23. Minnesota Timberwolves

piše: Draško Milić


Skor u prethodnoj sezoni: 16-66

PG SG SF PF C
Ricky Rubio Kevin Martin Andrew Wiggins Kevin Garnett Gorgui Dieng
Andre Miller (SAC) Zach LaVine Shabazz Muhammad Nemanja Bjelica (R) Karl-Anthony Towns (R)
Tyus Jones (R) Tayshaun Prince (DET) Adreian Payne Nikola Pekovic
Lorenzo Brown Damjan Rudez (IND) Darion Atkins (R)

zq8qkfni1g087f4245egc32po

Prethodna sezona

Pola prošlog ljeta su vagali u šta da pretvore odlazećeg Lovea i na kraju je izbor pao prve pikove iz 2013 i 2014 – Wiggins je pokazao da se može ozbiljno računati na njega, dok je Bennett prije par dana otpušten i potpisao za TOR kao slobodan igrač– prvi put u istoriji prvoizabrani igrač generacije nije dobio treću godinu u klubu. I pored toga, uprava je početkom godine imala neke ideje o borbi za PO pa su veterani poput Mo Williamsa ili zujalice tipa Brewera zauzimale mjesto mladima dobar dio sezone. O uspješnosti tog projekta dovoljno govori činjenica da su uspjeli da budu gori i od taloga sa Istoka što uopšte nije lako.

Šta očekivati ove sezone?

Možda sam ih u rangiranju i precijenio, ali kad sam vidio gotovo na svim pozicijama imaju nevjerovatnu dubinu i uz to jednu od najtalentovanijih ekipa u ligi malo sam ih pogurao. Ni timovi koju su u samom vrhu nemaju luksuz da kad im Peković kao oficijelno prva opcija na centru ne igra (a to je uglavnom slučaj zadnje 2 sezone) imaju i dalje odličnu rotaciju koju čine Dieng i Towns. Prvi je konačno dokazao da Senegalci u NBA ne služe samo da zauzimaju prostor u reketu i mlate sve oko sebe nego ima i zavidno znaje koje mu garantuje dug boravak u ligi, dok je Towns potencijal koji se gleda jednom u 10 godina na ovoj poziciji, a može poktiti i poziciju niže. Teorijski ima sve – visinu, snagu, šut, tehniku i samo od njega zavisi da li će postati igrač tipa Davisa koji sam može da vuče ekipu (dobro, možda mu je to malo i previše, posebno u odbrani), ostati nedefinisani potencijal ili se jednostavno izgubiti kao Bynum. Na četvorci imaju najpoznatije lice frančize Garnetta koji se vratio da završi karijeru u svom timu i dovede u red čopor talenata uz zanimljiv trojac – aktuelnog MVPa evrolige Bjelicu koji bi mogao odmah da zauzme mjesto u rotaciji u konkurenciji 2 šutera u pokušaju Rudeža (ružni kip koji stoji iza linije za 3) i Paynea („ekspert“ za duge dvojke).

Feb 25, 2015; Minneapolis, MN, USA; Minnesota Timberwolves forward Kevin Garnett (21) pounds his chest before a game against the Washington Wizards at Target Center. Mandatory Credit: Jesse Johnson-USA TODAY Sports

Igrom će dirigovati Rubio, kandidat za 10+ asistencija koji će valjda biti u stanju da pogodi ulaz ili slobodno kad mu je već trojka misaona imenica, a mijenjaće ga vječni Andre Miller. Čak i tu imaju i trećeg igrača – aktuelni šampion u zakucavanjima La Vine je prošle sezone igrao dosta i kao startni PG, a sad će ipak više mijenjati Martina koji je u ovom skupu i dalje najsigurnija ofanzivna opcija zahvaljujući uvijek pouzdanom šutu s distance. Wiggins će nastaviti gdje je stao prošle sezone – odličnoj odbrani da dodaje raznovrsnosti u napadu čime bi za par godina mogao zaslužiti i All Star nastup, a tu je i Mohhamad koji je i prošle godine imao par izuzetnih utakmica.

PI-NBA-Zach-LaVine-12715.vadapt.620.high.30

Može se reći da je Sounders ove godine konačno napravio roster koji ima smisla, mada bih na njegovom mjestu otišao bih i korak dalje: Pekovića i Martina u paketu ponudio nekom od timova koji imaju veće ambicije (Pekovića ako bude zdrav, ako ne onda uz neki poklon grupaciji sa dna) jer su obojica isključivo ofanzivni igrači i gotovo beskorisni u odbrani – prvi opasan samo na 2m od koša i u postavljanju blokova, drugi samo šutira sa disance, što baš i nisu prave poželjnih odlike mentora. Martin će uvjek pogodit svoju kvotu šuteva, što nedostaje mnogima koji bi željeli da se uključe u borbu za vrh ili PO, tako da bi ova mogućnost mogla biti zanimljiva i tokom sezone.

Zaključak

I pored brojnih talenata i sigurno bar 10 pobjeda više nego lani na račun napretka igrača i dubine rotacije, PO je i dalje nedokučiv cilj na paklenom Zapadu. Kako će Flip to iskoristiti za razvoj igrača ostaje da se vidi, s njim je uvijek sve moguće.

hi-res-c3607623f8bd391398c27b133ebbef3d_crop_north

Komentari kolega

Dujo: Teško će do plejofa, ali će svakako biti interesantna sezona, jer ne vidim način da se nešto uprska, kada na rosteru imaš jednog od najboljih košarkaških mentora u vidu KGa (na ovom polju ne treba potcjenjivati ni veterane Millera i Princea). U najgorem slučaju, Towns i Wiggins će imati godinu iskustva pod palicom takvih igrača. Roster je pun potencijala i lično mislim da godine uspjeha i plejofa uskoro dolaze.

Frga: Biće više nego interesantno pratiti razvoj ovolike hrpe talenata ove sezone. Kao što su navijači i navikli rezultat će vjerovatno opet biti u drugom planu. Ali ukoliko se razvojna trajektorija Wigginsa i Townsa bude kretala u očekivanom smjeru, narednih godina biće dosta playoff košarke u Mill City. Uprava se potrudila da junošama obezbijedi i vijeće staraca (KG, Miller i Prince) koje će nadamo se više dijeliti teoretske savjete a manje pokazivati ih u praksi. Prošlogodišnja najgora defanziva lige ne bi smjela da se ponovi a napad će i dalje kašljuckati zbog nedostatka šutera izuzev Martina. Rubio bi trebao više da opravda ulogu zvijezde koja je, po meni, više plod latinoameričkog spinovanja nego li prezentacije na terenu. Nadam se i da će Pekmena malo manje mučiti povrede jer ima li šta ljepše nego kada naše gore list (ili u ovom slučaju drvo) razbacuje američke zvezde po parketu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post 24. New York Knicks
Next post 22. Boston Celtics