Sacramento Kings 2022/23

Lukin playbook: Riding with the King(s)

Kingsi, osim što imaju daleko bolji skor nego prethodnih sezona, igraju daleko ljepše pod Mike Brownom. U ovom tekstu ću se osvrnuti na dio njihovog ofanzivnog playbook-a, uz par izleta na Mitchellovu defanzivu.

Keegan Murray uopšte nije igrao u postu na početku sezone osim u nekim slučajnim situacijama gdje nakon 1 na 1 završi dolje. Na koledžu je bio odličan. Nakon flash middle-a ili seal-a imao je odlične završnice na obruču.

Pokušavali su da ga brane i tako što su izlazili ispred njega ali na front odbrani koristi pin i lako rešava i taj problem.

I evo najzad su počeli da ga koriste i u Kingsima, dvije akcije sam do sad snimio gdje su ga koristili u postu.

Double drag PNR

Za početak jedna akcija Kingsa koju su koristili za Metua, a protiv Lejkersa su i za Quetu. Double drag (dupli blok na vrhu) sa ledjnom blokadom ili back screenom.

U ovoj akciji su igrači Finiksa bili spremni za gorepomenutu akciju i u nastavku je očigledno ideja da se očisti strana za Monka i Metua. Monk ne dobija loptu iz bloka, Metu je uzima i kreće njihova igra 2 na 2 koja nije dobro prošla. Nakon što Metu uzme loptu i krenu igru 2 na 2, Fox i Davis foliraju kretnje i blokove kako se odbrana ne bi previše skupila, tj. okupiraju “help” i “tag” igrače.

Ovdje su poslije tajm auta sve “greške” Finiksa iskoristili. Double drag blokovi (dupli blokovi na vrhu) kojeg žele da vrate Monka na loptu za šut ili u ovom slučaju drugu opciju. Monk zbog Sabonisovog dobrog bloka pravi veliku prednost u odnosu na Bridgesa i izdejstvuje preuzimanje Aytona. Mitchell se pomjeri da raširi igru, Lee mora da pomaže na Sabonisu zbog lob passa, Monk napada a Huerter utrčava i postiže koš. U par navrata je i lopta mogla Mitchellu da se doda na šut za 3.

Nakon double drag-a slijedi stagger blokovi za Murraya koji ne uzima šut već ide drive and kick za Barnesa i iz izolacije Barnes postiže poene.

U ovom slučaju Murray odbija stagger i Holmes i Fox igraju uručenje.

Ovdje iz double draga , ukoliko četvorka brani visočije cut-uju na koš. Uvijek čiste stranu i napadaju empty stranu. U trećem klipu nije prošlo i nastavili su na motion napad.

„Shirt”

Igrač koji je dobar dio sezone veliko osvježenje je Monk. U Šarlotu je pretežno bio samo solidan šuter. Ipak, za beka je odličan asistent i pored Mitchella, koji ne može da vodi napad na ozbiljnom nivou, je dobra „zakrpa”. Zanimljivo je da odlično sarađuje sa Sabonisom. U većini slučajeva igraju iz napada Open 5 ili svih pet igrača van linije za tri. Jedna od akcija koju najviše koriste je “zoom” tj. ovaj screen away blok za igrača u korneru pa uručenje Sabonisa iz čega se napada koš, ponovo PNR ili utrčavanje trećeg igrača.

SLOB – sideline out of bounds – Ako se vratite gore na post igru za Murraya naći ćete dva klipa sa ovom akcijom. U ovom slučaju igrali su barem 3 puta za Barnesa na meču sa Finiksom. Pri switch defanzivi pokušavaju sa cut-om ka košu. Na ovom videu na trećem klipu nisu išli na Barnesa nego na uručenje Sabonis-Fox i dobili i ok šut Foxa a i Sabonis je bio otvoren nakon rolla.

Još jedan SLOB, nije iz shirt akcije ali dobra opcija za šutera, ovog puta Huertera.

Stagger

Jedna jednostavna stvar, više je za učenje izraza nego što je prava akcija. Stagger tj. dupli blok za igrača u korneru koji se diže na centralnu poziciju. Iz staggera ima dosta opcija ali u Kingsima je to očigledno šut za Huertera/Davisa. Oba igraca koja postavljaju blok mogu da cut-uju (sijeku ka košu) ili da petica pop-uje. Najčešće se ova akcija završava sa PNR na vrhu sa 2 i 5.

Ovdje su u dvije vezane akcije odigrali istu akciju ali sa različitim ishodom i mislim da se Huerter zaigrao. Prvi klip ide backdoor na top lock odbranu i dolazi do lakih poena.

U drugom klipu je on taj koji treba da dobije blok ali on opet pokušava da utrči i iznenadi Bookera. Kako to nije prošlo Barnes izgubljen dobija instrukcije od Sabonisa da dođe po loptu i oni igraju prilično loš PNR gdje pored ove četvorice na terenu Barnes ne bi trebalo da bude kreator ni u kom slučaju, pogotovo kad ga Craig brani.

X offense

Jedna od učestalih akcija sa toliko različitih završetaka. Kreću iz 4-1 tj. 4 spolja jedan unutra. Nakon uručenja (oni to vole da zovu X napad) na strani lopta uvijek dolazi do Sabonisa na elbowu-laktu tj. na ovom uglu kod slobodnih bacanja. Nakon toga četiri opcije samo na meču sa Finiksom. Prva varijanta screen away tj. Barnes nakon passa na vrhu pravi blok za Davisa i oba defanzivca kao da hoće da brane Davisa a na kraju on pobjegne i dobije pass na utrčavanju. Loša komunikacija očigledno.

Druga opcija, nakon blokova (nije išao screen away nego flare screen tj. Hueter ide od lopte) na vrhu  se ništa ne desi i ide se u uručenje Sabonisa i otvoren sut Huertera.

Trece opcija, nema blokova, na Murrayu se igra deny odbrana(ne dozvoljavanje passa) i on se oko Sabonisa spušta na post i igra se za njega. Otprilike bi se akcija zvala X down.

Četvrta opcija, nema blokova, Davis izigrava Murraya ali se ne ide na njega nego se čisti strana za Sabonis Huerter uručenje. Ovo bi bio neki X rotate.

Ovog puta, slično kao sa Murrayom, Monk cutuje i dobija pas za lake poene.

Iverson cross

Ovdje opet par opcija. Horns/rogovi sa visokim i niskim igračem. Visoki pravi blok za niskog(Iverson cross) koji prima loptu, PNR na 45 stepeni i šut Mičela.

Ista akcija, ako je odbrana usmjerenje Mičel prije PNR na 45 čita i napada Šameta i pravi višak odakle lopta ide do slobodnog Davisa.

Slično ali lopta ne ide na niskog igrača nego na Sabonisa kad je on u igri. Nakon toga saradnja bekova na screen away (u ovom slucaju Fox slipuje i pokušava da dobije loptu pod košem). Monk ne uspijeva da dobije loptu na uručenju i onda ide PNR Huerter Sabonis na očišćenoj strani.

U poslednjem klipu ide akcija koja je trebala biti u prethodnom. Mitchell dobija loptu za razliku od Monka, igraju PNR, Huerter utrčava i ide u ćosak gdje Lyles pravi blok za njega. Lowry odigrao laganu Šarlot Hornets odbranu u ovom posjedu. Ova saradnja bekova je bila prepoznatljiva za Mornar i duo Pullen Needam.

Cross screen – post seal ili flex


Bek reject-uje (odbija) blok centra koji se okreće i pravi blok za ball handlera. Bek odlazi i pravi blok za igrača u uglu (cross screen) koji bi trebao da ima malu prednost u postu kad dobije loptu u seal-u. Ukoliko to ne prodje postoji opcija za šutera koji izlazi na trojku uz blok petice.

Isto samo na drugim mečevima.

I opet.. 😊

Ovo je druga opcija, ali sad bek dobija blok, ne ide se na post igru nego na njegov šut. Nije uspjelo i onda basline PNR ili ti step up nakon čega Monk završava.

Poslednji klip je isti početak akcije ali loše čitanje igraca jer je nastavak akcije trebao da bude Flex. Lyles je dobio blok ali nije shvatio da treba da da igraju zonu i da treba da izadje da napravi blok u ledja Queti i time napravi prednost. Čini mi se da je i Queta to očekivao i onda je Queta kasnio sa blokom za Monka.

Akcija gdje ide curl cut Monka, cross screen za Murraya i nastavak u Flex tj. blok za Monka. Ovdje su dobili i prednost i pod košem za Murraya nakon preuzimanja i prednost Monka nakon screena Metua odakle je on izabrao lob pass umjesto šuta.

Osmica

Ovo je osmica (dva uručenja) sa elbow PNR (poznatiji kao Dallas PNR, Don Nelson patentirao) ali sa tim varaju i prave izolaciju 45 stepeni.

Miscellaneous

Vraćam se na Monka i njegovu saradnju sa Sabonisom u Open 5 napadu.

U ovom klipu je samo kompilacija raznoraznih asistencija ali me pozitivno iznenadio pregledom i pasovima.

Kingsi imaju velikih problema sa back up opcijom na centarskoj liniji. Tu se mijenjaju Metu, Holmes, Len i Queta. U narednom klipu igrač koji uspijeva da ih iskoristi koliko toliko – Monk razigrava Metua pa Quetu.

Stavio sam jedan specijal elevator set. Zanimljiv je ali mi je žao sto su ga iskoristili u meču koji nisu mogli okrenuti pa i odbrana Šarlota nije bila opterećena kako će odigrati. Bolje da su je čuvali za neku bolju situaciju.

Kada je Fox u pitanju nastavio je da iz jednostavnih 2 na 2 igri pravi prednost i potvrdio je da je kralj mid rangea.

Ono gdje se istakao su clutch momenti. Trenutno je drugi u NBA ligi iza Derozana. Derozan je prvi sa 109 clutch poena, dok Fox ima 99. Ipak, Fox ima čak 61,5% šut iz igre u tim momentima dok je Derozan na 48.6%. Fox na meču sa Jutom u poslednja 2 minuta postiže svih 8 poena Kingsa i donosi pobjedu.

Okružen je boljim igračima, ali i trenerima, nego prethodnih sezona pa i njegov pregled igre dolazi do izražaja.

Par drive and kick situacija.

Za kraj dana defanziva Mitchella nad Bookerom. Sa lakoćom se probio kroz prva dva bloka uz pomoć Sabonisa, na prvi PNR sjajan rad nogu da ode preko bloka. Na drugom PNR pauzirajte kad Biombo postavi blok i pogledajte kako je u poziciji i da ode preko bloka i da čuva desni drive Bookera. Na trećem PNR Booker kreće pola sekunde ranije, nije “namjestio” blok Biomba i faul u napadu.

Drugi klip je samo nekoliko odbrana na Bookeru, sjajan rad nogu. Ima i jedno bacanje za loptu, nevjerovatna energija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Qua vadis Joga bonito
Next post Lukin skener: Jacob Gilyard – košarkaški dinamit spakovan u 175cm