Najava duela Clippers-Mavs: It’s Not Ripe Yet

Piše: Edin Memić

U prvoj rundi plejofa na Zapadu srešće se LA Clippersi i Dallas Mavericksi u duelu koji će imati više nego dovoljno “star power” da bude jedan od najzanimljivijih za praćenje u prvoj rundi – Paul George i Kawhi Leonard sa jedne, a Luka Dončić i Kristaps Porzingis sa druge strane garancija su spektakularnih duela.

Clippersi u seriju ulaze nakon što su osigurali drugu poziciju na Zapadu, iako su tokom bubblea imali problema sa odsustvom nekoliko bitnih igrača zbog različitih razloga – krenuvši od čuvene piletine iz striptiz bara pa do ličnih tragedija koje su zadesile neke od igrača. Izostanak Lou Williamsa i Montrez Harrella se posebno osjetio na samom početku protiv LAL koji je bio dosta sličan meču sa opening night-a samo ovaj put sa drugačijim ishodom. LAC nije bas bio dominantan u „mjehuru“ iako je uspio da privuče pažnju dramatičnim mečom protiv Blazersa gdje su savladali ekipu u naletu i istovremeno serijom komentara inspirisali Lillarda da postane MVP bubblea. Ekipa Doca Riversa je pobjedila svoj meč i protiv rivala u prvoj rundi u nastavku, prvenstveno zahvaljujući iskustvu i kvalitetu glavnih pojedinaca koji su umjeli da iskoriste nedostatak iskustva i smirenosti u završnicama meča koje čitavu sezonu prate Maverickse.

Povratkom Harrella, u plejofu možemo očekivati rotaciju od 8 igrača koje će Doc Rivers koristiti najviše zavisno od matchupa u datom trenutku. Beverly, George, Leonard, Morris, Zubac kao starteri, a sa klupe 2 kandidata za najboljeg 6. igrača Lou Williams i Harrell, kao i JaMychal Green. Zavisno od situacije na terenu šansu će dobiti Reggie Jackson i Shamet, ali sigurno ne u prevelikoj mjeri. Niska petorka sa Greenom i Morrisom bi trebalo da da Doc Riversu fleksibilnost i mogućnost da se bilo ko od njih switch-uje na PnR Dončića i da ga brane na taj način. Pogotovo ohrabruje dobra forma Greena u bubbleu koji je pokazao da može odigrati minute i kada se lomi utakmica, čineći centarsku rotaciju Clippersa dosta zanimljivom i raznovrsnom. Kada na to dodamo stvari koje donose Harrell koji će se vratiti na svoju minutažu iz regularne sezone, dok Zubca u ovom slučaju najvjerovatnije čeka neka manja uloga, zavisno od matchupa na terenu. Za Paul Georgea i Kawhi Leonarda „load management“ je završen i mogu se očekivati veliki minuti za dva najbolja igrača Clippersa.

Clippersi su ekipa koja je napravljena da se bori za titulu i sve ispod toga će se smatrati neuspjehom. Tokom sezone LAC je pokazao da su u stanju da se sa svima nose i da su jedni od favorita da izađu iz Zapadne konferencije. Međutim, Dallas nije klasična 7 seed ekipa koja u većini slučajeva znači lagan prolaz u prvoj rundi, Mavsi imaju MVP kandidata u Luki Dončiću kao i jednog od najtalentovanijih visokih igrača u Porzingisu, odličnog trenera koji ima dosta iskustva u plejofu i najbolji napad u NBA. Dallas iako neiskusan i nekompletan, ukoliko se ne shvati ozbiljno može da seriju napravi dužom nego što se inicijalno očekuje.

Dallas je seeding utakmice završio tako što je zauzeo 7 poziciju na Zapadu i zakazao duel sa Clippersima koji su im jedan od najtežih matchupa. Mavsi su u „mjehuru“ odigrali u skladu sa svojom reputacijom –  mlad i perspektivan tim koji je pokazao da ima potencijal da igra i pobjedi protiv najjačih ekipa u ligi (Bucks), da je u stanju da ispusti prednost i izgubi meč na kraju što ih je mučilo čitave sezone (Rockets, Blazers), uz poraz od Clippersa koji je, ruku na srce, bio i očekivan i prije početka ovih utakmica. U suštini Mavericksi su na trenutke djelovali kao buduća dinastija, kao ekipa puna potencijala i vrijedna naslova najboljeg napada u ligi, ali i mlada i nekompletna ekipa koju je neiskustvo koštalo nekoliko bitnih utakmica ove sezone. Međutim, to je možda za njih i dovoljno, jer takve stvari se samo vremenom i iskustvom mogu ispraviti.

Pored startne petorke Mavsa (Dončić, Curry, Hardaway, Finney-Smith, Porzingis), Carlisle će u plejofu računati najvjerovatnije još na Klebera, Burkea i donekle Delon Wrighta. Ostali će dobijati sporadične minute ili zavisno od matchup-a na terenu određivati njihovu minutažu. Kleber je jedan od najraznovrsnijih defanzivaca koje Carlisle ima pa je za očekivati da ima veliku ulogu u seriji gdje će Clippersi koja uglavnom igrati sa nizim petorkama. Justin Jackson i MKG se mogu naći u situaciji gdje će možda dobiti priliku da se pokažu ( seriji protiv Clippersa neophodni wing defanzivci) u nekim ATO posjedima ili na kratke intervale kako ne bi ekipa previše napadački patila. Minutažu Delon Wrighta odrediće produktivnost u napadu, a ukoliko se pokaže dobro mogao bi biti x faktor Dallasa u seriji. Dončić i Porzingis će morati da ponesu lavovski dio tereta da bi ostali konkurentni tokom plejof serije, ukoliko njih dvojica budu u top 3 igrača u seriji Dallas ima šansu da napravi iznenađenje. Iskustvo je glavna stvar koja nedostaje Dallasu, to je obično stvar koja mlade ekipe sprečava da naprave neki veći rezultat u plejofu. Ovaj proces je donekle prirodan za njih i ovo može biti njihova verzija Warriorsa iz 2014 plejofa koja je kasnije omogućila stvaranje dominantne dinastije. I kao takva ova serija im može pokazati dokle su trenutno u tom procesu i da ih stavi na radar ostalim ekipama za neke naredne plejof sezone.

Mavericksi imaju razloga za optimizam pred plejof jer imaju top 10 igrača u NBA u Luki Dončiću, Porzingisa koji je igrao sve bolje i bolje kako je sezona odmicala da bi na kraju u bubble imao nekoliko dominantnih partija pa su i on i Dončić taj period završili sa prosjekom od preko 30 ppg. Carlisle je vrhunski trener sa dosta iskustva u plejofu koje može da donekle prenese na svoje mlade zvijezde koji su već sad dominantan napadački duo sposoban za šuterske rapsodije koje im mogu pomoći da bar jednu utakmicu u seriji uzmu na taj način.

Ipak, 4-1 za LAC je realnost u ovom momentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Najava duela Raptors-Nets: Without the Doubt
Next post Najava duela Nuggets-Jazz: Sombor Shuffle