pavićević pronaći idealnu formulu za novo uspešno učešće u ABA ligi i veliki iskorak u Evrokupu. Neverovatno je sve što oni rade za Mornar i uživanje je gledati klub kako raste.

Vječiti rivali Partizan i Zvezda su veliki favoriti za tron ABA lige ali su oba tima pretrpjeli određene promjene, prvenstveno u stručnom štabu, kako vidiš da će te promjene uticati na obje ekipe i koji su im dometi ove sezone u Evropi?

Rekao bih da je Crvena zvezda napravila dobar posao angažovanjem legende kluba Saše Obradovića. Tim je pretrpeo velike promene, ali su angažovana i neka izuzetna imena poput Džordana Lojda, koji je bio i NBA šampion (sa malom ulogom, ali bez obzira). Verujem da će se tim Zvezde dodatno ojačati u predstojećem periodu, posebno na spoljnim pozicijama i moguće na poziciji krilnog centra. Tim Zvezde je postao jači i za Korija Voldena, jednog od najbitnijih igrača velikog rivala Partizana, ali i iskusnog plejmejkera starinskog tipa Lengston Hola. Deluje i da se Duop Rit polako pronalazi na velikoj sceni i da može biti pozitivno otkrovenje. Takođe, trebalo bi istaći i Ognjena Kuzmića koji ponovo deluje kao „nekad“ i koji je izgleda spreman da da veliki doprinos igrama tima. Mislim da će Zvezdi za iskorak u Evropi biti potrebno još kvaliteta i iskustva, a u ABA ligi ih definitivno vidim u najužem krugu favorita.

Partizan je definitivno najveći gubitnik situacije sa korona virusom. U takvim uslovima je često neminovan pad, usled razočaranosti i slabljenja motivacije ekipe koja je bila toliko blizu velikom uspehu, ali i toliko daleko u konačnom. Italijanski stručnjak Andrea Trinkijeri je na terenu pravio izuzetne stvari za klub, stvorio dobru i prilagođenu igru i prisutnu timsku hemiju, ali je zbog više sile izostao finalni test tog tima. U toku leta je došlo do trenerske promene na klupi, pa je doskorašnji asistent Vlado Šćepanović preuzeo mesto glavnog trenera. Delikatnost trenutka i činjenica da je Šćepanović nasledio 80% tima od prethodnika će uvek otežavati i prognozu rezultata, ali i kasniju njihovu ocenu, jer bi svaki trener trebalo da ima svoju filozofiju, ali i prostor da primeni istu. Ukoliko tog prostora nema, deluje i da je zadatak treneru onda još teži i delikatniji. Na tržistu je Partizan bio dosta skromniji nego prošlog leta i u toku sezone, pa su u klub stigli Mika, Dangubić i Miler-Mekintajer. Kao što sam već pomenuo u analizi Crvene zvezde, jedan od najbitnijih igrača tima Volden je prešao u redove večitog rivala, pa je tim ostao bez velike snage u odbrani (čoveka koji je realno držao odbranu na spoljnim pozicijama) i bez igrača koji je nekako uvek bio na pravom mestu, u pravo vreme. Pojačanja kluba nisu po mom ukusu, posebno Mika i Dangubić. Centar Mika je igrač koji kroz celu karijeru ima velikih problema u odbrani, spor je, a u napadu nije dovoljno kvalitetan da donosi ozbiljnu razliku. Takav potez kluba, posebno u trenucima potrebe za startnim centrom, nije suviše jasan. Naravno, cenovni rang Mike nije ni blizu Artsioma Parahuskog, ali tad je i svaki neadekvatan igrač skup. Slično bi se moglo reći i za Dangubića. U klub dolazi u trenucima velikog pada u karijeri, a upitno je i da li je takav profil igrača bio potreban na tim koji inače ima veliku boljku šuta spolja, uz još mnogo argumenata kontra tog potpisa. U slučaju Miler-Mekintajera, u pitanju je veoma kvalitetan igrač individualno, ali bi se i kod njegovog imena moglo postaviti pitanje „fita“ na sastav, pošto je i on slabiji šuter (najblaže rečeno) i ima određenih defanzivnih problema. Svakako, obaveza Partizana je da uvek ide na najviši plasman, pa verujem da će i ove sezone to biti slučaj.

ABA liga ove sezone broji 14 klubova, ko su po tebi učesnici plejofa a ko bi mogao da se preseli u niži rang odnosno da izbori promociju iz ABA2 lige? Na koje ekipe treba obratiti pažnju mimo top 5 ekipa prethodnih sezona?

Mnogo ekipa u ABA ligi ima velike ili čak povećane ambicije u odnosu na prethodnu sezonu. U uskom krugu favorita prepoznajem Crvenu zvezdu, Budućnost, Partizan, Mornar, Cedevita Olimpiju, a iz drugog plana se nameću mlada i izuzetno talentovana ekipa Mege, ali i Igokea, koja je ponovo uložila značajna sredstva i izborila učešće u FIBA ligi šampiona. U razgovorima za najviši plasman ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da će se liga, većim delom ili cela, igrati bez navijača, pa će to biti dodatan problem timovima, deluje posebno Partizanu koji već godinama predvodi liste ABA lige po poseti.

Ne bih licitirao učesnicima plej ofa ABA, kao ni onim timovima koji će biti u problemu da izbore opstanak u ligi, jer je tek početak vrlo specifične sezone i timovi mogu pretrpeti ozbiljne korekcije.

Evroliga je takođe počela ove nedjelje sa istim ekipama kao i prethodne sezone, ko se po tebi najkvalitetnije pojačao i koga vidiš kao prve favorite za osvajanje i F4 ekipe?

Definitivno Barselona. Ukoliko su tačne najave da će dres katalonskog giganta zadužiti i jedan od braće Gasol, njih prepoznajem kao prve favorite. Anadolu Efes je zadržao gotovo ceo tim, mada će i oni imati velikih problema sa motivacijom, pošto su i oni tim koji je mnogo izgubio izbijanjem korona virusa. Među najbitnijim timovima EL se uvek nalaze i Real Madrid i CSKA Moskva, ali deluje da će prvima sezona zavisiti apsolutno od situacije sa Fakundo Kampacom koji je, po nekim najavama, blizu NBA lige. U slučaju CSKA, Moskovljani su napravili dva ogromna transfera potpisivanjem Milutinova i Šengelije. Po mom mišljenju, Milutinov je najbolji pravi centar u Evropi i verujem da će se to osetiti i na terenu. Kao vrlo značajne koncepte dodao bih i Fenerbahče Igora Kokoškova i Armani Etorea Mesine. Ipak, deluje da će Feneru faliti suvog kvaliteta, dok Armani uvek pronađe način da upropasti sezonu.


Eurocup je možda izgubio na atraktivnosti odlaskom nekih ekipa, prevashodno iz Turske, u FIBA CL, kako ti se čini takmičenje ove sezone i ko su ekipe koje mogu dogodine se naći u EL?

Ja bih voleo da najdalje od svih vidim ekipe iz ABA lige, jer je naš region puno dao evropskoj košarci, pa bi uspeh ekipa sa ovog podneblja bio svojevrsni omaž radu i zalaganju koje često nije dovoljno prepoznato od strane Evrolige i Evrokupa. Dovoljno je pomenuti suđenje u Badaloni, pa i Istanbulu, da se shvati da su timovi iz ove regije uglavnom „nebitni“ upravljačima takmičenja.

Evrokup jeste izgubio na atraktivnosti, ali je i dalje pun ekipa koje mogu daleko. Sigurno se po budžetu, kao jedan od glavnih favorita, nameće Virtus Bolonja, ali vidim i neka iznenađenja pošto je mnogo ekipa približnog kvaliteta.

Ko su igrači iz Evrope ispod radara na koje treba obratiti pažnju ove sezone koji bi se u nekim od narednih sezona mogli naći u rosterima najboljih evropskih klubova?

Ovo je vrlo zahtevno i izazovno pitanje, pošto se igrači ne biraju samo po svojim individualnim karakteristikama i kvalitetima, već po zahtevima trenera i timova. Tako neki igrači izgledaju vrhunski u jednom sistemu, dok se ne pronalaze u drugom. Druga otežavajuća okolnost je ona koja se odnosi na budžetske mogućnosti budućeg kupca. Ja sam internacionalni skaut koji podjednako daje značaj kako igračima sa teritorije SAD, domaćim ili evropskim, pa ću izložiti nekoliko imena koja volim da pratim i gledam, i od kojih očekujem značajniji iskorak.

U takva imena najviše ističem kombo beka Melo Trimbla iz Fuenlabrade, koji je izgradio ime u Australiji, ali je u Evropi još osetno ispod radara. Pored njega, izdvojio bih i nekadašnje srednjoškolsko čudo u Americi Malika Njumena iz Bursaspora, supertalentovanog Filipa Petruševa iz Mege, dok mi Rokas Jokubaitis odavno deluje kao „next big thing“ na nivou Evrolige. Momak sa takvom hrabrošću na terenu i lepotom košarkaške igre se ne sreće često, posebno u poslednje vreme kada je svim igračima „jedina“ želja NBA liga.

U meni drage igrače stavio bih i kombo beka Aleksa Hamiltona iz Galatasaraja, polivalentnog visokog Kevina Hervija koji je tek potpisao za Lokomotivu Kubanj, ali i Danijela Hamiltona koji može sve iznenaditi baš u dresu Bursaspora.

Konačno, kao nekog osetno ispod radara izdvojio bih defanzivnog centra- specijalistu Jehve Flojda koji je napravio veliki korak napred i prešao u Promiteas iz Patre.

Nakon rada u nekoliko jakih liga Evrope i iskustva u regionu, koji su tvoji planovi za nastavak karijere?

Trenutno sam najviše fokusiran na završetak rada na doktorskoj disertaciji na Pravnom fakultetu, u oblasti ustavnog prava. Naravno, košarka je i u ovim trenucima važan posao i veliki deo mog života. Uz angažman na skautingu, budućnost je teško predvideti do detalja. Radio bih ponovo i u regiji, ali i u inostranstvu. Potrebno je samo da se poklope neki od osnovnih zahteva, a to su maksimalna sloboda u radu, postojanje ambicija na obe strane i želja da se napravi nešto dobro i kvalitetno na duže staze. NBA liga me trenutno ne zanima, iako je u mojoj sedmogodišnjoj karijeri skauta bilo i takvih raspitivanja, pošto sam veliki zaljubljenik u evropsku i FIBA košarku. Verujem u nju i najviše je volim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post ABA Liga: Take the Power Back
Next post Hall of Very Good NBA Centers