New hope – part three – Rudy Gay od G League

Vic Law – Lakeland Magic: 19.7 poena, 8 skokova, 2.7 asistencije

Victor Lamar Law, rođen u Čikagu gdje je završio i srednju školu i kasnije studije na Northwestern Univerzitetu. Jedan od onih koji se odlučio za blizinu doma nego li neki veći univerzitet. Iz košarkaške je porodice, otac mu je reprezentovao Western Illinois na koledžu dok je sestra Simone izabrana u prvi tim All-Horizon League nastupajući za Loyola Chicago 2013. godine.

Northwestern se nalazi u jakoj Big Ten konferenciji zajedno sa Michiganom, Michigan Stateom, Marylandom, Iowom, Indianom, Wisconsinom, Ohio Stateom i nikad nisu imali nekog većeg uspjeha u NCAA košarci. Law je došao u sezoni 2014/15 gdje je od 32 utakmice startovao 19 i bilježio solidne partije. Iduće godine je propustio čitavu sezonu zbog operacije lijevog ramena tj. loma kosti zvane labrum.

Nakon propuštene sezone vraća se u ekipu i startuje u svih 36 utakmica. Odmah na startu sezone je pokazao da neće biti epizodista kao u svojoj prvoj godini i na u prvom meču protiv Mississippi Valley Statea postiže do tada career high 18poena sa 6 skokova, 4 asistencije i 2 ukradene lopte. Već u sledećem meču career high odlazi na 26 poena uz sjajno šutersko veče (3 od 4 za 3 poena i 9 od 10 sa linije slobodnih bacanja). Ekipa se sastala sa Marylandom u četvrtfinalu Big Ten turnira gdje je Law predvodio ekipu sa 17 poena. U sledećem kolu ih je savladala favorizovana Gonzaga rezultatom 79-73. Ljubiteljima košarke sa naših prostora sigurno će znati plejmejkera Gonzage – Nigel Williams-Gossa koji je nastupao za KK Partizan a u ovom meču bio najefikasniji igrač ekipe sa 20 poena, 8 skokova i 4 asistencije. Law se istakao i na ovoj utakmici sa 18 poena, 8 skokova i 4 ubačene trojke iz 6 pokušaja.  Na kraju godine je ušao u defanzivnu petorku Big Ten konferencije.

Kako se nametnuo kao jedan od glavnih igrača u svojoj sophmore sezoni tako je vodio ekipu i u junior i senior godini. Na draftu 2019. godine niko ga nije birao ali se Orlando odlučio da ga ima u ekipi na ljetnjoj ligi. Ostao je sa ekipom Magica u predsezoni i na kampu sve do kraja oktobra kada prelazi u razvojnu ekipu Orlanda – Lakeland Magic. U Lakelandu su ga dočekali Josh Magette, svima poznat po neslavnoj epizodi u Cedeviti i BJ Johnson. Josh, iako sad već u 30. godini odlično razigrava ekipe po G League. Ove sezone je bilježio 21 poen i 9.8 asistencija. BJ je imao izuzetno dobru rookie sezonu pa se ove godine nametnuo kao vođa ekipe sa 23 poena, 6.4 skoka, 2 asistencije i 2 ukradene lopte. Law je ušao tiho u sezonu ali je pred novu godinu upalio motore. Od 27. decembra do 4. februara Vic je postizao preko 25 poena po meču. Sve je krenulo 27. decembra protiv Milvokijeve razvojne ekipe, najvećih favorita za osvajanje titule prethodne sezone – 39 poena, 11 skokova i 3 asistencije.

Vic Law (red je i njega da uporedimo sa nekim – Rudy Gay od G lige) ima ozbiljan uticaj na napad ove razvojne ekipe iz prostog razloga što je raznovrstan napadač. Trojke šutira odlično (40% na 5.6 pokušaja iz igre), dobar je mid range šuter, sve više igra na postu a napada često i clouse out-e odlaskom na obruč. Vic je tokom cijele karijere dobar šuter za 3 poena, na koledžu je imao 37% na 4.2 šuta. Zanimljivo je da najlošije šutira sa 45 stepeni, 32% sa desne, odnosno 36% sa lijeve strane. Sa sredine šutira 39% dok iz „ćoška“ šutira 52% odnosno 57%.

Ne bira način da se digne za tri poena. Najveći broj šuteva naravno dolazi iz catch and shoot-a (60%) ali repertoar mu je raznovrstan. Iz pika voli da pop out-uje, u tranziciji se „lako“ digne na šut za 3 poena ali je dobar i iz off handa.

Kao što sam gore napisao, dobar je mid range šuter. Šut mu krasi visoka tačka izbačaja i nadskok iz kojeg uvijek tijelo bude u istom položaju pri šutu. Takođe, iz driblinga voli da iskoristi step back.

U postu se odlično snalazi iako ne provodi vremena kao na perimetru. Odlikuje ga dobar rad nogu i dva načina završnice – hook ili fadeaway šut.

Odlično trči u tranziciji, raznovrstno napada kao i u pozicionom napadu. Trči kao first middle, trči sa krila na alley up, šutira za 3 poena, asistira.

Zanimljivo je da je pored Magettea i BJ Johnsona dobio prostora da „vrti“ pik. U većini slučajeva se sve završava dribble jumperom, eventualno pasom na trećeg čovjeka, vrlo vrlo rijetko je uspijevao naći svog rollera. Kada su pasovi u pitanju voli da nagradi backdoor cut ili tokom svog prodora da nađe centra.

U defanzivi je vrlo aktivan, dobar je na strani pomoći, zbog raspona ruka veoma neugodan, ima dobar osjećaj za blokadu mada bi mu u Evropi dosta blokada svirali kao faul. I na koledžu i u G league veoma je aktivan sa rukama pa izvlači dosta ukradenih lopti.

Rijetko kad se igrači odlučuju na igru 1 na 1 sa Law-om s obzirom da ima odličan rad nogu, svega 24 posjeda ove sezone i vrlo malih 0.75poena po posjedu. U post odbrani se našao svega 10 puta ali je samo jednom neko poentirao protiv njega. Bio je to Marques Bolden, takođe rookie, koji se nije još uvijek snašao u pro vodama ali može biti veoma interesantan igrač za evropske klubove.

Krenuo je u sezonu tiho, zatim dao pun gas i „nažalost“ mislim da ga nećemo gledati u Evropi, barem ne u skorije vrijeme. Drugi dio sezone u razvojnoj ligi je odigrao fantastično i u NBA Bubble-u dobio priliku i da se zvanično upiše u strijelce. Prvi poeni mu nisu atraktivni, jedan od dva sa linije slobodnih bacanja protiv Seltiksa ali je već u druge dvije utakmice protiv Netsa i Pelikansa dobio 20+ minutažu. Iduće godine u najgorem slučaju ga očekuje two way contract ali vjerujem da može i do NBA ugovora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Najava duela Lakers-Blazers: Under Pressure
Next post New hope – part four – man on a mission