Najava duela Celtics-Raptors: Any Colour You Like

Piše: Edin Memić

U seriji koja (bar za mene) predstavlja finale prije finala Istočne konferencije sastaće se Boston Celticsi i aktuelni šampioni Toronto Raptorsi. Susret dvije odlično vođene ekipe koje su vjerovatno među top5 ekipa trenutno i koje po kvalitetu razlikuju samo neke nijanse. Toronto je pobjedio 5 utakmica više, ali je Boston imao bolji NETRTG, Raptorsi su uz Buckse najbolja odbrana Lige, dok su Celticsi jedina ekipa koja se nalazi u top 5 na obje strane terena. Početak prve serije druge runde plejofa dodatno komplikuje situacija u SAD gdje je pucnjava na Jacoba Blakea dodatno raspirila strasti oko društvenih podjela u SAD i pa u srijedu veče mečevi nisu ni igrani.

Toronto u seriju ulazi nakon dominantne prve runde protiv Brooklyn Netsa koja je završena „metlom“, ali povreda članka Lowrya koja se dogodila u 4 meču prve runde, i koja, zavisno od stepena povrede, može da  zakomplikuje stvari Raptorsima i nekim igračima koji nijesu planirani za previše plejof minuta, otvori ulogu u seriji. Raptorsi uglavnom imaju unaprijed planiranu plejof rotaciju koju čine obično 7-8 igrača, gdje se pored startera uključuju Ibaka, Powell i T.Davis po potrebi. Ukoliko Lowry bude pauzirao, Powell će zauzeti njegovo mjesto u startnoj petorci dok će T.Davis dobiti veću ulogu.

Jedan od zaštitnih znakova Toronta je odlična odbrana iz koje generišu veliki broj poena iz tranzicije. Nick Nurse je COY sa razlogom (iako ga jedan bivši trener KK Budućnost ne simpatiše), pa je veliki broj različitih (pogotovo zonskih) odbrana koje izvodi pred protivničke ekipe jedan od recepata uspjeha Toronta u zadnje vrijeme. Celticsi su imali ranije problema protiv zonskih odbrana pa je za očekivati da vidimo neke verzije i u ovoj seriji. Raptorsi su školski primjer ekipe koja pretvara dobru odbranu u poene na drugoj strani terena tako što generišu veliki broj izgubljenih lopti kod rivala. Napad Raptorsa u half-courtu sa druge strane nije toliko impresivan i uglavnom se zasniva na visokom PnR i cut-ovima po čeonoj liniji. Pozicioni napad je izgledao sve bolje kako je odmicalo vrijeme u „bubble“ ali i dalje ostaje jedan od potencijalnih problema protiv odlične odbrane Celticsa koja je takođe raznovrsna. Jedna od stvari za pratiti u seriji je produkcija klupe Raptorsa i koliko oni mogu da doprinesu starterima u odnosu na klupu Celticsa, što može potencijalno napraviti razliku u dosta izjednačenoj seriji.

Boston je seriju sa Filadelfijom rješio takođe rutinski gdje je i pored velikog hendikepa u neigranju Simonsa, ekipa Filadelfije izgledala dosta nemoćno i bezidejno što je rezultiralo i otkazom za njihovog trenera. Tatum, Brown i Walker su udarne igle napada Bostona koji će pokušati da nadoknade nedostatak pouzdane produkcije sa klupe protiv elitne odbrane Raptorsa. Povreda Haywarda iako veliki hendikep, uvela je Marcusa Smarta u startnu petorku, jednog od najboljih i najraznovrsnijih defanzivaca u ligi koji je možda nepravedno dobio manje glasova nego što je trebalo. Za razliku od serije protiv Sixersa, Enes Kanter će imati vrlo malu ili nikakvu ulogu u ovoj seriji pa se očekuje da glavni backup Theisu bude popularni TimeLord dok će sa klupe još ulaziti Wanamaker i potencijalno Semi Ojeleye i Grant Williams zavisno od matchupa.

Celticsi su top heavy ekipa koja dosta zavisi od produkcije glavnog tria, Walker, Tatum, Brown koji su u prosjeku postizali skoro 73 poena kombinovano u seriji vs Sixersa. Njih trojica nose napad Bostona i odsustvom Haywarda pritisak na njih trojicu će biti još veći jer svaka lošija utakmica nekog od njih može značiti probleme za Celticse u napadu protiv odbrane Raptorsa koja će sigurno biti veći izazov za njih nego Sixersi u prvoj rundi. Klupa i spacing Bostona biće na velikom testu i svaki poen s klupe biće zlata vrijedan u seriji koja će biti uglavnom defanzivna bitka 2 odlične ekipe, gdje ne očekujem neke napadačke rapsodije za razliku od nekih drugih serija. Ključ za Celticse u ovoj seriji biće dobra odbrana od tranzicije, Spurs-like ignorisanje ofanzivnog skoka i ograničavanje izgubljenih lopti što neće biti lak zadatak. Odsustvo čistog superstara kod Raptorsa i promjenljiva forma Siakama u „bubbleu“ su prednosti Celticsa koji takođe imaju raznovrsne defanzivce koje mogu baciti na igrače Toronta. Uspon Tatuma ove sezone samo se nastavio u „mjehuru“ gdje je najavio svoj superstar status u godinama koje dolaze. Ukoliko Celticsi prođu u finale Istoka to će najvjerovatnije biti njegovom zaslugom.

Činjenica da se radi o dvije dosta ujednačene ekipe koje imaju najveće ambicije u ovoj sezoni daje dodatnu draž ovoj seriji koja će vjerovatno otići u 6 ili 7 utakmica, jer je krajnje nezahvalno staviti bilo koju ekipu kao favorita (po Vegasu Raptorsi su blagi favoriti). Sudar dvije odlične defanzivne ekipe, iako je jedini igrač koji je dobio DPOY glasove iz obje ekipe bek Bostona Marcus Smart, koje vode 2 izvrsna stručnjaka kada je riječ o adaptaciji na protivnika i inovativnim rješenjima na obje strane terena garantuje spektakularnu seriju sa dosta intenziteta, iako možda neće biti previše poena. Odsustvo domaćeg terena će smetati i jednima i drugima jer su poznati po dosta jakom publikom i navijačkom bazom.

Neka moja prognoza je da bi Raptorsi mogli da prođu dalje nakon 7 utakmica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post New Kids on the Block – Tour de France 2020
Next post Najava duela Bucks-Heat: The Last of the Real Ones