Vuelta 2021

Piše: Ivan Vukčević

Dosao je red i za najavu trke oko Spanije. Vuleta je uvijek nekako na trecem mjestu iza Tura i Gira po interesovanju iako je obicno neizvjesnija od obije, a i boduje se istovjetno kao i Giro. Ove godine start je u subotu 14.avgusta u Burgosu gdje ce se voziti hronometar duzine 7.1km, a finis u nedelju 5.septembra nece biti tradicionalno u Madridu, vec u Santiago de Compostela, glavnom gradu Galicije, na sjeverozapadu Spanije, takodje hronometar duzine 33.8km. Ukupno 3.417,7km, osam ravnih etapa, cetri brdovite, sedam planinskih, dva hronometra i dva dana odmora za ukupno 21 etapu ovog sedamdesetsestog izdanja kultne trke. Dovoljan je povrsan pogled na ovogodisnju rutu da odmah bude jasno da na ovoj trci ne moze biti skrivanja, kao i uvijek na Vuelti. Bice to izuzetno zahtjevna trka koja uvijek ide na ruku onim biciklistima koji se ne boje visih procenata nagiba, a njih ce biti bas mnogo tokom citave tri nedelje, narocito se izdvajaja poslednja treca nedelja za koju je direktor trke Javier Guillen izjavio da ce to vjerovatno biti najteza nedelja u istoriji Vuelte . Hronometar u poslednjoj etapi ce sigurno zadati glavobolje mnogim timovima, a najvise ce odgovarati upravo braniocu naslova Roglicu. Dodajmo na to i temperature do 40 stepeni i cesto lose vrijeme u planinama tako da zabava nece izostati. Poslije covid 2020 godine i trke u oktobru i cak novembru, vracamo se u dobro poznati termin Vuelte. Svi World Tour timovi su naravno tu, njih 23 i to u prilicno jakim sastavima sto obecava neizvjesnu borbu do samog kraja. Doprinos neizvjesnosti dao je i Tadej Pogacar koji nece ucestvovati na trci pa nema straha da ce trka biti one man show kao sto je bila na Tour de France ove sezone. Fenomenalni slovenac je odlucio da se odmori poslije osvajanja Tura i Olimpijskih igara na kojima je osvojio bronzu za Sloveniju, te da se bolje pripremi za svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati u Belgiji u septembru.

Rekordne cetri crvene majice ima spanac Roberto Heras, po tri Alberto Contador i Tomy Rominger, a onda niz vozaca sa po dvije medju kojima je i legendarni Bernard Ino, a od aktivnih vozaca tu su Frum i Roglic. Roglic ce ici na trecu titulu, dok Kris Frum nece ucestvovati na ovoj trci.

Presjek timova i favorita krecemo od Jumbo Visme. Holandska ekipa vec dvije godine baca sve karte na Tur de Frans i Primoza Roglica, ali se desavaju maleri i iznad svega desio se Tadej Pogacar. Proslogodisnja trka je , kao sto je poznato, tragicno izgubljena na hronometru na La Planche des Belles Filles u najuzbudljivijem finisu u poslednjih 30godina. Medjutim, nakon takvog debakla Primoz Roglic je nastavio kao da se nista nije dogodilo i odmah osvojio jedan od najprestiznijih klasika Liez – Baston -Liez i dosao na Vueltu kao favorit i osvojio svoj drugi naslov. Pamtimo poslednju planinsku etapu i bijeg Ricarda Karapaza na poslednjem usponu, gdje je Primoz, uz pomoc ekipe Movistara (sto ce izazvati velike kontraverze jer je Karapaz napustio upravo Movistar godinu prije i iza ledja tima potpisao ugovor sa Ineosom) odbranio prednost i sacuvao crvenu majicu. Pokazao je Roglic da je nevjerovatno mentalno jak, a u to ce nas uvjeriti, opet, upravo nedavno na OI u Tokiju gdje je rasturio konkurenciju na hronometru i donio zlato Sloveniji. Iako su svi ocekivali zlato od Pogacara, ono je doslo od Primoza i pravda je zadovoljena. I ove godine Roglic i njegova ekipa su se spremali za osvajanje Tura,  Primoz nije ni ucestvovao na zvanicnim trkama 2 mjeseca prije Tura da bi se sto bolje spremio, ali padovi u trecoj etapi su bili previse ozbiljni i morao je da napusti trku. Ali tu je on opet sa olimpijskim zlatom oko vrata, spreman da juri treci naslov na Vuelti i udje u vrlo malobrojno probrano drustvo biciklistickih sampiona.U tome ce mu pomagati Sepp Kuss, izdrzljivi mladi amerikanac, odlican na brdu, kao i iskusni Stiven Krusvijk. Tu su jos i Robert Gesink i nekoliko mladjih vozaca. Nece biti tu Wouta Van Aerta, srebrnog sa OI i vjerovatno najkompletnijeg bicikliste danasnjice koji je zasluzio odmor kao ni povratnika Doumulana, takodje srebrnog na hronometru OI, a ni Jonasa Vingegarda, mladog danca koji je uzeo senzacionalno drugo mjesto na Turu i pokazao da moze biti GT kontender, ali ipak ovo je jedna jaka ekipa koja ima i snage i znanja da zavrsi trku na prvom mjestu. Pitanje je samo da li imaju sportske srece?

Odmah uz ekipu Jumbo Visme izdvaja se, naravno, ekipa INEOS-a. Bogati britanski tim opet dovodi izuzetno kvalitetan roster, pa vjerovatno i kvalitetniji nego onaj za Tur de France sto jasno pokazuje odlucnost da se zaustavi dvogodisnja dominacija Primoza Roglica. Ove godine tu su Egan Bernal, Richard Carapaz, Adam Yates, Pavel Sivakov i Tom Pidcock. Opet ce biti nejasna hijerarhija ove ekipe, ali cini se da ce Egan Bernal ipak biti prvi pick  za ovu trku. Osvajanjem Gira ove godine Bernal je utisao kriticare da je njegovo osvajanje Toura bilo slucajnost, a ako bi uspio da uzme i Vueltu postao bi tek osmi vozac u istoriji koji je osvajao sve tri GT trke. Odmah uz njega bice Carapaz, najkonstantniji od svih vozaca u INEOS-u. Prosle godine je bio tako blizu, bukvalno, bonus sekunde kostale su ga crvene majice i pobjede u generalnom plasmanu. Ove godine trece mjesto na Touru i, nedavno, zlatna medalja na OI u Tokiju na drumskoj trci za Ekvador. Da li je ostalo goriva u njegovim nogama, ostaje da vidimo, ali na njega se mora obratiti paznja. Treci potencijalni kontender ove ekipe bice Adam Yates, britanac kome ce ovo biti prvi Grand Tour sezone. Odmah nakon potpisivanja ugovora za INEOS, na proljece, Yates osvaja prestiznu trku oko Katalonije kao i drugo mjesto na trci po Emiratima i vec tada odlucuje da se ove godine sprema za Vueltu. Bice jedan od favorita iz sijenke jer ima svjezinu i kvalitet. Cetvrto ime koje valja pomenuti je Pavel Sivakov, vrlo talentovani rus koji je svoje nastupe na tronedeljnim trkama uglavnom zavrsavao padovima i odustajanjem, ali mozda je vrijeme da opravda „hype“ koji se stvorio protekle 2 godine. Dobar nastup na upravo zavrsenoj Vuelta a Burgos pokazuje da ide u dobrom pravcu. Zakljucicemo sa Tomom Pidcockom, mladim britancem i jos jednim zlatnim momkom iz Tokija (osvojio zlatnu medlju u mountain bike-u) koji ce juriti etapnu pobjedu na svom debiju na Grand Touru. Prilika da vidimo ovog dvadesetjednogodisnjeg momka na tronedeljnoj trci. Iznenadjenje je da nema Daniela Martineza koji ima bar 30%-40% zasluga za Bernalovu titulu na Giru ove godine, ali svakako INEOS je doveo najjace oruzije za najvise ambicije.

Domaca ekipa Movistar uvijek ima najjacu mogucu ekipu na domacoj trci, pa ce tako i ove godine udarni trio biti Enric Mas, Miguel Angel Lopez i neunistivi Alejandro Valverde. Opet ce Mas biti prvi covjek ekipe, dok ce „supermen“ Lopez pomagati na onim najtezim usponima i loviti etapnu pobjedu. Enric Mas je osvojio drugo mjesto na Vuelti 2018 godine i tako najavio veliki potencijal, ali od tada nije uspio da ostvari neki vrhunski rezulat. Vrlo cesto je u prvih 10 u generalnom plasmanu, gdje god da se pojavi, ali ne uspijeva da udje u krug najboljih vozaca na Turu. Valverde sa 41 godinom tesko da moze nesto vise, ali on je vec legenda sporta i spanskog biciklizma i ako bude imao dobar dan moze i do etape. Nece biti Marca Sollera koji napusta Movistar i prelazi u UAE da radi za Pogacara.

Od ostalih ekipa treba pomenuti Bahrain Victorious na celu sa Mikelom Landom koji ce na domacem terenu sigurno dati svoj maksimum. Pomagace mu odlicni Damiano Caruso, senzacionalni drugi u generalnom plasmanu Gira ove godine, kao i mladi svajcarac Gino Mader kojeg cemo cesto gledati u bijegu na ovoj trci, isto vazi i za slovenca Jana Tratnika.

Tu su jos i Aleksandar Vlasov iz Astane (sledece sezone clan Bora -Hansgrohe), Hugh Carthy iz EF Nippo  kao i Romain Bardet iz DSM-a, trojica vozaca koji ce juriti visok plasman u generalnom plasmanu. Tu bi jos mogao da se umijesa i Maximilan Schachmann iz Bore. Svi navedeni  stizu u Spaniju u dobroj formi.

Kad je rijec o sprinterima , nekoliko imena se izdvaja , a prije svih Jasper Philipsen iz Alpecin-Fenixa, zatim Arnaud Demare iz Groupame koji prvi put vozi na Vuelti, Michael Matthews iz BikeExchange i potencijalno iznenadjenje Fabio Jakobsen iz Deceunincka koji se vratio pobjedama poslije uzasnog pada prosle godine na trci oko Poljske i dugog oporavka.

Jos jedan uzbudljivi biciklisticki spektakl nas ceka na radost malobrojnih ljubitelja ovog gladijatorskog sporta, u nasoj zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Ball Don’t Lie
Keegan Murray Next post Kingsi imaju Top4 pick ili “Ah shit, here we go again”