New hope – part one

Piše: Luka Novaković

Veliki sam zagovornik teze da je G League najpodcjenjenija liga u košarkaškom svijetu. Ljudi za razvojnu ligu vezuju lošu odbranu, prazne tribine, ne baš atraktivne hale. Ideja same lige je da se igrači razvijaju, pokažu svoj potencijal i idu dalje. Biti šampion u G League-i nema značaja kao u nekoj evropskoj ligi pa je i želja trenera da izvuku maksimum iz igrača u ofanzivi.

Mišljenja sam da nijedna liga ne napreduje tako brzo kao G League. Veliki broj igrača koji su prošli kroz ligu sada su važni elementi mnogih NBA timova ili timova u svim evropskim ligama. Čak i meni, velikom fanu ove lige, je djelovalo nevjerovatna činjenica da je preko 50% trenutnih NBA igrača prošlo na neki način kroz G League. G League „alumni“ sa ozbiljnim NBA karijerama: Pascal Siakam, Rudy Gobert, Khris Middleton, Devonte’ Graham, Duncan Robinson, Kendrick Nunn, Clint Capela, Terry Rozier, Robert Covington, Hassan Whiteside, CJ McCollum, Danny Green, Fred VanVleet,  Lou Williams, TJ Warren, Justin Holiday Christian Wood itd..

Iz tog razloga probaću da približim ligu ljudima koje ista i ne zanima previše, jer ćemo određene igrače u budućnosti vidjeti u nekoj NBA franšizi ili Evropi.

Predstavljanje igrača koji su obilježili prethodnu sezonu u svojoj rookie godini počinjemo sa najboljim skorerom lige i rukijem godine.

Marial Shayok – Delaware Blue Coats: 23 poena, 6 skokova, 3.8 asistencije

Shayok, 54. pik prošlogodišnjeg drafta, prvi skorer lige i najkonstantniji poenter, za mene najveće iznenađenje lige.  Prvi meč u sezoni sastala se Filadelfijina razvojna ekipa sa Bostonovom. Prije početka sezone svi su očekivali duel dva diva ispod koša – Tacko Falla(2.26cm) i Christ Koumadjea(2.24cm) ali su utakmicu obilježila dva pleja – Shayok (34p, 6sk, 3ast) i Waters(28p, 4sk, 4ast). Delaware je možda izgubio utakmicu ali je odmah na početku sezone ekipa dobila lidera na terenu. Već u drugom meču protiv Charlotte-ove razvojne ekipe postiže 42 poena što će mu ove sezone biti season high. U februaru je ušao u roster 76ersa ali je na dvije utakmice nastupio svega 10 minuta ukupno.

Marial je nastupao 3 godine za Virginia-u gdje je u 103. utakmice upisao samo 23 nastupa kao starter. Kao senior prelazi na Iowa State gdje startuje svaku utakmicu i pokazuje da može biti prvi igrač ekipe sa skoro 19 poena, 5 skokova i 2 asistencije po meču. Igrač je koji je odličan šuter, može postići pogodak na razne načine. Voli loptu u rukama ali se takođe odlično kreće bez nje.

G League je prepoznatljiv po early offense-u i tranziciji pa je tako i Shayok završavao skoro 26% napada svoje ekipe. Naravno, najveći broj napada koje on završava su iz pick and rolla  – 28%. Score first igrač, all around ofanzivac, u pro vodama počeo više da dodaje saigračima. U pick and rollu kada dodaje rolleru postižu 1.17 poena po posjedu.

Zaštitni znak mu je šut iz driblinga (1.14PPP) ali dosta dobro napada i obruč. Voli da vrti pik i veoma je zahvalan s obzirom da napada na sva tri nivoa(3pt, mid range i obruč).  Za igrača svoje visine ima dobar osjećaj oko obruča i prilično je aktivan na skoku na oba kraja terena.

 Ono što mu je najveća mana kada je NBA nivo u pitanju su brzina i eksplozivnost. U odbrani više obraća pažnju na odbranu 1 na 1 gdje tijelom i velikim rasponom ruku odrađuje posao dok mu se često desi da „zaspe“ u rotaciji ili napravi lošu odluku da pomogne saigracima.

Martial Shayok se nalazi u NBA bubble-u sa ekipom Philadelphia-e i do sad je dobijao priliku samo u pripremnim utakmicama. Ukoliko ne dobije zagarantovan ugovor iduće sezone, two way contract ga sigurno očekuje. Veća je vjerovatnoća da ćemo ga u decembru/januaru vidjeti u Evropi.

Tremont Waters – Maine Red Claws: 18 poena, 7.2 asistencije, 3.2 skoka i 2 ukradene lopte.

Američko Portorikanski omaleni plej je „oduvao“ ove sezone. Biran je kao 51. pik od strane Boston Celtics-a nakon dvije fantastične sezone na Louisiana State University, poznatijem kao LSU. LSU je izbacio veliki broj igrača koji su obilježili NBA ligu. Počevši od Bob Pettita, preko Pete Maravich-a koji je rekorder po broju poena u NCAA i Shaquille O’Neala, meni omiljenog Mahmoud Abdul-Rauf-a pa sve do trenutno aktivnih Garrett Temple-a i Bena Simmonsa.

Tremont je proglašen za rukija godine dok je na koledžu bio defanzivac godine u Southeastern konferenciji koja je jedna od najjačih konferencija. Zanimljivo je da je Bostonova razvojna ekipa u poslednjih 10 godina imala 4 puta igrača koji osvaja Rookie of the year nagradu. Waters je na ljetnjoj ligi predvodio Bostonovu ekipu bilježeći 11 poena, 4.8 asistencija i 2 ukradene lopte. Dan pred utakmicu sa Memphis Grizzlies-ima Waters saznaje za očevu smrt u rodnom Konektikatu ali ipak nastupa na tom meču gdje bilježi 16 poena i 3 asistencije.

Igrač koji ima „led u venama“, ofanzivno pravi general na terenu koji posjeduje veliki košarkaški IQ. Kao što i brojke pokazuju podjednako je opasan i kao paser i kao skorer. Fantasatičan je P’n’R igrač, odlično čita odbranu i nalazi odlična rešenja, bilo da on završava ili asistira. Činjenica da iz pika često uzima teške step back šuteve samo je još jedna stvar da vas “kupi” odmah u startu.

Više manje podjednak je broj p’n’r napada koji se završavaju pasom ili njegovom završnicom. Bio je jedan od najboljih alley up dodavača koje možete vidjeti danas u košarci dok je bio na koledžu, međutim taj “talenat” nije previše koristio tokom sezone. Ono što mu dosta pomaže u piku je što sarađuje sa dobrim trojkašem Gates-om, ogromnim Fall-om i raznovrsnim Maten-om.

Ima odličnu vještinu da završava na obruču sa obije ruke iako je undersized igrač. Nema problema da postigne poene pod kontaktom i izvuče “and one”.

Odličan u tranziciji, ali osim završavanja na obruču često se odluči da se digne za 3 u ranom napadu.

Takođe, može igrati i bez lopte pa je opasan iz spot up-a i off screen-a. Dosta podsjeća na VanVleeta koji koristi veliki IQ i brzinu da dođe do prednosti.

Izuzetno su teški za centre koji ih preuzmu na perimetru.

Tijelo mu ne dozvoljava da bude high level defanzivac ali ima izuzetno brze i aktivne ruke u odbrani. Vrijedan je u odbrani bez lopte gdje pokušava da nadomjesti nedostatke koji su lako vidljivi.

Drugi njegov nedostatak je veliki broj izgubljenih lopti, 3.6 ove sezone dok je u dvije sezone na LSU-u prosjek bio od 3.2.

U toku sezone nastupio je na 10 utakmica za Boston u prosjeku od 9 minuta. U NBA Bubble-u je sa ekipom međutim nije dobio prostora u regularnim utakmicama već samo u pripremnim i može se reći da je na dvije utakmice bio solidan. U porazu od Oklahome postigao je 7 poena, 2 skoka, 5 asistencija i 3 ukradene lopte, dok je protiv Houstona zabilježio 12 poena, 5 skokova, 4 asistencije i 2 ukradene lopte za 27 minuta.

Bilo je informacija da se određeni Evroligaški klubovi raspituju za njegove usluge (između ostalih i Crvena Zvezda) i vjerujem da neće proći puno vremena dok ne krene da „žari“ evropskim parketima poput Larkina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Airball Restart
Vince Carter Next post Let’s go home, it’s all over