Chess speaks for itself

Piše: Nikola Adžić

Kada je sredinom avgusta na Crypto Cupu Hans Nieamann pobijedio u prvoj partiji protiv Magnus Carlsena, na pitanje novinara da prokomentariše šahovsko remek djelo koje je priredio, Hans je kratko odgovorio „Chess speaks for itself“ i napustio intervju, ostavljajući reportera u čudu. Magnus je izjavu mladog Niemanna shvatio više nego lično i dominantno pobijedio u sledeće tri partije , za konačnih 3:1 u korist norvežanina. Ipak, u relativno mirnom svijetu šaha ta izjava je ostala kao najava burnih dešavanja koje će se dešavati u sledećem periodu.

Nepunih 15-ak dana poslije partija na Crypto Cupu, dvojica šahista su bili oponenti u trećoj rundi na Sinquefield cupu u Majamiju. Na iznenađenje mnogih sigurnom igrom Niemann je pobijedio Carlsena, da bi u analizi partije izjavio „Carlsen mora da je posramljen sto je izgubio od nekog kao ja“. Sledećeg dana, Carlsen se objavom na tviter nalogu povukao sa turnira uz priloženi link čuvene izjave Jose Mourihna „If I speak I am in big trouble“.

Odluka Norvežanina da napusti turnir pokrenula je lavinu komentara i reakcija, a svijet šaha je eksplodirao. Pojavilo su nebrojeno verzija razloga za takvu odluku svjetskog šampiona, ali su ubrzo ostale aktuelne samo dvije: Magnus Carlsen se povukao sa turnira jer ima krticu u svom timu i nekog ko odaje njegovu pripremu oponentima i verzija broj dva: Hans Niemann je varao. Bum! Da sve bude još više zbunjujuće Magnus je otišao u totalni silent mode, ne dajući nikave izjave.  Ulje na vatri dodao je sam Niemann izjavom „At least I got to beat Magnus Carlsen before he left“. Jedan od najboljih šahista današnjice i popularni streamer Hikaru Nakamura je prvi javno izgovorio ono što je većina u šahovskom svijetu mislila: „I think that Magnus believes that Hans probably is cheating“.

Nakom pete runde turnira Hans Niemann je u post-analizi meča priznao da je u dva navrata, jednom kao dijete i jednom kao tinejdžer varao u online partijama, ali da nikad nije varao OTB (over the board) duelima. Emotivno obraćanje je zaključio izjavom da neće dozvoliti Magnus Carlsenu, Hikaru Hakamuri i chess.com organizaciji da mu unište reputaciju. Targetiranje chess.com-a, najveće šahovske platforme na svijetu je došlo kao odgovor na suspenziju Niemanna sa svih takmičenja koja se organizuju na tom sajtu. U priču se uključio i Gary Kasparov tvrdeći da je Carlsenov potez neviđen u svijetu šaha, javno pozivajući šampiona da izađe u medije sa saopštenjem, dok je Elon Musk otišao najdalje tvrdeći da je američki šahista varao koristeći instrumente smještene u analnom otvoru.

Dok su se svakodnevno ređale izjave iz kompletnog šahovskog svijeta, počelo je da se gleda u budućnost i u novi potencijalni duel izdmeđu Carlsena i Niemanna, koji je bio planiran u okviru Julius Baer Generation Cup turnira sredinom septembra.

Šahovski svijet je sa nestrpljenjem čekao „sudar“ šahista i kakav je to samo sudar bio!

       

Carlsenova predaja partije na drugom potezu predstavljala je definitivni protest upućen protiv Niemanna. Stvoren je novi talas komentara i polarizacije šahovskog svijeta u „tim Carlsen“ i „tim Niemann“. Norveški GM i član reprezentacije Jon Ludvig Hammer javno je kritikovao sunarodnika zbog predaje partije pozivajući ga na odgovornost, Kasparov je nastavio sa zahtjevima da se izda saopštenje kako bi se prekinula farsa, dok su sa druge strane Levon Aronian, Ian Nepomniachtchi i Anish Giri izrazili svoje sumnje prema Niemannu i uopšteno varanju u svijetu šaha. Aronian, koji je na pomenutom turniru izgubio od Hansa dao je i intervju u kojem tvrdi da je u njihovom međusobnom duelu Nieman vukao neke krajnje čudne poteze, koji su rezultirali glatkom pobjedom Niemanna. Carlsen je na kraju ubjedljivom igrom osvojio turnir pobjedivši u finalu indijca Arjun Erigaisija. U obraćanju poslije osvajanja titule, Carlsen je najavio saopštenje povodom nastale situacije, koje je poslije par dana i izašlo u javnost. U pomenutom saopštenju Carlsen navodi kako je razmišljao da se povuče sa Sinquefield kupa i prije nego je počeo u znak protesta prema učešću Niemanna, kao i da duboko vjeruje da je američki šahista varao mnogo više i skorije nego što je Niemann i sam priznao, pozivajući organizatore da ubuduće poklone više pažnje potencijalnim cheaterima. Carlsen se takođe i osvrnuo na detalj da je kroz karijeru igrao protiv nemalog broja šahovskih supertalenata i da je patent njihovog ponašanja uvijek bio isti, sa očitom nerzvozom u ključnim trenucima, dok je kod Hansa bila očita ležernost tokom trajanja cijelog meča. U zaključku obraćanja, Magnus je naveo da iz zakonskih razloga ne može reći više na spornu temu iako bi to želio.

Nedjelju dana poslije izdatog saopštenja svjetskog šampiona, početkom oktobra, chess.com je objavio izvještaj na 72 strane u kom vrši analizu velikog broja online mečeva koje je Niemann odigrao na ovoj platformi, u kojoj ukazuju da se varanje nije desilo dva puta kako je sam tvrdio američki šahista već u preko 100 duela među kojima su i dueli protiv Iana Nepomniachtchia, Daniela Naroditskog kao i u više navrata na popularnom nedjeljnom turniru „Titled Tuesday“.

Postavlja se pitanje kako su analitičari uspjeli da prepoznaju sporne mečeve i duele u kojima se koristilo pomaganje računara? Naime, postoji više šahovski specijalizovanih kompjutera koji vrše analizu partija na nebrojeno varijacija svakog poteza, kao što su Stockfish, Leela Chess Zero, Komodo etc. Navedene mašine mogu da vrše momentalnu analizu pozicije u šahu i daju predlog za potencijalni „best move“, „second best move“ itd. Veliki broj igrača koristi mašine za pripremu predstojećih mečeva, memorišu sugestije i iste kasnije i koriste, međutim korišćenje istih tokom meča je strogo zabranjeno. Ako igrači u  toku duela u kontinuitetu vuku poteze koji se podudaraju sa najboljim predlozima mašine i to rade u jednakim vremenskim intervalima postoji sumnja u korišćenje pomagala. Kada se tome dodaju potezi koje mašine prepoznaju kao najbolje a koje su nevidljive ljudskom oku i kalkulaciji, onda je cheatovanje očigledno.

Kao odgovor na masivnu analizu chess.coma i optužbe Magnus Carlsena i Hikaru Nakamure, Hans Moke Niemann podnio je masivnu tužbu protiv istih tražeći odštetu od 100 miliona američkih dolara. S obzirom da se slučaj prenosi na nadležne pravosudne organe i da nas čeka dug parnični proces, biće zanimljivo kakve će sve dokaze iznijeti strane u sporu. Da ironija bude veća, u svojoj objavi, Hans Nieman je tužbu nazvao „My lawsuit speaks for itself“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post AJ Griffin – All for three but no D
Next post Qua vadis Joga bonito