Keep Talking

piše: Draško Milić

Kao i obično u ovo doba godine trade glasine postaju glavna tema, pa red da se i mi upišemo sa dozom teorija. Počećemo od ekipa koje mogu biti “univerzalni davaoci” – imaju niz ugovora s kojima baš I nije lako krenuti dalje ili više igrača koje je trenutno grijeh gledati u borbi za kuglice na draftu.

Kao dugogodišnji “spursovac” red je da krenem od njih. Poslije gotovo 2 decenije uspjeha, posljednjih par sezona teško padaju svim navijačima – ne samo da je klub daleko od bilo čega bitnog nego se nakon odlaska Timmya u penziju ide od loše ka goroj sezoni, a nekadašnji ideal prodičnog života u timu potpuno je razbijen Kawhi sagom. I, što je još veći problem – ne nazire se izlaz jer nema ni mladih igrača koji mogu biti nosioci igre, a ni resursa u pikovima. Štaviše, čak bi i u Velikoj jabuci mogli da pozavide na ovakvom skupu loših ugovora – od 8 najplaćenijih igrala ni jedan ne igra u skladu sa tim, a svi su u silaznoj putanji. Evo kako to izgleda.

Zastrašujuće.

Vjerovatno van SA postoji samo još jedna osoba iz Bogdanovog kraja (opština Cetinje) koja vidi neko svijetlo u ovom tunelu. Potpuni je paradoks da dok većina ekipa ima na ključnim pozicijama nekog iz Spurs familije ili barem su učenici nekog od bivših članova štaba, matica još uvijek živi u nekom čudnom svijetu sjećanja. Ugovore od 3-7 teško da se mogu nazvati dobrim, Pau je dobio poklon za odlazak u penziju, pa ostaje samo da se pozabavimo sa dvije glavne zvijezde a ujedno i dva glavna simbola dugih dvojki trenutno u Ligi. LMA je sve sporiji, ali šut iz okreta I dalje ponekad posluži. Ne samo kao lijepa priča da završi đe je i počeo, već I bez toga ima smisla da bude zamijenjen za Whiteside (plus naravno koji pik ili mlađi igrač) jer kad se Nurkić oporavi suživot 2 teretnjaka nema baš nikakvog smisla, a LMA bi malo na 4 malo na 5 mogao biti I dalje koristan u napadu.

Kad je u pitanju DDR, jasno je da status all stara može imati samo na Istoku. Na prvu loptu, 2 ekipe mi padaju na pamet – Magic i Knicks. Prvi bi trebalo da ostanu PO tim, a na spoljnim pozicijama nema ni jednog potpuno pouzdanog igrača pa bi i DDR bio korak naprijed. Knicksi (koji ne umiju ni da tankuju kako treba, a kamo li što komlikovanije) su trenutno bez ikakvog smisla I vođe tako da bi u ovoj fazi karijere on vjerovatno bio zadovoljan da ima svoju ekipu i to ne bilo kakvu.

Uglavnom, dug je put do starih staza uspjeha, a imam osjećaj da će ovaj prelazni rok da bar nagovijesti smjer u kome će se dalje ići.

Nakon Spursa, posjetićemo još jednog nedavnog šampiona koji se nakon odlaska LBJ samo vratio onamo đe je bio i prije toga – na dnu pa idemo u najveći grad države koju ipak najbolje najbolje pamtimo po Daytonu. Cleveland je odmah po odlasku samoproklamovanovog Kralja počeo sa transformacijom, ali to i nije baš lagan jer su ostali neki ugovori kojih se nije baš lako moglo riješiti. Tu prednjači Tristan Thompson koji je konačno u posljednjoj godini izuzerno lukrativnog ugovora, pa može biti od koristi nekoj od ekipa kojima fali petica koja može uraditi nešto u odbrani. Ima i među sigurnim PO ekipama onih kojima fali takav profil igrača – Celticsi, Clippersi – ali opet teško da će tamo završiti. Kelti nakon odlaska Irvinga opet liče na tim, a pitanje da li im ovakvo pojačanje može drastično povećati šanse u obračunu sa Joelom I Giannisom sve i da uvođenjem treće ekipe uspiju da riješe problem njegove visoke plate koju bi mogli izjednačiti samo uvođenjem u jednačinu nekog od ključnih igrača što sigurno neće biti slučaj. Ni LAC vjerpvatno neće biti toliko očajni, tako da Tristanu ostaje da se nada da može dogovoriti buyout sa sadašnjim ekipom u slučaju da mu se baš igra doigravanje ove sezone. Slična je sitiacija i sa Clarksonom – ako nekome bude trebao strijelac s klupe kome je odbrana skoro pa strana riječ imaće ga u vidu.

Međutim, najzanimljivija priča je svakako Kevin Love. Prije samo 5 godina po mnogima je bio top 10 igrač Lige, a sada je zbog povreda a još više ogromne plate (poslije ove, još 3 godine na oko 30 miliona) I neuklapanja u nove trendove više problem nego rješenje. Naime, iako bi se u napadu mogao uklopiti u gotovo svaki napad kombinacijom i dalje dobrog šuta i osjećaja za dodavanje, u odbrani je baš problem jer su četvorke mnogo pokretljivije od njega, a kao petica je zaštitnik reketa i obruča gori i od Jokića. Kad se na to doda ogroman ugovor nije lako naći izlaz. Pominje se prelazak u rodni Portland, ali iz više razloga ta mi se opcija ne čini realna. Prvo – ako već imaš bekovski tandem koji je opjevan kao jedan od gorih u Ligi u odbrani, dovođenja njega na 4 (đe je trenutno Melo) ili na 5 (oporavlja se Nurkić) ne bi imalo mnogo smisla, posebno što najbolji mladi igrač kluba pokriva te dvije pozicije – Zack Collins. Uz to, u sezoni 20/21 na 4 igrača (Dame, CJ, Nurkić I Love) bi trošili 115 miliona što ne garantuje sklapanje tima sa ambicijama većim od grčevite borbe za PO. Nije na odmet dodati ni dodatni glasine zbog kojeg je njegov trejd jako komplikovan – dok Cavsi traže pik 1. runde za njega, ostali traže da Cavsi daju pik jer je ugovor ogroman balast kog se nije lako riješiti.

I za kraj današnjeg teksta, proći ćemo još jednu ekipu koja u narednih par sezona neće imati značajnu ulogu pa se treba osvetiti timu koji za 2,3 godine može biti relevantan. Za razliku od prethodne 2 ekipe, Pelicansi imaju osnov u mladom talentu – počevši od Ziona koga još uviek čekamo da vidimo kako izgleda u borbi sa odraslima, preko Ingrama koji će na ljeto sigurno dobro naplatiti dobre igre iz ove sezone, pa do još niza igrača koji mogu biti korisni u rotaciji. I oni imaju 3 igrača koji se tu nikako ne uklapaju pa ćemo početi od Favorsa kod koga je situacija gotovo identična kao za Tristana (zadnja godina ugovora sa gotovo identičnom ratom) – kad je zdrav faktor u reketu, samo što je prečesto povrjeđen pa pitanje kome se ulazi u taj rizik. Za razliku od njega JJ Redick je već godinama simbol vrhunskog profesionalca koga bi poželjela svaka ekipa I koji će uvijek odraditi svoj dio posla – širiti napad stalnim kretanjem i trojkama, a neće biti rupa u odbrani. Ako je već odigran all in u žutom dijelu LA da se Lebronu stvori tim koji može napadati titulu narednih par sezona, zamjena za Kuzmu (uz doplatu u vidi pika ili nekog mladog igrača od strane Pelicansa) bi imala smisla za obje strane. Uglavnom, za njega je lako naći tržište – da ne idemo dalje od dva najveća favorita Istoka (Milvoki I Fila) kojima bi bio sjajan dodatak u borbi za titulu.

I za kraj, ostaje u ovom trenutku igrač koji ima najveću vrijednost od svih do sad pomenutih. Poslije niza sezona obilježenim povredama, zadnje 2 godine Jrue Holiday igra sjajno pa osim što je uvijek u pričama za jednog od najboljih odbrambenih igrača, i u napadu je izuzetno zahvalan jer ne mora imati loptu da bi bio koristan pošto može djelovati kao sekundarni organizator igre ili spot up opcija. Uz ovu, ima još 2 sezone (posljednja opcija koju ima kao igrač) na ugovor od oko 27 miliona i ako ne bude nekoh povreda može ga opravdati bez problema. Samim tim, ima I značajnu vrijednost tako da GM na miru može čekati ponude I izabrati najbolju jer nema ekipe kojoj ne bi bio koristan. Minesota bi s njim odmah postala 20% bolja ekipa, ali je problem što I nema neke resurse za ponuditi ako Culver uz pikove i neki ističući ugovor nije dovoljan razlog da ga se odreknu. Isto važi i za Bullse ukoliko žele vođu koji može predvoditi izuzetno talentovan sastav koji trenutno igra ispod očekivanja. I za mnoge druge, ali da baš ne idemo previse u predviđanja.

One thought on “Keep Talking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post The Ghost Of Tom Joad
Next post Keep Talking (2)