New hope – part four – man on a mission

Eric Mika – Stockton Kings: 18.7 poena, 11.9 skokova i 1.8 asistencija

Kada sam krenuo u priču o rukijima G lige htio sam da preskočim Erika Miku. Realno, Mika ima dosta profesionalnog iskustva da se ne može nazivati rukijem ali činjenica je da mu je ovo bila prva godina u G ligi. Kako je potpisao za KK Partizan vjerujem da je svima interesantno da vide kakvog igrača dovode crno bijeli.

Mika je rođen u Juti, „mormonskoj“ državi, pa je od rođenja itekako vezan za mormonsku vjeru. Koledž karijeru je započeo na Brigham Young-u(Brigham Young je bio čovjek kojeg su mormoni slijedili na putovanju u oblast koja se kasnije naziva Juta) gdje je u prvoj godini odigrao sasvim solidno sa 11.8 poena i 6.4 skoka. Nakon prve godine Eric napušta koledž i odlazi u Rim da bude misionar u Crkvi Isusa Hrista svetaca poslednjih dana. U Rimu se zadržava dvije godine i vraća se na isti koledž gdje igra svoju sophomore sezonu sa 22 godine tj. više manje kao senior. Može se reći da je u toj sezoni  bio dominantan pod košem sa 20.3 poena, 9.2 skoka i 1.85 blokade po meču.

Mika je nakon koledža nastupao za Pesaro i Brescia-u u Italiji dok je u Njemačkoj bio saigrač sa Hassanom Martinom u medi Bayreuth-u. U sezoni koja je za nama imao je veliku želju da se domogne NBA Lige, makar na desetodnevi ugovor. Početkom februara mu se i ispunila želja ali nažalost na svega pet dana. Naime, u trejdu u kojem su dobili Alexa Lena i Jabari Parkera, Sakramento je u Atlantu poslao samo Dedmona pa im je falilo jedno mjesto u rosteru. Za Miku je to značilo vraćanje u G ligu i Stockton Kingse.

Igra Mike je dosta jednostavna ali u onome što radi je vrlo efikasan. Dva najjača oružija su mu ofanzivni skok i roll iz pika. Na koledžu je u svojoj „senior“ sezoni bilježio 3 ofanzivna skoka. U G ligi je bio prvi ofanzivni skakač sa 4.7 skoka po meču.  Sjajno se pozicionira, „dosadan“ je pod obručem i zaradi svaki svoj poen iz ofanzivnog skoka. Ako mu se i može zamjeriti nešto u tom dijelu jeste da previše spušta loptu i odlazi u neku vrstu post igre dok postoji mogućnost bržeg postizanja poena.

U pick and rollu se odlično snalazi. Postavlja dobre blokove, odlično čita protivničku odbranu i dobro se pozicionira tj. zna kada treba brzo da se „odmota“ a kada da uspori roll kako bi dodavač imao slobodan prostor za pas. Nije sjajan u kontaktu i to mu predstavlja problem ne samo u pick and roll igri već i u drugim segmentima.

Posjeduje veliki košarkaški IQ i odlično se pozicionira i kreće. Osim dobrih „utrčavanja“ njegova dobra kretnja se vidi i u tranziciji.

Nije elitni dodavač ali će uvijek naći igrača koji cut-uje. Takođe, dobar je u hand off situacijama koje su njegovi bekovi odlično koristili.

Post igra mu je daleko od zaštitnog znaka. Loptu previše spušta dolje, fintira i na kraju se često ne završava sa košem. Ima problem kada ga čuvaju jača tijela ali isto tako se nije proslavio ni nakon switcha. Svega 33% protiv bekova poslije preuzimanja.

U defanzivi se može reći da je solidan. U igri pod košem može imati problema protiv fizički dominantnijih centara ali što je do njega on će sigurno odraditi. U izolaciji na perimetru će imati problema protiv bržih igrača, naročito nakon preuzimanja.

U pick and roll obrani će imati problema protiv ball handlera koji znaju da „uđu u tijelo“ i pogode ili izvuku faul. U P’n’R defanzivi često je između ball handlera i rollera pa ili kasni da blokira šut ili kasni da se vrati na centra. Ima sreću da će svakodnevno trenirati sa jednim od najboljih igrača kada je „ulazak u tijelo“ u pitanju, Gordićem, pa će sigurno izvući pouke sa treninga.

Igrač je koji zna da izvuče faul, kako u napadu tako i u odbrani. Na koledžu je imao nevjerovatnih 8.7 šuteva sa linije za slobodna bacanja. U profesionalnim vodama taj je broj dosta niži ali i dalje vrlo dobar foul generator.

Eric Mika sigurno nije doveden da bude nosilac igre ili glavni igrač Partizana ali se čini da će u sistemu koji Partizan gaji biti vrlo koristan igrač. Nije atraktivan, neće ići na zakucavanja ali će odraditi posao u ofanzivnom skoku, u pik igri sa odličnim ball handlerima kakve crno bijeli imaju, dok u defanzivi ima prostora za napredak. Naspram sebe će imati dosta snažne centre u vidu Nnoka, Mathianga, sjajnog rollera Lukovića, Apića i tek protiv njih ćemo vidjeti njegov kvalitet u igri gdje nije teren toliko „otvoren“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post New hope – part three – Rudy Gay od G League
Next post New Kids on the Block – Tour de France 2020