24. New York Knicks

piše: Branko Dujović


Skor u prethodnoj sezoni: 17-65

PG SG SF PF C
Jose Calderon Arron Afflalo (POR) Carmelo Anthony Kyle O’Quinn (ORL) Robin Lopez (POR)
Langston Galloway Sasha Vujacic (FA) Lance Thomas Kristaps Porzingis (R) Kevin Seraphin (WAS)
Jerian Grant (R) Wesley Saunders (R) Cleanthony Early Derrick Williams (SAC) Lou Amundson
Travis Trice (R)  Thanasis Antetokounmpo (R) Darion Atkins (R)

2nn48xofg0hms8k326cqdmuis

Prethodna sezona

Kada je Phil Jackson, aka Zen Master, u pitanju, bezrezervno vjerujem svim njegovim projektima. A zar nije zaslužio posle 11 prstena, od kojih je 6 sa Bullsima, a 5 sa Lakersima (deset su mu na prstima ruke, jedanaesti je stavio na onu stvar da pokaže dominaciju 🙂 a gdje bi onda stavio eventualni dvanaesti, pitanje je)? Doduše, Knicksi su najteži projekat do sad (ako pričamo o osvajanju), jer je to grad koji želi rezultate za juče. Tako su funkcionisali godinama pod rukom Isiah Tomasa i Donnie Walsha, a onda je odlučeno da vođenje frančize prepuste Jacksonu. Big Apple je spreman za malo strpljenja.
Rezultati u prethodnoj sezoni su, po mom mišljenju, bili očekivani. Šareniš od rostera i prvih petorki (nijedan igrač nije odigrao preko 60 utakmica) je ostvario samo 17 pobjeda (a imali su period u decembru/januaru sa 16 uzastopnih poraza), što im je omogućilo najviše loptica u lutriji.

image

Šta očekivati ove godine?

Ipak, sreća nije bila njihov saveznik, pa su dobili tek 4. poziciju na draftu (nakon Wolvesa, Lakersa i Sixersa), gdje su pokupili Letonca Porzingisa, čiji izbor je bio izviždan od strane razmažene i hejterske njujorkške publike. Mislim da su prošli vrhunski – tvrdim da Porzingis ima neuporedivo veći plafon od Okafora (što je i djelimično pokazao u direktnom duelu na ljetnjoj ligi), a možda čak i od Russella, a jedino Towns zaslužuje poziciju prije Letonca. Inače, Porzingisa američki stručnjaci upoređuju sa Pau Gasolom i Darkom Miličićem. Meni lično, on više liči na neku kombinaciju Gasola i Nowitzkog – nije snažan (na ovom segmentu mora pod hitno da radi, jer će ga prosječni NBA meč izgurati u svakoj situaciji, ali ne sumnjam da će se samo prve godine napumpati bar sa 10 kg mišića), ima vrlo dobar i visok šut koji je teško blokirati, a takođe ima dugačke ruke kojima u odbrani nadomještava nedostatak mase. Što je najvažnije, čini mi se da mu je samopouzdanje odlično, u očima mu se vidi neka sigurnost i nekako mi uliva osjećaj da će postati odličan i da ćemo ga upoređivati sa Pauom i Dirkom. A možda na kraju bude novi Bargnani.

image (1)

Roster je definitivno jači nego prošle godine. Zdravi Carmelo je tu, dodali su Lopeza i Afflala iz Portlanda, zatim Seraphina, O’Quinna kao i Dericka Williamsa (dovođenje ovog tipa ne razumijem baš najbolje). Oslobodili su se ugovora Bargnanija, Shveda, Hardawaya, i čini mi se da je ovo polako krenulo u pravcu prečišćivanja rostera i pripremu za dovođenje nekih boljih i zvučnijih imena u grad (da li bez Mela ili sa njim, ne zna se). U prilog ovome govori činjenica da nemaju previše teških ugovora oko vrata – Afflalo, Calderon i Williams imaju još dvije godine, O’Quinn i Vujačić samo jednu, a jedino će Lopez potpisati na četiri godine, ali je to ipak ugovor koji itekako ima smisla.

Zaključak

Iako se nalaze na Istoku, mislim da od plejofa neće biti ništa ni ove godine. Nije isključeno da se uključe u borbu, ali sam siguran da je to i ove sezone manje bitna stvar.
Ponavljam, put kojim su krenuli mi se sviđa i očekujem za par godina plejof košarku u Velikoj Jabuci.

usa-today-8272996.0

Komentari kolega

Draško: Phil jeste dokazani Zen Master, ali ipak nije čudotvorac da 10 godina haosa može ispraviti za godinu dana. Carmelo, ako bude zdrav, je dovoljan garant da ekipa neće završiti na dnu kao prošle sezone, a ako im kojim čudom (opet je potrebna neka magija) pa Calderon, Afllalo i Lopez ostanu cijele godine u komadu, ni borba za PO nije potpuno nerealna. Kao i Dujo, jedva čekam da vidim Porzingisa na djelu – ako ima išta u glavi (uz naravno dodavanje 10-15 kg mišića) sa njegovim predispozicijama je gotovo nemoguće da ne napravi zanimljivu karijeru.

Frga: Siguran sam da se Phil Jackson osjećao prethodne sezone kao Englishman in New York. U svojoj velelepnoj karijeri nikada nije radio sa većom grupom anonimusa kojima je teže bilo objasniti trougao napad nego objasniti nekom sta Sveto Marović misli o Higsovom bozonu. Mislim da su ove sezone uradili dobar posao, prije svega otklonivši mamutske ugovore Stoudemirea, Bargnanija i ostalih, potpisavši par solidnih igrača na kratke i jeftine ugovore i zgrabivši dva odlična rukija Porzingisa i Granta. O talentu ovog prvog se već dosta pričalo a ja bih istakao i Granta, momka sa pedigreom (sin Harveya i bratanić Horacea Granta) koji može igrati i 1 i 2, ima vrlo dobre fizikalije i solidne brojke na koledžu. Nadam se da će mu Phil dati dovoljno šanse na jedinici s obzirom da Calderon u posljednje vrijeme izgleda kao kandidat za lead rolu u The Walking Dead. Robin Lopez će biti ključna karika s obzirom na promaju u odbrani koju ostavljaju Calderon, Afflalo i Porzingis. Kako god okrenuli, prethodne sezone je dotaknuto dno te ove NY samo može ka gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 25. Orlando Magic
Next post 23. Minnesota Timberwolves