Jaden Ivey

Jaden Ivey – Nitro u napadu Kingsa

,,Da li je to ptica? Da li je to avion? Ne, to je Supermen! Brži od metka, snažniji od lokomotive, neverovatni stranac sa planete Kripton, koji može da preskoči visoke zgrade u jednom skoku”, otprilike ovako bih počeo priču o Jaden Iveyu.

Igrač koji, po kladionicama i mock draftovima, ima najviše šanse da bude izabran sa četvrtog mjesta 23. juna je Jaden Ivey.

Jaden je dvadesetogodišnji bek, visok oko 195 cm i nerealnog atleticizma. Dvije godine je proveo na Purdue koledžu koji je iznenađujuće ispao u „Sweet 16“ fazi Martovskog ludila ove sezone, porazom od Saint Peter’s-a.

U 36 mečeva ove sezone, Jaden je u prosjeku postizao 17.3 poena, uz šut za tri poena 36%, 4.9 skokova, 3 asistencije i skoro jednu ukradenu loptu. Dva statistička segmenta koja bi trebala brinuti su 2.5 izgubljene lopte i 74% sa slobodnih bacanja (207 pokušaja).

Jadenovi roditelji su čitav život u sportu. Naime, otac mu je Javin Hunter, bivši NFL wide receiver, a i deda mu je bio u NFL-u. Njegova majka, Niele Ivey, bivša je WNBA košarkašica, trenutno glavni trener ženske selekcije Notre Dame Univerziteta, kao i bivša pomoćnica Taylor Jenkinsu u Memphis Grizzliesima. Dok je još uvijek bio srednjoškolac, Jaden je imao tu sreću da može da gleda treninge Ja Moranta, JJJ-a, Dillon Brooksa, Jae Crowdera itd..

Kao što već rekoh, Ivey je igrač sjajnih, elitnih atletskih predispozicija, atleta kojeg svi upoređuju sa Ja Morantom i mladim Russell Westbrookom. Ne pamtim igrača toliko brzog prvog koraka, brzine, ubrzanja, vertikalnosti i snage. Njegova mogućnost promjene brzine i kontrole tijela je sjajna, uz „usporavanje“, bolje rečeno „kočenje“ koje vodi u većini slučajeva do euro stepa.

Igrač je koji blokade i skokove pretvara u poene iz tranzicije sa nevjerovatnom lakoćom.

Pogledajmo dvije slične situacije u meču sa North Caroline, koje Ivey u tranziciji rešava na različite načine. Odbrana nije postavljena, on gleda saigrača sa loptom i napada obruč uz pomoć centra koji postavlja “livada’ blok a Jaden ima otvoren put do kucanja.

Druga situacija je slična, s tim da ovog puta imamo defanzivca koji na vrijeme dolazi ispod koša ali se Ivey odlučuje na sjajan „Eurostep“. Na vrijeme je krenuo sa prvim, desnim korakom, odličan drugi korak ka sredini i defanzivac sve što može je da napravi „and one“ faul.

23% posjeda Jaden Iveya su se završavali kroz tranziciju, dok je on ball handler u 76% tih napada. Osim što odlično napada koš, nije igrač koji ima samo jedno rešenje već čita odbranu i pokušava da nađe najbolje rešenje.

U još jednoj situaciji protiv North Caroline, Ivey hvata skok i kreće u tranziciju kroz sredinu. Napada po desnoj strani, zaustavlja se kako bi asistirao iz skoka i izbjegao faul u napadu. Šalje odličan skip pass na lijevu stranu za otvorenu trojku.

U narednoj situaciji sa tog meča, kada se odbrana na vrijeme vratila na svoju polovinu, Jaden vidi prostor da napadne uz rani blok centra, odbrana pomaže i ostavlja dva igrača na šutu za tri, od kojih jednog igrača on i nalazi.

Idemo na sledeću situaciju gdje Ivey predvodi kontru 3na2, napada sredinu dok se defanzivci ne „skupe“ ispred njega i pravovremeno nalazi visokog igrača koji nesmetano polaže loptu u koš.

Na njegovu defanzivu ću se kasnije malo više osvrnuti ali je bilo dosta situacija gdje je imao „highlight“ blokade iz kojih je predvodio kontru. Slična situacija kao i ranije, izbjegava „charge“ faul i dodaje na stranu za saigrača.

Ima sjajnu kontrolu lopte dok je u „full speedu“ i cijeli teren pređe kroz 4 driblinga. Čim vidi slobodan prostor napada nevjerovatno brzim korakom.

Moram da se vratim na dio kod usporavanja u reketu i promjeni ritma.  

Uzimao je i šuteve za tri poena u tranziciji sa dobrom realizacijom.

Purdue igra kompleksni napad, sa dosta kretanja bez lopte, uz dosta „guranja“ lopte pod koš ali opet je Ivey dosta vremena proveo u PnR-u.

U dvije trećine slučajeva našao je šut za sebe dok u 34% situacija je asistirao. Trenutno je njegova PnR igra solidna sa dosta prostora za napredak. Najbolji je u napadanju obruča iz PnR-a, dok mu je mid range najveća mana.

Vrlo ga je teško braniti u situacijama kada napada iz visokog pika.

Čini se da ne postoji način na koji ne može postići koš u reketu, vrlo strpljiv kada je to potrebno.

Odlično koristi „hostage“ dribling.

Nisu mu često iskakali u „hedge“ zbog njegove brzine ali kada su to radili lako je nalazio rešenja.

Šut za tri poena mu nije ni vrlina ni mana, ali se čini kao veća prijetnja od NBA igrača njegovog tipa. U drugoj godini koledža pogodio je oko 36% šuteva za tri poena. Kažnjavao je protivnike koji idu ispod bloka.

Uvrstio je u svoju igru i step back trojke.

Na koledžu su ga koristili kao cuttera i igrača bez lopte, ali i u handoffu, gdje bi sa Sabonisom imao sigurno odličnu saradnju.

Bolji je šuter bio iz off screen situacija nego iz spot up-a, gdje nema izražen skok šut.

Jaden ima nevjerovatne fizikalije kada je odbrana u pitanju i u narednih par situacija možete vidjeti kako nadoknađuje korak “prednosti” protivnika i blokira šuteve.

Često pokušava da prekine liniju dodavanja, kada uspije ide highlights zakucavanje, ali dešava se i da ostavi tim na cjedilu. Ima dobru anticipaciju.

Proveo je daleko više vremena kao off ball igrač pa nije napadao prečesto iz izolacija. Kada god mu se ukazala prilika i kada vidi prostor znao je da iskoristi svojom brzinom.

Purdue ga je koristio dosta i kao screenera što je dosta dobro radio, najviše zahvaljujući svom sjajnom tijelu.

Za razliku od Keegan Murraya dodaću i određene nedostatke košarkaša sa Purdue-a. Prije svega, statistički se vidi veliki broj izgubljenih lopti. Zbog brzine u kojoj napada dešavaju se greške.

Jedna odlika košarkaša kojeg svi znamo iz regiona, Kevina Puntera, da skoči prije nego što zna gdje će dodati pas, što dovodi do grešaka. Brzi igrači imaju problema sa tajmingom u pasu, kao i preciznošću, zbog svoje brzine.

Sa druge strane, zbog nedovoljnog igranja PnR-a imao je momente gdje je slao pasove prije nego što vidi kako je odbrana odreagovala.

Ipak veliki napredak je viđen u odnosu na prvu godinu koledža i u asistencijama. Kada je igrao strpljivo i čitao odbranu nalazio je dobra rešenja, i za rollere i za spot up šutere.

Mid range igra mu je veliki minus i to je prva stvar na kojoj mora raditi, uz floater. Šutira svega 35.6% iz mid rangea.

Defanzivno vrlo često neangažovan, bez fokusa, igrači ga izbace jednim driblingom. Zbog njegovog “ispadanja” odbrana lako “puca”.

Dešava se da mu igrači utrče iza leđa, bez komunikacije sa saigračem, kao što rekoh gore bez fokusa. Bolji je odbrambeni igrač na lopti nego na strani pomoći.

Sa druge strane kada je fokus na mjestu njegova defanziva je fantastična.

Jaden Ivey je igrač koji želi loptu u rukama kada se meč lomi.

Osim ovih postignutih clutch poena, u naredna dva videa pogledajte kako je prelomio dvije utakmice. Prvu sam već prikazao gore kroz klipove, ipak ovih 60ak sekundi su zlatna vrijedne kada su spojene u jednu sekvencu.

Dok je drugi meč protiv Villanove gdje je Purdue od minusa tri poena, 61:58, stigao do vođstva 62:69 zahvaljujući blokadi, skoku, dvije asistencije i sa dva slobodna bacanja Iveya.

Igrač koji dosta igre bazira na svojim atletskim predispozicijama, gdje dosta poena postiže na samom obruču. Zanimljivo će biti vidjeti ga na najvišem nivou, gdje je poznato da su igrači koji štite obruč najcijenjeniji, i da je u NBA ligi tendecija zaštite obruča i limitiran je broj takozvanih laganih poena.

Mnogi analitičari vide Foxa i Iveya kao igrače koji ne idu zajedno, kao loš fit, ali se ne bih složio. Ivey je igrač koji je naučio da igra bez lopte, prostora za napredak ima na pretek, a fizikalije su na nestvarnom nivou. Defanzivno, uz njegov ful fokus i Daviona Mitchella uz sebe, mogu samo da zamislim kakva bi noćna mora bili protivnicima. Sa Foxom bi ofanzivno činio najvjerovatnije najbrži backcourt. “Upside” Jaden Iveya je nevjerovatan ali će dosta vremena morati da provede na unapređivanju half court igre. Ipak, najradije bih ga vidio u Indiana Pacersima sa Tyrese Halibrutonom jer bi bili izuzetno dinamičan duo koji dopunjuju jedan drugog.

Za kraj bonus video dominacije na U19 Svjetskom Prvenstvu 2021. godine gdje je sa USA osvojio zlatnu medalju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keegan Murray Previous post Kingsi imaju Top4 pick ili “Ah shit, here we go again”
Next post AJ Griffin – All for three but no D