Najava duela Lakers-Blazers: Under Pressure

Piše: Draško Milić

Još od duela prvoplasiranih Spursa i osmoplasiranih Grizzliesa prije 9 sezona, nijedan meč između 1. i 8. u prvoj rundi nije privukao toliko pažnje. Lakersi u seriju ulaze odmorni jer su i teoretski obezbijedili prvo mjesto već na početku boravka u Orlandu, iako Lebrona i družinu ne može da makar malo ne zabrine 3-5 kao ukupan skor nastavka sezone. Sa druge strane Portland je ostvario skoro pa nemoguće: stigao je i prestigao Memphis, da bi ih u play-in duelu i izbacio. Prošli su Blazersi dosta toga kroz bubble: otkazi, povrede, možda i najteži raspored, ali od ona dva promašena slobodna bacanja Lilarda protiv Clippersa i javnog prozivanja Beverlija i PG-a povodom istog, kao da su ekipa i sam Dame ušli u neki dosad neviđeni “pro cheat mode”. Redom su padali Philla, Dallas, Brooklyn i pomenuti Memphis teškim utakmicama koje je tim iz Oregona dobio ukupnom razlikom od 11 poena. A koliko su bili na ivici žileta najbolje oslikava činjenica da ni kad je Dame upalio nitro pogon, za malo ni to nije bilo dovoljno da je npr LeVert pogodio šut sa sirenom. Ali, preživjeli su sve i spremni su da izazovu velikog favorita – pravi holivudski uvod u duel koji će se održati u Diznijevom svijetu.

Nego, da se vratimo malo i na sami početak sezone. Nakon što je prošle godine po prvi put od 2006. propustio doigravanje, LeBron je ljetos doveo Anthony Davisa za paket mladih igrača koji nisu bili po njegovim standardima i paklenim ulaskom u sezonu odmah pokazao da je jedno ljeto odmora bilo sasvim dovoljno. Već od All Stara upaljen je “autopilot”, a u tom ritmu je odrađen i nastavak sezone u Orlandu – isprobavanje raznih varijanti uz odmaranje igrača. S druge strane, Portland je imao problema sa povredama gotovo svih igrača, očajan početak sezone, pa je već sredinom novembra morao biti doveden Carmelo Anthony koji je odmah postao važan dio rotacije poslije gotovo godinu dana pauze. Od tada počinje već opisana grčevita borba za plasman u PO koja je kulminirala poslednjih 20 dana.

Prije nekih mjesec ipo dana imao sam internu debatu s Airball kolegama i bio pobornik teorije da će Blazersi u prvom kolu eliminisati velikog favorita iako su u tom momentu bili daleko i od plasmana u PO. Teorija je bila zasnovana na sljedećim pretpostavkama – Lakersi su trenutno daleko od tima koji je dominantan i koji je u potpunosti posložen po Lebronovim standardima da u ključnim momentima ima oko sebe dobre defanzivce i šutere. Dodatak tokom sezone prilično nepouzdanih i ćudljivih JR Smitha i Waitersa koji su bili slobodni igrači sigurno nije bio dobar znak. Kad je još postalo izvjesno da će vjerovatno i najkompletniji bek Bradley propustiti nastavak sezone, a Rondo koji je bitan za momente kad Big Boss odmara povrijeđen i još se nije vratio, sitiacija se drastično pogoršala jer je rotacija na bekovskim pozicijama jako tanka i daleko od šampionskog materijala – uz pomenuti tandem čudaka tu su još Danny Green (koji je od nekadašnjeg 3&D savršenog igrača spao na D i u rijetkim prilikama 3), Caruso zvani Bald Mamba, KCP (jeste jedan od boljih šutera ekipe, ali daleko od nekad najavljivanog 3&D specijalca) i Q.Cook koji će iz planirane uloge trećeg playa morati da malo napreduje u lancu ishrane i dobije teže zadatke. Ekipa koja ni malo ne obećava da će zaustaviti jedan od boljih bekovskih tandema Lige koji do beskonačnosti mogu otvarati napade kroz PnR i jake blokove. Uz to, jedna od ključnih stvari tokom sezone je bila jako dobra igra tandema JaVale-Dwight na poziciji 5, pa je AD samo u izuzetnim prilikama morao da se seli na tu poziciju kad je trebalo prelomiti neki meč. Kuzma je po običaju nekad bio sjajan, nekad očajan, ali će kao treća opcija ekipe morati da standardizuje svoje partije. Konačno, AD je ove sezone bio zdrav, od 5 glavnih kategorija LBJ samo bolji u asistencijama, tako da je za mnoge i prvo ime ekipe.

Uzevši u obzir cijelu ovu situaciju, stvar je daleko od idealne za ekipu koja ima šampionske ambicije jer osim vodećeg tandema sve ostalo nije baš izvjesno, pogotovo u šutu za 3 gdje su i u procentima i u broju pokušaja u posljednjoj trećini Lige, a to je sada jedan od ključnih osnova dobrih rezultata.

A onda, na sve to se nadovezao oporavak Nurkića i Collinsa koji sa Whitesidom čine jednu od boljih rotacija Lige na centarskim pozicijama, Melo je u prilično dobroj formi, Gary Trent Jr za meč pogodi više trojki neko mu otac tokom cijele karijere (35 u posljednjih 9 mečeva), a CJ će uvijek odraditi svoj dio posla (mada ga muči povreda leđa što sigurno nije prijatno). Konačno, Lillard je i pored ne previše nastupa na okupljanjima najboljih igrača Lige već godinama jedan od najboljih igrača Lige, što je I potvrdio igrama u Orlandu.  Na momente je stvar tu izgledala sjajno – Nurkić je djelovao kao top 5 centara Lige, “skinny” Melo na momente podsjeti na najboljeg sebe, Dame MVP bubblea…

I to je lijepa strana priče koja je u idealnom svijetu mogla dovesti do pobjede na Lakersima. Međutim, kad se malo dublje pogleda, fascinira koliko lošu odbranu igraju i osim Nurkića gotovo da nema igrača koji može biti koristan na tom dijelu parketa (možda bi Collins bio i korisniji, ali nikako da uđe u ritam pa je u odlučujućem meču sa Memfisom igrao samo 7 minuta, a protivnik je uglavnom bio sa 2 visoka na terenu). Melo ni kao mlađi nije blistao na toj strani, a učinak vodećeg bekovskog tandema je već godinama opjevan. I tako, koliko god da naprave u napadu, ne mogu ništa da odbrane i prelome meč pa su i posljednje dvije, ključne utakmice za PO, i pored sjajnog napada moraju da strijepe do zadnjeg sekunda za pobjedu. A tu su u pitanju bili Netsi bez prve postave i oslabljeni Grizzliesi koji bi bez Giannisove suspenzije imali 0-8 učinak u Orlandu, a sad idu na prvu ekipa Zapada koju predvode 2 od top 5 najboljih igrača Lige… Ono što posebno mora svakome zapasti za oko je i pitanje – ko će biti zadužen za LBJ i AD. AD je mnogo pokretljiviji od tandema Nurkić (koji bi tako bio često i predaleko od obruča gdje se mnogo bolje snalazi nego van reketa/Whiteside (još više izražen problem koji ima Jusuf), Collins i onako ne igra previše, ali je tu situacija još i sjajna pri pitanju ko će čuvati Lebrona? Da su Ariza i Hood tu situacija bi bila dosta bolja, a ovako će Melo, Trent i Hezonja da se mijenjaju kao osnovni čuvari. Možda na momente opet budemo gledali dvije teške petice Blazersa zajedno da se bar sačuva obruč od njegovih naleta, a nećemo ni razmatrati na što će izgledati situacije kad ga preuzmu Dame i CJ koji ne smetaju previše ni igračima svojih gabarita.

Tako da, kad se sve sabere i oduzme, i pored na momente sjajnih igara u napadu, defanzivna nesposobnost Portlanda će biti biti presudan faktor u seriji. Jednostavno, Lakersi će riješiti makar 2 meča u momentima kad Portland upadne u loše šuterske serije kojih ima u svakom meču, a teško je očekivati da Portland može dobiti baš svaku gustu završnicu. Na račun šuterske forme neka bude da će Portland dobiti 2 meča, ali preko toga vrlo teško tako da Lakersi prolaze u šest mečeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Najava duela Thunder-Rockets: At Least a Few Games
Next post New hope – part three – Rudy Gay od G League