AJ Griffin – All for three but no D

Nastavljamo sa predstavljanjem igrača i stigli smo do beka/krila sa legendarnog Univerziteta Duke. AJ Griffin je proveo svega jednu sezonu na koledžu i tako uspio da uhvati poslednju godinu legendarnog Coach K-a. AJ je 198cm visoki košarkaš koji pokriva pozicije 2 i 3 i ima svega 18 godina.

Duke je poznat kao koledž sa kojeg uvijek dolaze kvalitetni NBA igrači a ujedno su i poslednji koledž sa kojeg je draftovano čak pet igrača na jednom draftu.

Poslednji put se to desilo 2017. godine kada su draftovani Tatum, Kennard, Harry Giles, Frank Jackson, Ojeleye. Samo godinu kasnije u NBA sa Dukea su pošla četiri igrača – Bagley III, Wendell Carter, Grayson Allen i Gary Trent jr, dok su 2019. u prvih 10 pikova birani Zion Williamson, RJ Barret i Cam Redish.

Ovo je još jedna godina u kojoj se očekuje da čak pet igrača bude izabrano sa ovog koledža. Pored Paola Banchera, AJ Griffina tu su još Mark Williams, Wendell Moore JR i Trevor Keels.

Paolo Banchero je gotovor siguran Top3 izbog, dok se Griffin stidljivo pominje kao 4. pik Sacramento Kingsa. AJ je jedan od najmljađih igrača na ovogodišnjem draftu, propustio je seniorsku godinu srednjoškolske sezone zbog korona virusa tj. nije igrana. Bio je i povrijeđen pa je propustio dio priprema Dukea i u sezonu je ušao sa izuzetno limitiranom minutažom.

Griffin je sin bivšeg NBA košarkaša, Adriana Griffina koji je od 2018. godine pomoćni trener Toronto Raptorsa.

U 24. minuta koliko je igrao ove sezone u prosjeku AJ je postizao 10.4 poena, imao 4 uhvaćene lopte, 1 asistenciju i sjajnih 44.7% za 3 poena na preko četiri šuta po meču.

Naravno, procenat šuta za tri odmah upada u oči jer se ne radi o malom broju pokušaja. Pri šutu za tri poena ima neubičajeno širok stav.

Vrlo je precizan iz korner pozicija a nije mu strano ni da uzima šuteve sa NBA trojke.

NBA range:

Ima odličan osjećaj za relociranje i pozicioniranje kako bi dobio loptu u dobroj poziciji za šut. Iako su mu brojke za tri poena sjajne, mislim da je ovo njegov najbolji adut koji će mu dosta pomoći u NBA ligi.

Upravo zbog dobrog čitanja odbrane sjajno „cut-uje“ i ima sjajaj procenat realizacije u ovim situacijama.

Odlično su ga koristili u off screen akcijama na Duke-u, pogotovo iz „Curl-a“.

Vrlo malo je korišćen kao PnR ball handler i u hand off situacijama ali je bio veoma precizan iz ovih situacija u Mid rangeu.

Vrlo efikasan u situacijama gdje je koristio step back u lijevo pri šutu.

Često je znao da dribla u mjestu kako bi „opustio“ protivnika i digao se na šut.

Vrlo precizan iz turnaround šuta koji često koristi zbog jakih noga.

Jake noge, vrlo snažan ali uvijek koristi skok sa dvije noge što mu dosta otežava da bude uspješniji u situacijama ispod koša.

Izuzetno jak i bez problema postiže poene uz kontakt.

Nije previše korišten u postu ali se čini kao dosta jači od igrača na svojoj poziciji.

Takođe, u defanzivi veoma jak ispod koša, teško ga je pomjeriti.

Voli da inicira kontakt i vrlo je uspješan u tim situacijama gdje otežava protivniku da mu blokira ili ometa šut.

Ima solidan ball handling i par driblinga, prednjih promjena koje često koristi kako bi napao koš.

Na Dukeu nije korišten kao igrač od kojeg se očekuju pasovi ali postoji određeni osjećaj, može naći jednostavna rešenja ali neće biti igrač koji će biti prvi ili drugi kreator ekipe.

AJ Griffin je u defanzivi, malo je reći, nekonstantan. Imao vrlo spor prvi korak, bekovi prave prednost protiv njega bez većih problema a ne posjeduje brzinu da odradi „recovery“.

Protivničke ekipe su ga vrlo često tražile i napadale u izolacijama i na PnR-u.

Često vrlo nekoncentrisan i dezorijentisan.

Imao je dosta problema sa protivničkim off ball blokovima u koje se „zabijao“ ili išao preširoko oko njih.

I u narednom klipu su prikazane njegove prilično loše kretnje kroz blokove.

Kada je išao preko blokova ostavljao je centre na cjedilu pa je sav pritisak bio na njima.

U dosta slučajeva, kada ga protivnik „probije“ pravio faul.

U post up defanzivi je veoma jak, čvrst ali je imao problema sa okretnim protivnicima.

Zbog dekoncentracije i nepažnje vrlo često je gubio svoje igrače i često su ga ekipe napadale backdoorom.

Na strani pomoći može se reći da skoro da nije postojao, vrlo neaktivan.

Pred kraj sezone, Coach K ga je stavio da brani samo svog igrača, da ga non stop gleda i uopšte ne pomaže. I pored toga su mu se dešavali backdoor passovi.

Iskren da budem AJ Griffina ne vidim kao 4. picka, a još manje kao igrača koji može pomoći Sacramento Kingsima. AJ je vrlo mlad, ima prostora za napredak i sigurno će mu trebati vremena da se adaptira na NBA stil. Ipak, prostora za napredak ima dosta i svega 19 godina, ne treba ga prebrzo otpisivati jer će imati tri godine NBA košarke iza sebe kada bude imao godina koliko Keegan Murray trenutno.

Kad je u pitanju defanzivni dio očekujem da preuzme protivnike koji su na pozicijama 3 i eventualno 4, prije nego bekove od kojih je „za komad“ sporiji. Očigledno su povrede učinile svoje da izgleda daleko brži i agilniji u srednjoj školi nego na koledžu.

Ofanzivno, uz sjajan šut moraće dosta da poradi na izolaciji i kretnji iz blokova. Većina njegovih šuteva je bila iz spot up-a i to će protivnici lako zatvoriti, moraće unijeti raznovrsnost u svoju igru, više šuteva iz kretnji, što može biti problem za njegov stav pri šutu.

Fizički dosta podsjeća na Jimmy Butlera ali me igrom dosta podsjetio na Jamal Mashburna.

Kao najbolji fit za njega bi bili Indiana Pacersi ili Oklahoma Thunderi, ekipe koje moraju neko vrijeme uložiti u svoje mlade igrače.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jaden Ivey Previous post Jaden Ivey – Nitro u napadu Kingsa
Next post <strong>Chess speaks for itself</strong>