Charlotte Hornets – At the hive

Kao simpatizer dvije pretežno neuspješne franšize ima jedna sjajna stvar, tj. sjajna noć – noć drafta. Svake godine obije franšize imaju novu priliku da biraju lotery pick-ove. Znam da će mnogi(Milić prije svih) krenuti da nabrajaju kikseve Sacramento-a i Charlotte-a na draftu al’ draž draft noći mi ne mogu oduzeti.

Šarlot je prošle sezone nekako skupio 23 pobjede uz 42 poraza što je bilo dovoljno za 9. mjesto na Istoku. Slaba pozicija nije bila neočekivana s obzirom da je tim napustio prvi plej i zvijezda tima – Kemba Walker. Jedna od brojnih grešaka uprave kluba koja ga nije trejdovala nadajući se da će Kemba ostati u Šarlotu. 

Dobra strana odlaska Walkera je prostor za Grahama koji je eksplodirao i koji se zacementirao kao dugoročni starter. Dobro su se pokazali i rukiji – P.J. Washington koji je od starta davao doprinos, dok su pikovi druge runde Cody Martin i Jalen McDaniels odrađivali solidan posao pred kraj sezone. 

Još jedan dobar potez kluba je odricanje od Michael Kidd-Gilchrist-a i Marvin Williams-a i davanje šanse mlađim momcima. Malik Monk, 11. pik iz 2017. godine iz godine u godinu ne prikazuje napredak i vjerujem da će mu ovo biti i poslednja sezona u Hornetsima. Sa druge strane, Miles Bridges, 12. pik iz 2018. godine, je imao solidnu sezonu u kojoj je postizao skoro 13 poena po meču uz 5.5 skokova ali ne može se reći da je napravio iskorak u odnosu na ruki sezonu. 

Ekipa Šarlota je bila treći tim po ofanzivnim skokovima ali uz to i ekipa koja je imala najslabiji procenat šuta (43.4%). 

Između sezona su na draftu uzeli plejmejkera LaMello Ball-a, dva centra Vernon Carey-a i Nick Richards-a, te još jednog plejmejkera Grant Riller-a. Dogovorili su saradnju sa slobodni agentom, Gordon Haywardom, na 120 miliona za 4 sezone. Da bi njega potpisali odrekli su se Nicolas Batuma čiju su platu „stečovali“ te će ih njegov ugovor koštati 9 miliona naredni 3 godine. U trejdu za Haywarda dobili su buduća 2 pika druge runde. 

Pored dva centra koja su draftovali, Hornetsi su se odlučili i na potpis veterana Bismack Biyombo-a. Guillermo Hernangomez i Dwayne Bacon su napustili klub. 

Moj problem sa potpisom Haywarda (meni nekad jednog od omiljenijih igrača) nije samo činjenica da su ga preplatili i da je on igrač u godinama koji je uz to i često povrijeđen, već nejasna vizija kluba koji „olako“ pušta Walkera da bi iduće godine potpisala drugog veterana za ogroman novac. 

Depth chart:

PG: Devontae Graham/LaMello Ball

SG: Terry Rozier/Cody Martin/Malik Monk

SF: Gordon Hayward/Miles Bridges/Caleb Martin

PF: P.J. Washington/Jalen McDaniels

C: Cody Zeller/Vernon Carney/Bismack Biyombo/Nick Richards

Po mnogim analitičarima Ball je najveći ili jedan od najvećih talenata na ovogodišnjem draftu. Ima i izjava da je ovo najbolja odluka Šarlota još od 2011. godine i draftovanja Kembe. Osim talenta, Ball donosi i ime pa će veliki broj košarkaških obožavalaca pogledati meč Šarlota samo zbog njega. Tu su i prenosi nacionalnih televizija kojih će sigurno biti više nego u prošloj sezoni. 

Da se vratimo njegovom košarkaškom umijeću. Ball ima sjajan pregled igre što često zna da valorizuje asistencijama za highlights-e. Druga prednost je što je odličan skakač pa će brzi napadi biti oružije Šarlota dok je on na terenu. Od njegovih asistencija sigurno će profitirati igrači poput Haywarda, Grahama, Washingtona, Roziera koji su dobri u catch and shoot situacijama. 

Profitiraće od njegovih pasova sigurno i centri koji imaju solidne procente u reketu:

-PJ Washington: 64.2%

-Cody Zeller: 58.3%

-Bismack Biyombo: 55.2%

Šut mu je prilično kamen, nit’ su dobri procenti, nit’ je izbačaj lijep za oko. Iako mu je šut iz igre prošle godine u Australiji bio 37.5%, dok je šut za 3 poena na mizernih 25%, Ball se samouvjereno diže za 3 u ranom napadu. I protivnici ga provociraju odlaskom ispod bloka što je prilično rezonski. Na oko igra previše opušteno, basketaški što će biti problem kada krene regularna sezona.

U defanzivi je, u najbolju ruku, ispod prosječan. Odnos prema defanzivi je veći problem od nedostatka fizičke snage. Jedini pozitivni fleš su ukradene lopte koje samo mogu da zavaraju kakav je defanzivac u pitanju. Vrlo često nema fokus, gubi svog igrača iz vida, kasni u rotaciji. 

Dok se selekcija šuta ne popravi i dok ne nabaci mišićne mase mislim da će imati velikih problema u regularnom dijeu NBA lige. Biće highlight-a, sjajnih asistencija ali vjerujem da će prve godine više zadavati glavobolje treneru Borrego-u nego što će biti prevelike koristi od njega.

Prošlogodišnje otkrovenje sezone Devonte Graham biće ove godine najveći znak pitanja. Prvo pitanje je da li će biti u stanju da ponovi sezonu i da dokaže da nije samo „sezonski bljesak“. U prošloj sezoni je bilježio sjajnih 18.2 poena, 7.5 asistencija uz 37% šuta za 3 poena.

Drugo pitanje je vezano za ugovor, Graham postaje restricted free agent 2021. godine. Šarlot mu može sada ponuditi 54 miliona na 4 godine i pitanje je da li Graham sebe vidi kao igrača koji vrijedi više od toga. Iako Šarlot ima „jake“ ugovore Haywarda i Roziera, na kraju sezone mogu imati oko 20 miliona u salary cap-u. Ukoliko ne produže Grahama ili trejduju Roziera dolaze do max space-a ili barem približno. Takođe, Graham može biti jako „oružije“ u trejdu kao kvalitetan igrač sa „sitnim“ ugovorom.

 Sa trenutno prilično definisanom startnom petorkom Graham, Rozier, Hayward, Washington i Zeller, jasno je da je najviše štrči ime na centarskoj poziciji. Zeller je radnik, dosadan za gledanje, dobar za ekipu i prilično neprimijetan. Dolazi iz svoje najbolje sezone, statistički gledano. Postizao je 11.1 poen i imao 7.1 skok što mu je najviše u karijeri, u oba parametra. Igrač je koji dobro postavlja blokove, box out-uje i  radi sve što je potrebno a da ne traži ofanzivne posjede. 

Zeller je na ističućem ugovoru od 15.4 miliona dolara. Biće sjajan mentor mladim centrima koje je Šarlot draftovao ali nije sigurno koliko će to dugo trajati. Zeller je javno pričao da je u odličnim odnosima sa upravom i da su mu jasno rekli da bi voljeli da ga imaju i narednih sezona ali da će biti trejdovan ukoliko dođe dobra ponuda. 

Ideja koja mi se svidjela jeste trejd Zellera za Kris Dunna i Tony Snella. U ovom slučaju Atlanta dobija back up centra koji im je potreban + ističući ugovor. Sa druge strane Šarlot bi morao da ide na trejd jednog od Graham/Rozier ukoliko bi računali na Dunna. Za Grahama ili Roziera možeš naći više trejd partnera koji mogu ponuditi centra. Snell je ističući ugovor te ovdje samo popunjava razliku između plata. 

Podsjećam, Šarlot je draftovao dva centra te se mogu odlučiti i na razvijanje istih uz Biyomba. 

Vrijeme je da se pozabavimo i Rozierom. Iako ga gore pominjem samo u nekim trejd paketima, samo gledam iz ugla uprave Hornetsa. Da se ja pitam ne bih ga dirao i probao bih da razvijem ekipu sa njim i Grahamom. Rozier je došao iz Bostona nakon odlaska Walkera i trebao je da popuni izuzetno veliku rupu. Novac koji je dobio mu nije baš pomogao jer je imao veliki pritisak da ga opravda. Nakon svega 30 utakmica koje je startovao u četiri godine u Bostonu u Šarlotu je prošle sezone startovao svaki meč. I mišljenja sam da je odradio i više nego dobar posao. Postizao je 18 poena uz 4.1 asistenciju i 4.4 skoka, uz šut iz igre 42.3%(40.7% za 3 poena). 

Zanimljivo je da je u Bostonu proveo jednu sezonu sa Haywardom i kada su obojica na parketu to nije izgledalo nimalo loše. Imao je 110.1 ofanzivni rejting dok je bez Haywarda bio na 104.5. Ono što je malo ko očekivao jeste njegov catch and shoot, bilježio je 45.9% za 3 poena. 

Znajući Šarlot i Džordana strah me da će se odlučiti da je budućnost u Ball-u te da će prošlogodišnji duo bekova biti na trejd bloku što bi po mom mišljenju bila velika greška. 

Gdje krenuti kada je Hayward u pitanju? Složićemo se da je preplaćen a složićemo se i da često povrijeđen. Jasno je da će Hayward biti „kapiten“ tima. Sigurno da će dobro doći mladim igračima veteran koji je veliki radnik. Ono što je pitanje je koji je cilj sa Haywardom? Roster je mlad, postoji šansa da se domognu play in turnira ali za nešto više kvaliteta nema. Da je potpisan na jednu ili dvije godine to bi imalo logike ali 4 godine za tridesetogodišnjeg veterana kojem je karijera u padu će biti problematični. Ali to će se osjetiti tek sledećeg ljeta ili za dvije godine.

Kada je teren u pitanju, uz igrače koji mogu svi da kreiraju sa loptom (Ball, Graham, Rozier) imate i krilo koje je odlično u PnR-u. Ne samo što je krilo već može i na poziciju krilnog centra. Kada je na krilu, Šarlot može „držati“ Bridgesa, Washingtona, McDanielsa na 4. Kada je Hayward 4 opet imate braću Martin koji mogu popuniti poziciju 3. Može se reći da će Borego imati veliki broj opcija da kombinuje petorke s obzirom da većina igrača može pokriti dvije pozicije.   

Nije zvijezda koja će praviti problem što pada u drugi plan vremenom ali isto tako vjerujem da nije igrač koji će privući neku drugu zvijezdu u free agency-ju. Kao što sam bio protiv povratka omiljenog stranca u KKB (Gibson) tako nisam zadovoljan dolaskom jednog od omiljenih NBA igrača u Sjevernu Karolinu.

Borego je do sada imao prilično komplikovan posao. Za dvije sezone koliko je tu roster se potpuno izmijenio. Jedina dva igrača koja su tu od njegovog dolaska su Zeller i Monk. U prvoj sezoni su jurili plej of, da bi već u sledećoj dobio najmlađu ekipu u konferenciji. Ova sezona će biti negdje između razvijanja talenata i pokušaj da se uđe u plej of. Treba skrenuti pažnju da je Šarlot najmlađa ekipa u ligi i da se Haywarda, Biyomba i Zellera koji imaju 28+ godina, ostatak ekipe ne prelazi 25. Dok je Detroit slabiji nego prošle godine, Čikago i Orlando sličnog kvaliteta i Atlanta koja će sigurno biti jača, predviđanja su da Šarlot može da se bori za PO. Sve i da dođu do PO jasno je da su ekipu poput Filadelfije, Toronta, Bostona, Indijane toliko jače da bi tu i bio kraj puta. 

Potpisom Haywarda uprava je jasno stavila do znanja Boregu da cilj jeste doigravanje. Ukoliko dovede Roziera i Grahama do prošlogodišnje produktivnosti, znajući da će im Ball i Hayward uzeti dio posjeda iz ruka, to će biti veliki uspjeh mladog stručnjaka.

Hayward će pogurati Bridgesa na 4, Bridges Washingtona na 5 i moram priznati da jedva čekam tu petorku na terenu – Graham, Rozier, Hayward, Bridges, Washington.

O Bridgesu, Washingtonu, ostalim mladim igračima i ofanzivnim setovima Borega u idućem tekstu, ako ikoga ubijedim da pogleda barem poluvrijeme Šarlota ☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Lets Get It On – West
Next post We Are The Champions (Again)