Us and them – Week 5

Analiza pete sedmice u NBA ligi. Us and them!


Game of the week – Jazz at Clippers

Obračun između Clippersa i Jazza u LA bio je vrlo značajan za obje ekipe – domaći su konačno noć ranije u Denveru prekunuli seriju od 3 vezana poraza, dok su gosti stigli nakon 2 poraza od rivala sa Zapada. Utakmica je odigrana u jakom ritmu i svi bitni igrači su odigrali preko 30 minuta. Tokom 3 četvrtine igralo se baš ujednačeno, a onda je UTA u posljednjoj četvrtini pojačala ritam i odlijepila se. Posebno je bitnu ulogu odigrao Hayward, koji je 2 puta pred kraj napada u stilu najboljih “clutch” igrača lige pogađao uz dodatno bacanje, a onda na 3 min do kraja i trojku kojom je utakmica riješena. Bila je ovo njegova najbolja partija ove sezone sa 33 poena, pa je posato još jedan u nizu bočnih igrača koji protiv kluba iz LA igarju svoje najbolje utakmice u sezoni. Kad smo već kod njih, pobjedom u sljedećoj utakmici protiv Pelicansa bez Favorsa su potvrdili kvalitet i potpuno rasterećeno ulaze u narednu sedmicu koju otvaraju duelom sa nezaustavljivim Warriorsima.

S druge strane, Blake je odigrao još jednu fenomenalnu utakmicu sa 40 poena uz 18/23 šut iz igre, Paul sa šutem 10-15 takođe dobar ali su ostali bili ispod potrebnog nivoa sa ukupnim šutem 10/37. Klupa je na početku sezone izgledala nikad jača, ali još uvijek nisu nađene prave uloge za večinu igrača pa se nastavilo i sa isprobavanjem ko će počinjati utakmice na trojci – Mbah Mute posljednji koji je upisao startni nastup nakon što se prije toga sekundama mjerilo njegovo vrijeme na terenu.

gordon-hayward-chris-paul-nba-utah-jazz-los-angeles-clippers-850x560

Heroes of the week

Golden State Warriorsi nastavljaju da melju sve pred sobom. Povreda Barnesa koji će odsustvovati par sedmica će malo poremetiti ritam (Rush vaskrsnuo i pojavio se u startnoj petorci), ali su za sad toliko dobri da je Steph počeo već da odmara u zadnjim četvrtinama. Možda je proglašavanje Warriorsa herojima dvije sedmice zaredom malo subjektivno, ali mašina koja još ne zapinje u ovakvoj ligi definitivno to zaslužuje. Uživajmo dok traje.

12278952_10153608497908463_8128949230176633245_n

Losers of the week

Milwaukee Bucksi – U redu je gubiti utakmice, ali opet prosječno po 27 poena je mnogo i za ove što tankuju, a ne nekog sa PO ambicijama

Nov 26, 2014; Minneapolis, MN, USA; Milwaukee Bucks forward Jabari Parker (12) against the Minnesota Timberwolves at Target Center. The Bucks defeated the Timberwolves 103-86. Mandatory Credit: Brace Hemmelgarn-USA TODAY Sports

MVP

Paul George igra na MVP nivou, nikad nije viđen u izdanju kao posljednjih par utakmica gdje je nezaustavljiv Utakmica protiv Wizardsa za anale – 40 poena uz 74% šuta iz igre (7/8 trojke), a ni protiv Bullsa i Lakersa ne bio mnogo gori sa 39, odnosno 33 poena.
Kad smo već kod utakmice sa Wizardsima, bila je to neviđena šuterska veče, ne samo za Georgea, već i za druge igrače Pacersa (istakao se posebno i Miles). Uglavnom, Pacersi su šutirali nevjerovatnih 19-26 za tri poena.

http://www.youtube.com/watch?v=mixase3hofM

Must see moments

Dwight je posterizovao jednog od naših miljenika Porzingisa. Porzingis je rekao da jedva čeka revanš, da li da mu vrati zakucavanje ili misli na revanš Knicksa, ne znamo 🙂

U prethodnoj sedmici je bilo dosta buzzer beatera, a izdvojićemo onaj Corey Josepha koji je Raptorsima donio pobjedu protiv Wizardsa.

http://www.youtube.com/watch?v=N13QhMhh5cQ


Random thoughts

San Antonio Spursi nakog godina fenomenalnog napada ove godine opet pojačavaju odbranu i trenutno uz ne baš prejak raspored imaju prvu odbranu lige. Još samo fali da Danny i ekipa počnu da sipaju iza linije za 3 i Warriorsi dobijaju dostojnog izazivača.

Indiana Pacers – ekipa koja je izgledala beznadežno u prvih par utakmica na krilima fenomenalnog Georgea i šuta za 3, čisti sve pred sobom, pa u zadnjih 10 imaju učinak 8-2. Najbitnija je pobjeda nad Bullsima, teško da je iko mogao pretpostaviti nakog očajnog početka da će poslije 17 utakmica biti prvi u diviziji. Sve pohvale za Pacerse, pogotovo jer su u predsezoni razbili jezgro, pustivši Westa i Hibberta da odu. Uz oporavak od povrede od Georgea, svi su očekivali da će ova sezona biti samo taktičko uigravanje za naredne, međutim, PG je pokazao zašto je jedan od najboljih igrača lige.

635844351227338016-USATSI-8963616

Neki igrači jednostavno svojim prisustvom čine da i cijela ekipa bude bolja. Jedan od takvih je i Kevin Durant, koji se vratio nakon blaže povrede i ekipa je odmah lagano dobila 3 utakmice.

Toronto Raptorsi solidno preživljavaju bez Jonasa, konačnu su završili i seriju gostovanja (najviše do sad u ligi, 12 od 18) održavajući se iznad 60% pobjeda. Mora se i pomenuti Biyombova utakmica u stilu Bena Wallacea, gdje je za tačno 34 minuta i 41 sekudnu prema košu šutnuo samo jednom (i promašio), uhvatio uz to 16 skokova i zalijepio 4 blokade.

Atlanta Hawksi su nakon dobrog početka ušli u kontraritam pa su gubili i od realno mnogo slabijih ekipa kao što su Netsi. Iako lopta leti na sve strane, niti ima previše pouzdanih šutera niti uspijevaju da dobro brane ofanzivni skok, što sigurno ne raduje pred gomilu okršaja sa predstavnicima Zapada. Zadovoljstvo je gledati Al Horforda na parketu.

Orlando Magic – Trener Skiles izvodi sve moguće akrobacije ne bi li izvukao maksimum od ekipe pa svaku utakmicu imamo drugačiju startnu postavu. Vučević  je protiv Bostona izgledao odlično, “rezervista” Oladipo takođe, tako da miksanje za sad daje rezultate i još uvijek su iznad 50% uspješnosti.

hi-res-bff77c34b8e0bfbda45a0b4bb3081dd6_crop_north

Philadelphia 76ersi – izbjegavamo ih od starta, ali da ih pomenemo konačno, sve su bliži da konačno pobijede. Trud je nesumnjiv (npr. Covington 24 ukradene na 4 meča u sedmici), ali u završnicama sve prospu. Ipak, čim natjeraju Hardena da im uspe 50 zbog pobjede, na dobrom su putu je recimo dobiju protiv Lakersa u svojoj sali.

Bonus impression

Igru Lakersa ne treba komentarisati, ali je Bryantova najava penzije glavni događaj sedmice. Možete da ga obožavate ili mrzite, ali da je najbolji SG u istoriji poslije Letećeg visočanstva i top 10 svih vremena teško iko može osporiti. Vjerovatno mu posljednjih par sezona nisu ništa trebale, ali ko će se sjećati airballova iz ove sezone poslije onoliko istorijskih pogodaka za pobjedu.

Za kraj, Kobe je napisao pjesmu košarci koju je najbolje prenijeti integralno.

12314664_10153758232030419_8790841378904036981_o

Dear Basketball,

From the moment
I started rolling my dad’s tube socks
And shooting imaginary
Game-winning shots
In the Great Western Forum
I knew one thing was real:

I fell in love with you.

A love so deep I gave you my all —
From my mind & body
To my spirit & soul.

As a six-year-old boy
Deeply in love with you
I never saw the end of the tunnel.
I only saw myself
Running out of one.

And so I ran.
I ran up and down every court
After every loose ball for you.
You asked for my hustle
I gave you my heart
Because it came with so much more.

I played through the sweat and hurt
Not because challenge called me
But because YOU called me.
I did everything for YOU
Because that’s what you do
When someone makes you feel as
Alive as you’ve made me feel.

You gave a six-year-old boy his Laker dream
And I’ll always love you for it.
But I can’t love you obsessively for much longer.
This season is all I have left to give.
My heart can take the pounding
My mind can handle the grind
But my body knows it’s time to say goodbye.

And that’s OK.
I’m ready to let you go.
I want you to know now
So we both can savor every moment we have left together.
The good and the bad.
We have given each other
All that we have.

And we both know, no matter what I do next
I’ll always be that kid
With the rolled up socks
Garbage can in the corner
:05 seconds on the clock
Ball in my hands.
5 … 4 … 3 … 2 … 1

Love you always,
Kobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Us and them – Week 4
Next post Wild horses