Lets Get It On – West

Piše: Draško Milić

Koliko kod se činjelo da se Istok primiče, Zapad je i dalje mnogo jači. Posebno ako uzmemo dubinu, bukvalno bi sve ekipe sa Zapada osim Thundera bile u top 10 na Istoku.

Sigurna PO zona

Los Angeles Lakers

Uzmeš titulu i onda odu Rondo, Green, Howard i McGee, a dođu Schroder, Mathews, Harrell i M.Gasol – ne može se reći da ne zvuči kao vrlo dobro odrađen posao. Pogotovo će dodatak Schroedera i Harrella uticati da se prve dvije zvijezde rasterete tokom sezone i dođu spremni u PO tako da će do maja ekipa biti na autopilot opciji – radiš koliko je neohodno i isprobavaš opcije, a uvijek može doletjeti tokom sezone i još neki veteran željan borbe za prsten.

Los Angeles Clippers

Dugo će boljeti porazi od Denvera kad su 3 puta zarednom gubili dobijenu utakmicu. Ipak se pokazalo da kvalitet ne može nadomjestiti sve ostale nedostatke i da je najvažnije formirati tim u kome se tačno zna svaki detalj. Oni to jednostavno nisu bili, posebno što ni na kraju sezone nisu znali kojih su to 5 igrača koji su na parketu kad se odlučuje. Nisu imali previše prostora za kombinovanje, pa je u suštini Harrela zamijenio Ibaka, a Shameta Kennard. Teorijski bi trebalo da im novi igrači više odgovaraju, jer je Ibaka dokazan igrač koji može igrati u oba smjera 2 pozicije (upravo je te nespecijalizacija Harrellu i bila najveći problem), a Kennard treba da doprinese i šutem i kreacijom. Marcus Morris je iskoristio suženost opcija za LAC i dobio jak ugovor (4/64) tako da sad treba to i da opravda. Promijenjen je i trener, Lou je u Cavsima pokazao da je dobar s igračima, ali da nekad pravi i veće prilagodbe što se Riversu, baš i nije dešavalo. Konačno, Kawai će morati i tokom sezone da se malo više posveti liderstvu od load managementa, a i PG kad je već dobio ugovor za franšiznog igrača, mogao bi da prorijedi partije za koje mu je nekad i mid-level premija.
Sve u svemu, vjerovatno glavni kandidat za prvo mjesto u konferenciji u regularnoj sezoni – imaju mnogo više razloga za dokazivanje tokom sezone od gradskih rivala, a nesumnjivo su kvalitetniji od ostalih ekipa.

Denver Nuggets

Teško da iko može biti zadovoljan učinjenim nakon izuzetno dobre prethodne sezone. Ekipa koju je prošle godine krasila velika dubina se prvo riješila niza mladih igrača u februaru (prvenstveno Beasley, Hernangomez), ljetos su otišli u PO dobri Grant, ponajbolji defanzivac Craig, kao i Plumlee, a dovedeni JaMichal Green, Hartenstein kao visoki za klupu i Campazzo kao prekvalifikovani treći play. Napad ekipe neće biti problem, uz vodeći tander Jokić-Murray očekuje se i dalji napredak Portera, a s klupe će pomoći i oporavljeni Burton. To je sigurno dovoljno za visok plasman tokom sezone, ali će, kao i do sada, već od početka doigravanja biti na samoj ivici žileta jer su i onako slabu odbranu, dodatno oslabili. Velika je gužva na bekoviskim pozicijama tako da se očekuje neka razmjena tom sezone za pojačanje na boku.

Dallas Maverics

Luka Dončić je sa 21 godinom dokazao da je top 10 igrač. Odavno ih bije glas da su među najorganizovanijim franšizama Lige i da je Cuban jedan od omiljenijih vlasnika. Carlisle je već dugo među 5 najboljih trenera tako da je lako zaključiti da imaju na svim nivoima jaku osnovu i pitanje kako će sve to biti nadograđeno. Glavni cilj je svakako pozicioniranje za tržište dogodine gdje je cilj nalaženje zvijezde koja bi Luki bila dugoročni partner i uz Porzingisa kao treću opciju ( na žalost, poslije povrede teško da će ikad imati nekadašnji učinak u odbrani…) bili spemni za napad na prsten. A i do tada imaju ekipu kojoj PO ne bi smio da izmakne. Ljeto su iskoristili da značajno fizički ojačaju rotaciju pa će na dvojci Josh Richardson pomoći mnogo više u odbrani nego Curry prošle godine, a James Johnson i Iwundu dovedeni u cilju dodavanja snage na krilnim pozicijama tako da se očekuje jasan iskorak u defanzivi u odnosu na proteklu sezonu.

Portland Trail Blazers

Jedan od kandidata za iznenađenje sezone. Prošle godine su se uspjeli domoći doigravanja iako su imali ogromnih problema sa povredama, pa je prežaljeni Carmelo bio jedan od junaka sezone. Ovo sada izgledao kao najkvalitetniji sastav u Lillardovoj eri. Prvo – konačno imaju potencijal da startna petorka nije odbrambeno očajna jer uz udarni bekovski tandem koji uvijek treba skrivati na tom dijelu terena sada imaju i par ljetošnjih pojačanja na boku koji može odraditi dobar posao – Covington i Derick Jones. Uz Nurkića u reketu, mogu biti makar prosječni. Na klupi su šuteri Melo, Trent, Hood od kojih svaki može dati doprinos u napadu i doći do dvocifrenog učinka, a pod košem raznovrsna kombinacija – Kanter može napadački odraditi posao, Collins kad je zdrav koristan u oba smjera, a možda i Gilles u ozbiljnijoj ekipi pokaže da ima kvalitet koji je na momente prezentovao u Kingsima. Možda bih ih već sad stavio na treće mjesto i nominaciju za glavnu opasnost za LA timove.

Borba za šesto mjesto

Utah Jazz

Već godinama ista priča – kratak boravak u doigravanju. Eksperiment sa dovođenjem Conleya je prošle godine bio neuspješan, a poslije povrede Bogdanovića koji se pokazao kao odlično pojačanje, fenomenalne partije Mitchella protiv Nuggetsa su sigurno ono najbolje što se dogodilo. Neće baš svaki dan sipati po 50, ali će svakako biti potrebne njegove dobre partije u kontinutetu da bi se uopšte i došlo do PO.
Jedino pravo pojačanje je povratak Favorsa, ali kako on igra istu poziciju kao Gobert koji će pokrivati 30+ minuta vjerovatno su mogli potrošiti novac i na pojačanje u spoljnoj liniji koja je ipak mnogo probematičnija: Ingles već prošle sezone počeo da pada s učinkom, Conley je i kad je bio zdrav (što je rijetko bio slučaj) loše igrao, Bogdanović se vraća poslije povrede, a Clarkson neće baš uvijek imati dobre procente obirom na krajnje diskutabilnu selekciju šuteva. Na sličnom su nivou kao prošle sezone, ako zdravlje posluži vjerovatno su šesti. Tj. boriće se za to sa sledećom ekipom sa liste.

Phoenix Suns

Heroji Bubblea, jedina neporaženi sastav u Orlandu, ali ipak nisu uspjeli da se domognu doigravanja po prvi put od 2010. godine. Ekipa je pokazala napredak, Booker počeo da traži pojačanja i Uprava je ekspresno reagovala dovodeći dokazanog lidera i ratnika – CP3. Uz njega je sigao još Crowder i par korisnih igrača za rotaciju tokom sezone (Moore, Galloway, Nader), tako da djeluju lijepo popunjeni na svim pozicijama. Na boku su Bridges i Cam Johnson pokazali kvalitet, Ayton je startni centar, a Šarić bi mogao da nastavi onamo đe je stao u Orlandu kao glavni visoki s klupe. Sve u svemu, poslije 10 godina bi red bio da se domognu PO.

Play in tournament

Golden State Warriors

Voljeli ih ili ne, ekipa koja će zbog stila igre ostati upamćena u istoriji Lige. Ono što je do prije 5,6 godina izgledalo kao egzibicionizam sa šutiranjem iz svih pozicija, five-out i small-ball formacijama oni su doveli do standarda koji sad prate mnoge ekipe u Ligi. Pogotovo je promijenjena uloga centra pa ono što je započeo Draymond sa 1.98 glumeći peticu, umnogome je otežalo boravak u Ligi svih krupnih momaka koji uz to nisu imali i vještine koje se sada traže. Mnogi se sa sjetom sjećaju devedesetih, ali pravo je pitanje da li bi tada startni centri ekipa (npr Longley i Ostertag, finalisti 1998) danas bili uopšte u igri van garbage time.

Umjesto najave zaista izgleda kao svojevrsni epitaf jer možemo zaboraviti da će se i Klay i ekipa vratiti na nivo koji su imali prije nego što su KD i on povrijedili. I pored toga uspjeli su da dovođenjem Oubrea bar sastave petorku i vjerovatno će se kretati oko play in zone. Nezavisno od plasmana, biće svakako lijepo gledati Steffa opet na terenu. Usput, Wiggins i Oubre možda i dokažu da su ozbiljni igrači (pune 26 dogodine, nemaju više izgovor da su mladi, a ni da im je loše okruženje), Draymond da nije za staro gvožđe i to bi sigurno osiguralo top 10 plasman.

Memphis Grizlies

Najprijatnije iznenađenje protekle regularne sezone, korona ih vjerovatno koštala PO nastupa kojem se baš niko nije nadao prije prošle sezone. Ja Morant je ušao u petoj brzini u sezonu i ostao na sličnom nivou cijele godine, a ostali su i u istom sastavu koji je samo napustio Josh Jackson. Strategija je jasna – nastavlja se razvoj mladih igrača i prava je šteta što Jarren Jackson neće ući zdrav u sezonu da probaju da ponove prošlogodišnji recept. Gužva oko njih je mnogo veća ove godine, ali bi play in turnir trebao da bude dohvatljiv.

Houston Rockets

Daryl Morey era obilježena podređivanjem svega analitici i krunisana prošlogodišnjim microballom je završena. Otišao je i D’Antoni, vječiti revolucionar s klupe. Odmah po odlasku njega i trenera D’Antonia počele su promjene i odmah dovedeni talentovani Wood i Cousins za reket. Međutium dvije razmjene koje su potom uslijedile, u kojima je prvo otišao Covington, a potom se desila i trampa Westbrook-Wall teško da se mogu nazvati korakom naprijed. Ostati bez jednog od traženijih igrača zadatka Lige bez prave zamjene, a Russa koji je uz sve probleme ipak imao i dosta stvari na koje se može osloniti (kao prvo zdrav je), dobio Walla koji je i prije povrede zbog koje pauzira od decembra 2018 bio u raskoraku između onoga što misli da jeste i onog što pruža na parketu teško da se može pozitivno ocijeniti. A onda, trenutno i najvažnije, Harden je izrazio želju da bude razmijenjen, tako da dok se licituje oko njegove sudbine on propušta prva okupljanja i provodi se po noćnm klubovima. I bez njegovih vragolija je bilo previše promjena, tek sad je nemoguće reći kuda sve to vodi pa će sve do definitivne odluke veliki znak pitanja biti iznad ove franšize. U sve to se uklapa i dolazak Cousinsa koji je već godinama sijenka nekadašnjeg igrača, ali i dalje ima dobrih momenata.

New Orleans Pelicans

Što bi rekli novinari – kombinacija mladosti i iskustva. S jedne strane, Zion je zdrav i svi iščekuju da vide kako će to izgledati, Ingram dobio max ugovor na račun sjajne prošle sezone i sad treba nastaviti tim tokom, dok se od Lonza, Harta i ostatka mlade garde tek očekuje iskorak. S druge strane tu su Reddick, Bledsoe, Adams kao veterani koji s jedne strane mogu pomoći mladim igračima da sazru, a s druge, u svakom trenutku mogu biti zamijenjeni za neke resurse. Nedostatak šuta i zagušeni reket bi mogao biti problem za napad, ali mogu biti u borbi za PO.

Minnesota Timberwolves

Imaš 2 all stara, niz dobrih igrača i solidnu rotaciju, ali i dalje nisi siguran PO tim. Al to su jednistavno oni- Towns nikako da sazre, a Russell je tek od nedavno tu i tek treba da vidimo kako djeluju zajedno na terenu. Za razliku od prošlih sezona imaju lijepu pratnju- Rubio oko organizacije igre i odbrane, Beasley (kad se konačno sredi od zakonskih i bračnih problema) je tu za obje bekovske pozicije, prvi pik Edwards i Okogie na trojci, Juancho na 4, a Reid je prošle godine dokazao da je koristan na centru. Jasno je da kvalitet imaju, samo što niko ne zna kuda će sve to i odvesti.

Da su na Istoku….

San Antonio Spurs

Nije lako kad si skoro 2 decenije na vrhu i postaviš ljestvicu visoko. Ni prosječnost ne djeluje dobro (2018, 2019), a kamo li kad poslije tolko vremena po prvi put još od kad si draftovao Tim Duncana propustiš doigravanje. Jednostavno, u momentu kad je Kawai odlazio pokušalo se ostati na stazama uspjeha pa je umjesto u mlade igrače i pikove glavni predmet razmjene bio DDR, koji je osim par bljesaka i na Istoku bio granični all star. Ovo ljeto nisu skoro ništa radili, nastavljaju sa razvojem mladih igrača koji u perspektivi mogu biti dio rotacije. Samo fale prve dvije opcije, LMA i DDR to nisu, tako da bi se konačno mogao očekivati i njihov trejd za neke resurse. Postoji i nada da će novajlija Vassell biti krađa drafta, tako da će razvoj igrača biti glavna tema sezone jer nisu neke šanse ni za top 10.

Sacramento Kings

Divac je otišao, ali nasjednici nisu baš najbolje počeli. Kao što nedavno reče jedan od većih navijača Kingsa u CG citirajući Mutu Nikolića – svi dovode pojačanja, mi dovodimo oslabljenja. Naime, ako su Bucksi nekako i uspjeli da nadoknade krah Bogdanovog trejda, Kingsi su ga samo pustili da ode ne dobivši ništa zauzvrat. Otišao je i Gilles koji je u momentima kad je zdrav pokazivao velik potencijal, a da vraćen je nekadašnji rookie Whiteside i Kaminski kao dodatno osiguranje. Fox je dobio velik ugovor i neprikosnoveni je vođa tima, ali je sve ostalo pod upitnikom. Hield se pominjao u raznim kombinacijama za razmjenu, posebno što se mnogo priča o lošem odnosu s trenerom Waltonom, Bagley samo na momente kad je pokazuje potencijal (što i nije čudo obzrom na broj povreda) a ni poslije 2 sezone je pitanje na kojoj poziciji je njegova budućnost zbog nedostatka šuta i uloge u odbrani, Barnes je igrač zadatka koji bi vjerovatno bio opet odlična četvrta opcija u timu za visok plasman, Holmes pitanje da li može ponoviti prošlu sezonu, posebno što je sad mnogo veća gužva na centarskim pozicijama. Da su na Istoku sve bi to drukčije izgledalo, ali ovdje osim Thundera ne vidim trenutno da su jasno ispred bilo koje druge ekipe. Thunderi bar znaju koji je cilj za razliku od ovog besciljnog lutanja koje će brzo ugroziti NBA rekord u broju vezanih sezona bez doigravanja – fali jedna za izjednačenje rekorda, dvije za samostalan tron što u trenutnoj konstelaciji i neće biti problem ostvariti.

G league

Oklahoma City Thunder

Zadnjih godina postavljaju neke nove standarde u skupljanju resursa i razvoju igrača. Pretvorivši PG i Westbrooka u resurse i CP3 (a onda i njega u nove resurse). Uz to, prošle sezone su prevazišli sva očekivanja i na kraju dobro namučili Rocketse u PO. SGA je jedan od kamena temeljaca za budućnost kao organizator igre, Dort je odbrambeni specjalac dokazan i na Hardenu u PO, a od niza mladih igrača i ko zna koliko draft pikova u nardenih 5 sezona sigurno će se opet sastaviti nešto. Uglavnom, sigurno će i ove sezone neke iznenaditi kad dođu po sigurnu pobjedu, ali su ipak obzirom na veliku konkurenciju na Zapadu vjerovatno su i glavni kandidat za najgori učinak u Ligi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Trash Talk – Toni Lazarušić
Next post Charlotte Hornets – At the hive